13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Kā hormonālā kontracepcija var mazināt menstruāciju apjomu un sāpes?

 

Kontracepcijas tabletes ir viena no efektīvākajām un plašāk lietotajām ģimenes plānošanas metodēm. Tā ir ērts un drošs veids, kā izvairīties no nevēlamas grūtniecības, ko savām pacientēm iesaka ginekologi visā pasaulē, taču to vēsturiski apvij mītu mākonis. Par to, kādēļ nebaidīties no hormonālās kontracepcijas mītu bubuļa un kā šīs tabletes var palīdzēt uzlabot dzīves kvalitāti, stāsta ginekoloģe Natālija Bērza.

Pēc kādiem kritērijiem sieviete kopā ar ārstu izvēlas kontracepciju? Kādēļ ir svarīgi ņemt tos vērā? 

 Vispirms ginekologam ir jāizprot pati sieviete un viņas vajadzības – cik ilgi viņa grūtniecību neplāno un kāds ir viņas dzīves ritms, proti, vai viņa varēs rūpīgi ievērot kontracepcijas lietošanas norādījumus, vai arī piemērotāka ir tāda metode, par ko ir jādomā mazāk. Ir jāņem vērā, vai sievietei ir blakus saslimšanas, piemēram, endometrioze vai policistisko olnīcu sindroms (PCOS) vai kādas citas sūdzības, ko var koriģēt ar hormonālās kontracepcijas palīdzību. Galvenais ir tas, lai sievietes vēlmes un vajadzības tiek apmierinātas ar izvēlēto kontracepcijas metodi.

Kādēļ, izvēloties piemērotāko kontracepcijas metodi, ir būtiski ņemt vērā, vai sieviete ir smēķētāja?

Smēķējošām sievietēm, it īpaši pēc 35 gadu vecuma, ir būtiski paaugstināts dziļo vēnu trombozes risks. Kombinācijā ar orālo hormonālo kontracepciju šis risks palielinās. Taču ir virkne citu kontracepcijas metožu, kuras var piedāvāt šīm pacientēm. 

Kā hormonālā kontracepcija var mazināt menstruāciju apjomu un sāpes?

Mēnešreižu laikā izdalās prostaglandīni – vielas, kas organismā regulē sāpes. Sievietes organismā prostaglandīni atbild arī par to, lai noārdītos endometrijs jeb dzemdes iekšējais slānis, kā rezultātā rodas mēnešreizes. Sievietēm, kurām ir biezāks endometrija iekšējais slānis, izdalās vairāk prostaglandīnu, lai tas noārdītos, un sāpes ir spēcīgākas. Hormonālā kontracepcija šo iekšējo slāni rada pavisam plānu, un tā noārdīšanai vajag pavisam minimālu prostaglandīnu daudzumu, tādēļ sievietei nav nepieciešami medikamenti, lai atsāpinātu menstruācijas. 

Vai kontracepcijas tabletes var palīdzēt arī sievietes skaistumam?

Kombinētās hormonālās kontracepcijas tabletes satur divus hormonus – progesteronu un estrogēnu atvasinājumus. Ir ļoti daudz dažādu tablešu veidu ar dažādu estrogēnu koncentrāciju un progesterona atvasinājuma veidiem, kas iedarbojas atkarībā no tā, kādas ir sievietes vajadzības. Ir arī tādas kontracepcijas tabletes, kas strādā kā vīrišķo hormonu nomācēji, un tie uzlabo problemātiskas ādas stāvokli. Sejas ādas dziedzeri vīrišķo hormonu ietekmē izdala vairāk tauku porās. Tos nobloķējot, var iegūt tīru un skaistu sejas ādu. Līdzīgi ir arī ar matiem – samazinot vīrišķo hormonu līmeni, tie taukojas mazāk. Kontracepcijas tabletes, kas nomāc vīrišķos hormonus, ar laiku samazina arī ķermeņa apmatojumu. Šim efektam gan ir nepieciešams ilgāks laiks – matu maisiņi pārveidojas aptuveni gada laikā.

Kura kontracepcijas metode visefektīvāk pasargā no grūtniecības? 

Pētījumi rāda, ka visdrošākā kontracepcijas metode ir implants, ko ievieto pacientes augšdelmā zem ādas. Atšķirībā no, piemēram, spirāles, implants nevar izslīdēt no savas vietas un tā mazināt efektivitāti. Nākamās metodes, ja sarindojam tās pēc efektivitātes, ir spirāles jeb intrauterīnās sistēmas. Hormonālās spirāles ir nedaudz efektīvākas par tām, kurās nav hormonu. Tām pēc efektivitātes seko kombinētās hormonālās kontracepcijas metodes, tas ir, tabletes, maksts riņķi un plāksteri. Šīs kontracepcijas metodes ir ļoti efektīvas, taču tas ir ar nosacījumu, ka tās tiek lietotas pareizi un precīzi. Brīdī, kad sieviete, piemēram, aizmirst iedzert kontracepcijas tableti, vai iedzer to vairākas stundas vēlāk, nekā vajadzīgs, vai neuzlīmē plāksteri laikus, mazinās kontracepcijas aizsardzība. Prezervatīvi ir mazāk efektīvi nekā iepriekš minētās metodes, taču, nepareizi lietojot prezervatīvus, to aizsardzība ir minimāla – tādi pati kā pārtrauktajam dzimumaktam. 

Kādas kontracepcijas metodes sievietes izvēlas visbiežāk? Kādēļ?

Tas, kādu kontracepcijas metodi sieviete izvēlas, ir ļoti atkarīgs no pacientes vēlmēm un vajadzībām, taču liela nozīme ir arī veselības aprūpes speciālistam, kas sievieti konsultē. Lai sieviete varētu izvēlēties sev piemērotāko kontracepciju, ir ļoti būtiski, lai ginekologs veltītu pietiekami daudz laika visu jautājumu izrunāšanai. Es savās konsultācijās parasti izstāstu par pilnīgi visām pieejamajām kontracepcijas metodēm, izklāstu to plusus un mīnusus, un pacientes pašas izdara izvēli. Manā pieredzē sievietes visbiežāk izvēlas kontracepcijas tabletes un intrauterīnās sistēmas, taču pētījumu rezultāti liecina, ka Latvijā vispopulārākā kontracepcijas metode ir pārtrauktais dzimumakts un prezervatīvi, kas arī izskaidro salīdzinoši lielo neplānoto un nevēlamo grūtniecību īpatsvaru Latvijā.

Kas sievietes visbiežāk uztrauc, izvēloties kontracepciju?

Ļoti liela problēma ir dažādi sabiedrībā valdošie mīti par hormonālo kontracepciju. Manā pieredzē pacientes visbiežāk jautā, vai kontracepcija viņām neliks pieņemties svarā, vai tā neietekmēs auglību nākotnē un neizjauks dabisko hormonu sistēmu. Savukārt pacientēm no Rietumeiropas valstīm, kas kādu iemeslu dēļ vēlās konsultāciju pie ginekologa, ir pavisam, citi jautājumi – par migrēnu, libido pazemināšanos un dziļo vēnu trombozi kā hormonālās kontracepcijas blakusparādībām. 

Vai kontracepcijas tablešu lietošana var ietekmēt sievietes auglību nākotnē? 

Vielas, ko satur kontracepcijas tabletes, izvadās no sievietes ķermeņa pēc divdesmit četrām stundām, tādēļ mēs nevaram runāt par nekādu ilgstošu ietekmi. Tas ir mīts, ka ir jānogaida kāds brīdis no tablešu lietošanas līdz grūtniecības plānošanai. Sieviete var pārstāt dzert kontracepcijas tabletes un kaut jau nākamajā dienā plānot grūtniecību.

Kādēļ sievietes mēdz baidīties no vārdu savienojuma “hormonālā kontracepcija”?

Es nezinu kādēļ sievietes Latvijā tik bieži hormonus uztver kā bubuli un domā, ka tie ir kaut kas slikts, kas kaut ko izmainīs organismā, nodarot tam ļaunu. Tas ir mīts un tā absolūti nav patiesība. Ir jau sen pagājis tas laiks, kad hormonālajai kontracepcijai bija ļoti lielas devas. Šobrīd, salīdzinājumā ar sākotnējiem preparātiem, kas tika izgudroti 1960. gados, hormonu koncentrācija ir mazinājusies desmitiem reižu, agrāk viena dienas deva (tablete) saturēja šī brīža viena iepakojuma devu. Šobrīd mums ir pieejami droši preparāti, kas sievietēm tikai un vienīgi palīdz. Šādus mītus var kliedēt tikai veltot daudz laika reālās situācijas izskaidrošanai. Ārsts nevienam neuzspiež lietot kontracepciju, taču, visu rūpīgi izskaidrojot, man izdodas sasniegt dzirdīgas ausis.

Autors: Tikai Sievietēm

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.