14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Aktīvais pikniku un pārgājienu laiks – no kā būtu jāuzmanās?

 

Beidzot ir iestājies siltais laiks, un cilvēki steidz atpūsties pie dabas krūts, nereti aizmirstot par nepatīkamajām situācijām, kas var nākt līdz ar to. No kā būtu jāuzmanās dodoties uz parku, piknikā vai pārgājienā?

Ērces

Šie asinssūcēji siltajā dienās kļūst ļoti aktīvi. Ņem vērā: ērces var „sastapt” ne vien mežā, bet arī pilsētas parkos un pat savas mājas pagalmā. Tās ir ne tikai nepatīkamas, bet arī bīstamas, jo pārnēsā Laima slimību un ērču encefalītu.

Ko darīt? Izmantot speciālus aizsarglīdzekļus (pretodu aerosoli nepalīdzēs). Ar aizsarglīdzekļiem jāapstrādā apģērbu vidukļa, kakla, roku un potīšu apvidū. Ja dodies uz mežu, velc apģērbu ar garām piedurknēm un bikšu starām. Uz galvas velc lakatu vai cepuri. Kad atgriezīsies mājās, izģērbies tukšā vannā: tu uzreiz redzēsi, vai uz tevis ir bijusi kāda ērce. Uzmanīgi pārbaudi arī savu ķermeni.

Atceries: ērces nelec virsū no kokiem (kā daudzi domā). Tās dzīvo zālē, dod priekšroku mitrām vietām blakus ūdenstilpnēm un bieziem mežus.

Alerģija

Tieši maijs ir aktīvākais alerģijas laiks tiem, kam nav labas attiecības ar ziedputekšņiem. Secinājums: patīkamas atpūtas vietā nākas sastapties ar asarojošām acīm, iesnām, sausu klepu, šķaudīšanu un izsitumiem.

Ko darīt? Lietot līdzekļus, kas mazina alerģijas izpausmes un izvairīties no vietām, kur ir daudz alerģiskās reakcijas izraisītāju.

Ķermeņa atdzišana

Kad iestājas siltais laiks, cilvēki izvēlas doties pārgājienos ar nakšņošanu teltī. Taču pirmās siltās dienas var būt viltīgas un mānīgas: dienas karstas, bet naktis aukstas. Nepieredzējušiem dabas draugiem tas draud ar ķermeņa atdzišanu un no tā izrietošajām sekām – plaušu karsoni, iesnām, klepu utt.

Ko darīt? Ja plāno nakšņot teltī, kārtīgi tam sagatavojies. Vai vēl labāk – pagaidi, līdz siltais laiks kļūs stabilāks.

Karsta saule

Daudziem šķiet, ka pavasarī saule vēl nav tik spēcīga kā vasarā, taču gaišas ādas īpašniekiem apdegt ir pavisam vienkārši. Pat, ja šķiet, ka ārā nav visai silts.

Ko darīt? Regulāri lietot saules aizsargkrēmu ar SPF ne mazāku kā 30.

Čūskas

Siltais laiks patīk ne vien cilvēkiem, bet arī čūskām, kas pēc ziemas guļas izlien ārā pasildīties. Biezā zālē tās var gadīties nepamanīt. Parasti čūskas cilvēkiem pirmās neuzbrūk, taču, ja tai gadās uzkāpt, tā var iekost.

Ko darīt? Būt gatavam satikties. Dodoties dabā velc augstus apavus vai vismaz džinsu bikses un sporta apavus. Skaties, kur liec kājas. Ja čūska iekoda, pēc iespējas mazāk kustini sakosto vietu, tad inde (ja čūska bija indīga) izplatīsies lēnāk. Cietušais pēc iespējas ātrāk ir jānogādā pie ārsta.

Gremošanas traucējumi

Pirmie pavasara pikniki, ilgstošas brīvdienas un svētki ir bēdas kuņģim. Trekns ēdiens, kas cepts grilā vai ugunskurā un pa virsu uzdzerts alkohols var pamatīgi satricināt gremošanas sistēmu.

Ko darīt? Visu ar mēru. Iemācies novērtēt nevis kvantitāti, bet gan kvalitāti. Tādējādi svētki nekļūs par nepatīkamu piedzīvojumu.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.