15.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Kā zināt, ka internetā nopērkamiem medikamenti un kosmētikas produkti ir droši?

 

Internetā var brīvi iegādāties teju visu – ne tikai apģērbu un saimniecības preces, bet arī medikamentus.Tas ir ērti un ātri, taču pircējiem jābūt ļoti uzmanīgiem, jo, saņemot nekvalitatīvas drēbes, cilvēks būs vīlies, bet neatbilstošas kvalitātes zāles vai pat skaistumkopšanas produkti var radīt nopietnas veselības problēmas. Par ko jāpārliecinās,  lai internetā iegādātos reģistrētus un drošus bezrecepšu medikamentus, uztura bagātinātājus, medicīnas preces un kosmētiku, stāsta interneta aptiekas Apotheka.lv sertificētā farmaceite Mārīte Šukele.

“Iepirkšanās internetā sniedz daudz priekšrocību, piemēram, iespēju izvēlēties vajadzīgos produktus jebkurā sevpiemērotā laikāun saņemt sūtījumu rokās mājās – šādu iepirkšanās veidu īpaši iecienījušas jaunās māmiņas, kuras iegādājas preces sev un mazuļiem. Tāpat svarīgs bonuss ir privātums – joprojām dažkārt cilvēki nejūtas ērti, ja klātienē nepieciešams iegādāties medikamentus specifiskām saslimšanām vai intīmām vajadzībām. Taču tajā pašā laikā, iepērkoties internetā, cilvēkiem rūpīgi jāizvēlas pārdevējs – prasības par zāļu tirgošanu internetā ne ar ko neatšķiras no prasībām, kas jāņem vērā tradicionālajās aptiekās,” skaidro Mārīte Šukele.

Pazīmes, kas liecina, ka medikamentu un kosmētikas tirgotājs ir uzticams:

Licence

Pirms iepērcies tiešsaistes aptiekā, noskaidro, vai tā patiešām ir legāla un ir saņēmusi licenci jeb speciālu atļauju bezrecepšu medikamentu un citu preču tirdzniecībai. Informāciju meklē turpat tirgotāja mājaslapā un pārbaudi, vai tīmekļa vietne darbojas likumīgi Zāļu valsts aģentūras mājaslapā.

Tikai bezrecepšu medikamenti

Tiešsaistes aptiekā pārdod tikai Latvijā reģistrētus bezrecepšu medikamentus. Ja izvēlētajā aptiekā iespējams iegādāties recepšu zāles, šāds izplatītājsnekādā gadījumā nevar būt drošs, un tā darbības ir pretlikumīgas.

Farmaceita konsultācijas

Pirms medikamentu iegādāšanās ieteicams konsultēties ar ārstu, taču drošā aptiekā internetā noteikti jābūt iespējai saņemt farmaceita konsultāciju par pircējam piemērotāko produktu, lietošanas specifiku u.tml. “Farmaceita konsultācija var būt noderīga, piemēram, saaukstēšanās gadījumā. Ja tiek pirkti vairāki medikamenti, jāpievērš uzmanība medikamenta iedarbīgajai vielai – daudziem medikamentiem ir atšķirīgi nosaukumi, bet iedarbīgā viela viena un tā pati – ja tam neseko līdzi, cilvēks riskē pārsniegt ārstniecisko devu un var nodarīt pāri savai veselībai,”papildina farmaceite.

Interneta lapas drošība

Papildus ieteicams pārliecināties arī par pašas interneta lapas drošību. Pirmais un vienkāršākais kritērijs ir pārbaudīt, vai interneta adrese sākas ar zaļu slēdzenes simbolu pirms interneta adreses, un adrese sākas ar “https://” nevis “http://”.

Lietošanas instrukcija

Drošticamā tiešsaistes aptiekā pie katra no medikamentiemjābūt aprakstam par tā sastāvu un atbilstošu lietošanu. Tāpat arī, saņemot pasūtīto medikamentu, tā iepakojumājābūt detalizētai lietošanas instrukcijai (medikamenta deva, derīguma termiņš, ražotājs u.tml.) latviešu valodā. Ja zālēm nav pieejama lietošanas instrukcija,tās, iespējams,ir nelegālas un var būt pat bīstamas. 

Orģinālais iepakojums un nemainīga kvalitāte

Iegādātajām precēm ir jābūt oriģinālajā iepakojumā. Kad esi jau saņēmis, piemēram, bezrecepšu medikamentus, pievērs uzmanību, vai iepakojums ir oriģināls, vai uz tā ir norādīts preces derīguma termiņš un sērija. Neatkarīgi no tā, vai prece ir iegādāta aptiekā vai internetā, iepakojumam ir jābūt neskartam, un tas nevar atšķirties no aptiekā nopērkamajiem.

 

Autors: Apotheka 13.07.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.