6.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Mīti un fakti par celulītu

 

300210-blackangel

Tev ir celulīts? Tu neesi vienīgā, celulīts dzīves laikā parādās 90% sieviešu, pat tādām, kas ir tievas. Pirms sāc vainot sevi, plānot kosmētiskās procedūras vai atteikties no kādiem pārtikas produktiem, izlasi patieso stāstu, kas slēpjas aiz celulīta.

Mīts: Celulīts veidojas no toksīniem tavā ķermenī.
Celulīts izpaužas kā zemādas tauku slāņa uzkrājumi. Āda kļūst nelīdzena un līdzinās apelsīna miziņai (visbiežāk uz sēžamvietas un augštilbiem, bet mēdz parādīties arī uz rokām, vēdera un citur). Saistaudi var tikt pavājināti hormonu ietekmē, fizisko aktivitāšu trūkuma dēļ un pavājināta muskuļu tonusa dēļ un liekā svara dēļ, bet ne toksīnu dēļ.

Fakts: Sievietēm celulīts ir biežāka parādība nekā vīriešiem.
Sievietēm no dabas vairāk uzkrājas tauki uz gurniem un augšstilbiem, kā arī sievietēm ir mazāk labvēlīgo saistaudu, lai to visu saglabātu vietā. Tiek lēsts, ka tomēr 10% vīriešu arī cieš no celulīta.

Fakts: Ar gadiem celulīts palielinās.
Šajā ziņā hormoni arī spēlē lielu lomu. Ar gadiem sievietes ķermenis izstrādā ar vien mazāk estrogēnu – hormons, kas palīdz saglabāt vienmērīgu asins plūsmu pa asinsvadiem. Mazāk estrogēnu nozīmē sliktāku cirkulāciju, kas arī samazina kalogēna veidošanos un saistaudu stiprumu, līdz ar to cilvēks noveco.


Mīts: Celulīts ir tikai cilvēkiem ar lieko svaru.
Fakts: Celulīts var būt tev gēnos.
Tā ir taisnība, ka celulīts tiek nodots tālāk; ja tavai vecmammai un mammai ir celulīts, pastāv lielāka iespēja, ka arī tev tas attīstīsies. Ja tu neesi viena no laimīgajām, kurai radinieki ir ar gludu ādu, neuztraucies – gēni ir tikai neliela daļa no tā, kāpēc veidojas celulīts, te lielu lomu spēlē arī veselīgs uzturs un citi faktori.

Liekais svars liek celulītam tikt labāk pamanītam; jo vairāk tauku tev ir zem ādas, jo lielāks spiediens ir uz saistaudiem, kas vājākajās vietās izspiežās uz ādu. Bet celulīts var būt visādu formu sievietēm. Celulīta samazināšanas centra īpašnieks Ņujorkā saka: “Mēs pat strādājam ar Victoria Secret modelēm. Viņas ir tievas, sporto, veselīgi ēd un visu dara pareizi, bet tām joprojām ir celulīts”.

Fakts: Fiziskās aktivitātes var samazināt celulītu.
Regulāra fiziskā slodze nevar izārstēt celulītu, taču daudzos gadījumos tas var novērst vai samazināt celulīta veidošanos. Celulīts veidojas, kad saistaudu šķiedras zem ādas kļūst vājas un zaudē elastību, bet fiziskās aktivitātes (stiepšanās) stiprina tās (papildus dedzinot liekos taukus)..

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.