6.8 C
Rīga
otrdien, 16 aprīlis, 2024

Kraukšķīgie redīsi – kādu labumu tie sniedz cilvēka organismam?

 

Līdz ar pavasari uz mūsu šķīvjiem nonāk arī kraukšķīgie un sārti baltie redīsi. Tie ir gluži kā pirmie tuvojošās vasaras vēstneši. Redīsam ir asa vai salda garša un tas dod diezgan daudz sulu. Redīsi var būt balti, sarkani, violeti vai melni, kā arī to forma var būt dažāda. Parasti cilvēki uzturā izmanto pašu dārzeni, taču var izmantot arī redīsa lapas, ziedus, pākstis un sēklas.

Kādu labumu šis dārzenis sniedz cilvēka organismam?

-Redīsos visvairāk ir sastopams C vitamīns, nelielos daudzumos arī B grupas vitamīni. No minerālvielām visvairāk ir kālijs.

-Redīsi satur maz kaloriju (16 kcal uz 100 gramiem), tāpēc ir lieliski piemēroti tiem, kas vēlas samazināt ķermeņa svaru. Šie dārzeņi arī lieliski remdē izsalkumu.

-Redīsos esošais C vitamīns palīdz regulēt vielmaiņu un veicina kolagēna veidošanos, tādējādi stiprinot asinsvadu sieniņas un samazinot iespēju saslimt ar dažādām sirds slimībām.

-Redīsa spēcīgā un asā garša ir laba, lai novērstu elpošanas slimības un mazinātu gļotas kaklā. Tas arī remdē sāpes rīklē un attīra deguna blakusdobumu.

– Dažiem cilvēkiem tie neizraisa nekādus traucējumus, bet citi pēc redīsu baudīšanas cieš no nepatīkamām atraugām. Var spiest un dzert arī redīsu sulu, bet tā būs asa, tāpēc, lai neradītu problēmas kuņģim, labāk tai pievienot burkānu un citu dārzeņu sulu. 

-Attīra nieres un palīdz izvairīties no nieru un urīnceļu sistēmu infekcijām.

-Redīsiem piemīt kukaiņu kodumu niezi mazinoša iedarbība. Redīsa sulu var izmantot kā efektīvu ārstēšanas metodi insektu kodumiem un bišu dzēlieniem.

-Vērtīgas un uzturā iekļaujamas ir arī redīsu lapas. Lapas satur gan vērtīgo hlorofilu, kas pavasarī cilvēkam spēj sniegt uzmundrinājumu un nepieciešamo C vitamīna devu. Pievieno lapas salātiem!

-Redīsi palīdz izvairīties no aizcietējumiem.

Redīsi ir ļoti garšīgi un tos var izmantot gan salātos, gan zupās, gn vienkāršas uzkodas veidā, gan likt uz maizītēm! 

 

Materiāli rakstam no portāla „Organic Facts”un „Health”

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.