8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Diēta atkarībā no asinsgrupas – vai tā tiešām darbojas?

 

Ideja par to, ka asinsgrupa iespaido ķermeņa spēju pārstrādāt dažādus pārtikas produktus, tikt galā ar stresu un reaģēt uz fizisko aktivitāti, ienāca prātā amerikāņu naturopāts Peter D’Adamo. Balstoties uz savu ideju, 1996.gadā viņš radīja diētas cilvēkiem ar dāžādām asinsgrupām:

0 tips (1.asinsgrupa) – Diētā ir jābūt daudz olbaltumvielām, kas nāk no gaļas un zivīm. Ir jāierobežo ogļhidrātu daudzums, graudu un pākšaugu produktus.

A tips (2.asinsgrupa) – Cilvēks labi pārstrādā ogļhidrātus un slikti – dzīvnieku olbaltumvielas un taukus. Droši var ēst augļus, dārzeņus, pākšaugus, graudaugus bez glutēna. Vajadzētu izvairīties no piena produktiem, gaļas, kafijas un alkohola.

B tips (3.asinsgrupa) – Uzturā drīkst iekļaut dārzeņus un augļus, piena produktus, lielāko daļu gaļas veidu (izņemot vistu). Jāizslēdz no uztura kvieši, kukurūzu, pākšaugus, tomātus.

AB tips (4.asinsgrupa) – Var ēst augļus un dārzeņus, gaļu (izņemot sarkano), jūras veltes, piena produktus, pākšaugus un graudaugus. Nevajadzētu gan lietot pupiņas, kukurūzu, liellopa gaļu un alokoholu.

Savā laikā D’Adamo grāmata kļuva par bestselleri, un viņa diētai vēl joprojām pasaulē ir ne mazums piekritēju.

Ko saka zinātne?

Pastāv daudz pētījumu, kuri ir veltīti diētām, kas saistītas ar asingrupām. 2013.gadā pētnieki pārbaudīja (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23697707) 1415 pētījumus par šādu uztura režīmu. Uzticību raisīja tikai viens. Un tas neapstiprināja diētas efektivitāti.

Vai būtu vērts ievērot šādu diētu?

Principā, šāda diēta ir diezgan vērtīga. Pilnīgi visiem D’Adamo iesaka izvairīties no apstrādāta ēdiena un ogļhidrātiem, izvēlēties dabīgus un vitamīniem bagātus produktus. Ar to ir pietiekami, lai atbrīvotos no neliela daudzuma svara un uzlabotu veselību, pie tam, neatkarīgi no asinsgrupas.

Diēta, balstoties uz asinsgrupas, ir tikpat efektīva, cik vienkāršs veselīgais uzturs. Kopumā, šādu diētu ieturēt var, bet bez fanātisma. Vispirms ir jāraugās uz saviem mērķiem un vēlmēm, un tikai tad uz diētas plānu.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.