9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Pārtikas produkti, kurus nevajadzētu ēst uzreiz pēc treniņa

 

Pēc treniņa ir kaut kas jāapēd, lai atjaunotu sportā iztērēto enerģiju. Taču ne viss ēdiens būs labs un veselīgs. Lūk, saraksts ar produktiem, no kuriem labāk izvairīties.

Kokteiļi ar cukuru

Labs, ar olbaltumvielām bagāts kokteilis atjaunos spēkus un dāvās enerģiju. Taču ne visi proteīnu kokteiļi ir vienādi. Pievērs uzmanību cukura daudzumam un ķīmiskajiem savienojumiem. Ideālā variantā – pagatavo kokteili mājās no tiem produktiem, kā sastāvs tev ir skaidrs un saprotams.

Saldie enerģijas batoniņi

Tāpat kā gadījumā ar kokteiļiem, ir labie un ir sliktie varianti. Ja kāda no batoniņa sastāvdaļām tev nav pazīstama vai saprotama, labāk to mutē neliec. Izvairies no mākslīgajiem saldinātājiem, kā arī dabiski pārāk saldiem batoniņiem (piemēram, sastāvā ir liels medus daudzumus). Labāk šos batoniņus iemaini pret banānu, riekstiem vai ogām.

Ēdiens ar zemu ogļhidrātu saturu

Ar olbaltumvielām viss ir skaidrs, taču ogļhidrāti pēc treniņa organismam arī ir nepieciešami. Sportošanas laikā organisms patērē glikogēnu, un tā rezerves ir jāatjauno. Protams, ne jau ar cukuru, bet ar augļiem un ogām, kā arī pilngraudu maizi un dažiem dārzeņiem.

Sporta dzērieni

Pretēji plaši izplatītajam viedoklim, īpašie sporta dzērieni tomēr ir vairāk piemēroti profesionāliem sportistiem, nevis amatieriem un tiem, kas sporta zāli apmeklē reizi nedēļā. Šajos dzērienos ir daudz cukura un saldinātāju. Tā vietā labāk izdzer glāzi ūdens vai olbaltumvielu kokteili.

Cepts ēdiens

Pēc treniņa to ir grūti „sagremot”, tāpēc labāk apēst gabaliņu sautētas vai vārītas vistas vai zivs ar rīsiem vai dārzeņiem. Tas ir lielisks veids, kā remdēt izsalkumu un uzņemt enerģiju.

Kofeīns

Kafija, kola un citi līdzīgi dzērieni pirms treniņa var dāvāt papildus enerģiju, bet pēc treniņa tos labāk nedzert. Tie noved organismu pie atūdeņošanās un palielina kortizola līmeni, kas nav visai veselīgi organismam.

Badošanās

Iespējams, pēc treniņa tev vispār negribas ēst, bet tā ir slikta doma. Organismam ir nepieciešama enerģija. Pie tam, uzreiz pēc treniņa pārtika ātrāk pārstrādājas, un tas organismam kopumā ir labāk.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.