11.4 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Zaļā gaisma tumšajai šokolādei – tā ir laba tavai veselībai!

 

Ēst šokolādi var ne tikai savam priekam, bet arī savai veselībai! Tiesa, tai ir jābūt rūgtai – jo lielāks kakao procents, jo labāk. Kāpēc tumšā šokolāde ir tik laba?

Tā ir arī bagāta ar dzelzi, magniju, varu un citām minerālvielām. Piemēram, 100 gramos tumšās šokolādes, kuras sastāvā ir vismaz 70% kakao, ir 11,9 mg dzelzs (66% no dienas normas), 228 mg magnija (57%), 1,8 mg vara (88%), 1,9 mg mangāna (97%), nedaudz selēna, cinka un citu minerālvielu. Turklāt viena 100 g šokolādes tāfelīte satur 11 gramus šķiedrvielu (dienā ieteicams uzņemt 25-30 g).

Tajā ir vairāk antioksidantu, nekā ābolos

Un arī vairāk, nekā melnajā tējā un sarkanvīnā. Tas attiecas tieši uz tumšo šokolādi, kurā kakao ir vairāk par 70%. Tajā esošās vielas ir spējīgas samazināt smadzeņu šūnu pāragras novecošanas risku un Alcheimera un Parkinsona slimību attīstības risku.

Tā mazina stresu

Tumšā šokolāde apslāpē negatīvās emocijas. Izrādās, cilvēkiem, kuri divas nedēļas katru dienu ēd 40 gramus šokolādes, ir novērojams zemāks kortizola, stresa hormona, līmenis.

Šokolāde palīdz izstrādāt endorfīnus – laimes hormonus, kas rada labsajūtu organismam. Sākot ēst šokolādi, endorfīni sāk izstrādāties lielā daudzumā, un tas liek brīnišķīgi justies.

Var mazināt sirds problēmu risku

Tā kā tumšā šokolāde mazina aritmiju (kura var novest pie sirds mazspējas), tad mazinās arī citu sirds saslimšanu risks.

Šokolāde palīdz mazināt asinsspiedienu. Tumšās šokolādes lietošana nelielā daudzumā dienā spēj pazemināt asinsspiedienu tiem cilvēkiem, kuriem raksturīgas šādas problēmas.

Var paaugstināt libido

Protams, ievērojamam efektam tumšo šokolādi būtu jāēd daudz un bieži, taču tad rastos arī savi trūkumi. Taču kopumā šokolāde satur feniletilamīnu – vielu, kura ierosina dopamīna atbrīvošanos baudas centros smadzenēs.

Smadzenes strādā labāk

Flavonoīdi, kas ir kakao sastāvā, uzlabo asins cirkulāciju organismā, kas noved arī pie labākām smadzeņu darbības spējām. Tumšā šokolāde uzlabo atmiņu, spēju koncentrēties, reakcijas laiku un problēmu risināšanas prasmes.

 

Materiāli rakstam no ārzemju resursiem.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.