6.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Vai vēlies uzzināt, cik daudz tev vajadzētu svērt?

 

Atbilde, protams, katrai ir individuāla – viss atkarīgs no tava garuma, gēniem, uzbūves, dzīvesveida un mērķiem. Un pat tad – divas vizuāli pilnīgi atšķirīgas uzbūves sievietes var svērt vienādu skaitu kilogramus. Tavs svars kilogramos nenozīmē gandrīz neko, jo tava ķermeņa masa sastāv no muskuļiem, taukiem, orgāniem, kauliem, asinīm un ūdens.

Vairums ekspertu kā veselības etalonu atzīst ķermeņa tauku daudzumu.Ķermeņa tauku daudzums ir cieši saistīts ar sirds slimībām, vēzi, otrā tipa diabētu, augstu asinsspiedienu un citām kaitēm.Veselības risks palielinās, kad tauku daudzums sievietei pārsniedz 35% sievietēm un 25% vīriešiem.

Precīzi aprēķināt tauku daudzumu ķermenī nav iespējams, bet ir speciālisti, kas var noteikt aptuveno tauku daudzumu, izmantojot kaliperus – speciālus mērinstrumentus, kas mēra
tauku krociņas biezumu dažādās ķermeņa vietās. Pastāv arī citi veidi,piemēram, laboratoriskais izmeklējums vai ķermeņa tauku relatīvās masas formula. Sievietes var aprēķināt savu tauku procentuālo daudzumu pēc šādas formulas:

76-(20x(garums : vidukļa apkārtmērs))

Vēl ievērības cienīgs ir ķermeņa masas indekss. Angliski to apzīmē ar BMI – body mass index. Internetā pieejami dažādi kalkulatori, kur iespējams aprēķināt savu ķermeņa masas indeksu. Rezultāti, kas svārstās no 18.5 līdz 24.9 ir uzskatāmi par veselīgiem. Rezultāts, kas pārsniedz 30 ir uzskatāms par riskantu veselībai. Tomēr, ja esi atlētiska un ar lielu muskuļu apjomu, tad BMI nebūs objektīvs rādītājs, jo tas neierēķina muskuļu masas blīvumu salīdzinājumā ar taukiem. Speciālisti ir izpētījuši, ka tauki uz vēdera ir bīstamāki par taukiem uz gurniem. Tādējādi par tavu veselības rādītāju kalpo arī vidukļa apkārtmērs pretnostatījumā gurniem. Lai noteiktu vidukļa-gurnu attiecību, izmēri vidukļa apkārtmēru pie nabas un pēc tam sēžamvietas apkārtmēru visplatākajā punktā. Pirmo rezultātu izdali ar otro. Ja iegūtais skaitlis ir lielāks par 0.85, tas norāda, ka tev var būt palielināts risks saslimt ar sirds slimībām.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.