0 C
Rīga
ceturtdien, 21 novembris, 2024

Tuvāk dabai un īstām garšām – kokteiļu tendences 2019. gadā!

 

Katrs gads atnāk ar jaunām vēsmām un aktualitātēm, un arī 2019. gads nav izņēmums. Kokteiļu jomā gaidāmas pārmaiņas, kas ļaus izdzīvot vēl nepiedzīvotas baudas virsotnes labākajos bāros. Informācijas gūzmas laikā sabiedrība izsalkusi pēc patiesības itin visā – gan modē, skaistumkopšanā, interjerā, gan arī kulinārijā un dzērienu baudīšanas kultūrā. Par to, kādi dzērieni mūs šogad sagaida un kā pagatavot ko aktuālu, stāsta Monin zīmola vadītājs Inguss Reizenbergs.

Daba pāri visam

Kokteiļu kartēs šogad arvien biežāk parādīsies tādi vārdu salikumi kā svaigs, tīrs, dabīgs, autentisks, pārredzams u.tml., liecinot, ka par dzēriena pagatavošanu īpaši padomāts. Dažādu garšu sīrupi, piemēram, plūškoka, lavandas, rožu, pašgatavoti biteri un maisījumi, pēc iespējas dabīgāki dekori, pašgatavotas limonādes un ne tikai. Cilvēce ir nogurusi no mākslīgām un svešām garšām, tāpēc visi atgriežas pie patiesām un īstām vērtībām. Interesanta iezīme, ka pat tādi produkti kā gurķis, baziliks, rozmarīns un pat sarkanais sīpols ir gaidāmas sastāvdaļas kokteiļos.

Nav noslēpums, ka klasiskos kokteiļus pēc simt un vienas receptes var mājās uztaisīt kurš katrs, tāpēc šajā gadā vēl izteiktāk izpaudīsis, ka dzērienu baudītāji izejot ārpus mājas sagaida no bārmeņa kaut ko ekskluzīvu un īpašu. No bāra tiek gaidīts kas neaizmirstams, līdz šim nepiedzīvots un unikāls, tāpēc bez eksperimentiem neiztikt. Viena no top garšām kokteiļos šogad noteikti būs rožu – limonādes, sīrupi, eļļa, kaltēti ziedi, ekstrakti, ziedlapiņas ledus gabalos un citādās variācijās. Tāpat šogad pikanto garšu cienītājiem labpatiks aktuālās tendences, jo kokteiļos arvien vairāk tiks izmantotas tādas garšas kā Habanero un rozā pipari.

Viens no kokteiļu baudīšanas priekšnosacījumiem ir noformējums – šogad aktuāli izmantot ne vien kaltētas citrusu šķēlītes, bet radoši izpausties jau ar dažādu augu čipsiem, piemēram, burkānu, biešu, ābolu, bumbieru, rabarberu un ananāsu. Piparmētra ir klasika, kas nekad neizies no modes, taču vērts pamēģināt kokteili papildināt ar rozmarīna, timiāna, salvijas, lavandas zariņiem. Zirņu dīgsti, kaltētas rožlapiņas, lauru lapas – tas viss piešķir oriģinalitāti un pievienoto vērtību ierastajiem dzērieniem. No dekoriem savu aktualitāti arvien vairos dažādas ogas – saldējot žāvētas (sublimētas). Tās nezaudē krāsu, konsistenci, bet dzīvespriecīgi papildina jebkura dzēriena noformējumu un piešķir interesantas garšas nianses. Atsevišķos kokteiļos aktuāli izmantot vienu lielu ledus gabalu, kas lēnāk kūst, nodrošina dzērienam vajadzīgo temperatūru un pie viena arī labi izskatās glāzē.

Klasika jaunā gaismā

Klasiskas vērtības, piemēram, Pina colada, Mohito, džins ar toniku un citi virkne pasaulē slavenu kokteiļu noteikti neizzudīs no dzērienu kartēm arī šajā gadā, taču radošajā laikmetā cilvēki labprāt baudīs ierasto nedaudz citādākā izpildījumā. Piemēram, džina un tonika savienībai pievienojot Monin morello ķiršu sīrupu vai Mohito papildinot ar atsvaidzinoša Monin gurķu sīrupa klātbūtni – labi pazīstamās garšas šādi tiek pasniegtas jaunā līmenī. No klasikas atteikties nevajag, bet vajag piedāvāt dažādas versijas ierastajam.

Mokteiļi

Tā sauktie mokteiļi jeb bezalkoholiskie dzērieni šajā gadā ies savu uzvaras gājienu. Bezalkoholiski kokteiļi gluži kā izsmalcināti vīni, papildinot ēdienu, pasniegti vīna glāzēs, gatavoti no tējas, garšaugu uzlējumiem, raudzētas sulas, redukcijas, esencēm, arvien biežāk parādīsies smalkākajos restorānos pasaulē. Tiem par godu radies pat jauns jēdziens – jines (vārdu juice un wine salikums). Bezalkoholiskie dzērieni ar plašo aromātu klāstu var konkurēt ar jebkuru vīnu, tāpēc šī alternatīva dzērienu klāstā pārliecinoši iekaros gardēžu garšu kārpiņas, turklāt gaidāms, ka bezalkoholiskie kokteiļi pārņems virsroku un daudziem kļūs kā primārā izvēle bārā. Galu galā, cik tad ilgi var samierināties ar sulu un saldējuma kokteiļu piedāvājumu.

Digitālā laikmeta kokteiļi

Lai arī cik neticami tas neizklausītos, kokteiļu kultūru ietekmēs tehnoloģijas. Labākajos pasaules bāros parādīsies animētas un 3D kokteiļkartes, taču vislielāko uzmanību izpelnīsies virtuālie kokteiļi. Ar vienas pogas palīdzību varēs regulēt kokteiļa garšu, aromātu un pat vizuālo noformējumu! Īsta sensācija kokteiļu kultūrā! Tiek radītas pat īpašas mobilās aplikācijas, ar kuru palīdzību, iemūžinot kokteili, baudītājs var iepazīties ar kādu īpašu stāstu par to vai vietu, kur dzēriens tiek baudīts.
Veidosim un baudīsim kokteiļu kultūru kopā!

Autors: Inguss Reizenbergs

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.