10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Lielbritānijai draud aiziešana no Eiropas Savienības 12.aprīlī bez jebkādas vienošanās!

 

Lielbritānijas parlaments piektdien jau trešo reizi ar 58 balsu vairākumu noraidījis premjerministres Terēzas Mejas panākto “Breksita” vienošanos. Šoreiz vienošanos atbalstīja 286 deputāti, bet 344 joprojām balsoja pret.

Meja jau norādījusi, ka šim balsojumam būs “smagas sekas” un ka Lielbritānijai draud aiziešana no Eiropas Savienības (ES) 12.aprīlī bez jebkādas vienošanās, jo nepietiks laika, lai apstiprinātu normatīvos aktus, kas ļautu izvairīties no bezvienošanās “Breksita”. Savukārt opozīcijā esošo leiboristu līderis Džeremijs Korbins kārtējo reizi pieprasījis Mejas atkāpšanos un pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu.

Reaģējot uz Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas panāktās “Breksita” vienošanās kārtējo noraidīšanu, Eiropas Komisija (EK) piektdien paziņojusi, ka tagad bezvienošanās “Breksits” kļuvis par “ticamu scenāriju”. Pēc piektdienas balsojuma, kurā deputāti ar 58 balsu pārsvaru jau trešo reizi noraidīja Mejas panākto vienošanos, amatpersonas Briselē norādījušas, ka ES esot “pilnībā gatava” Lielbritānijas aiziešanai no bloka bez vienošanās.

Reaģējot uz Lielbritānijas parlamenta balsojumu, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks jau izlēmis 10.aprīlī sasaukt ārkārtas ES samitu.Piektdienas balsojums nozīmē, ka Londona nav spējusi iekļauties iepriekšējā samitā noteiktajā termiņā, lai “Breksits” tiktu atlikta līdz 22.maijam, kad Apvienotā Karaliste varētu aiziet no bloka saskaņā ar novembrī panākto vienošanos.

Tagad vienīgā iespēja Mejai ir līdz 12.aprīlim lūgt “Breksita” atlikšanu uz ilgāku laiku, taču tad Lielbritānijai maija beigās nāksies piedalīties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās. Kārtējo reizi pārliecinošam deputātu vairākumam nobalsojot pret viņas panākto vienošanos, Meja atzinusi, ka Lielbritānijai tagad būs jāmeklē “alternatīvs ceļš”.

Tas “gandrīz noteikti” ietver EP vēlēšanu rīkošanu, norādījusi Meja, lai gan iepriekš viņa paudusi viedokli, ka šī iespēja ir ļoti nevēlama.

Autors: nozare.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsDieviete.lv Atziņa 379
Nākamais rakstsDieviete.lv Atziņa 380