2.2 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

77% Latvijas iedzīvotāju aptaujā pauduši viedokli, ka valsts prezidentu ir jāievēl tautai

 

Sabiedrības vēlme pašai ievēlēt Valsts prezidentu arvien ir ļoti liela, taču līdz 2015.gadam cilvēku gatavība pašiem lemt par prezidentu bija lielāka, liecina pētījumu aģentūras SKDS aptaujas dati.

Šī gada sākumā 77% Latvijas iedzīvotāju aptaujā pauduši viedokli, ka valsts prezidentu ir jāievēl tautai, nevis Saeimas deputātiem, un tikai 17% bija pretējs viedoklis, liecina pētījumu aģentūras SKDS aptaujas dati.

SKDS dati liecina, ka to iedzīvotāju īpatsvars, kuri uzskata, ka prezidents jāievēlē tautai, vēsturiski vienmēr ir bijis lielāks nekā to cilvēku skaits, kas šo izvēli uzticētu Saeimai.

Visaugstākais atbalsts tautas vēlētam prezidentam fiksēts 2011.gadā, kad 86% aptaujāto iedzīvotāju uzskatīja, ka prezidentu jāievēlē tautai, bet Saeimas deputātiem šo izvēli uzticēt bija gatavi vien 6% aptaujāto. Togad par prezidentu tika ievēlēts Zaļo un zemnieku savienības Saeimas deputāts Andris Bērziņš. Otrs augstākais atbalsts tautas vēlētam prezidentam bijis 2013.gadā, kad šādu viedokli atbalstījuši 83% aptaujāto.

Tomēr pēdējos gados kaut nedaudz, tomēr palielinās to iedzīvotāju īpatsvars, kuri nepiekrīt viedoklim, ka Valsts prezidents būtu jāievēl tautai. Augstākais šis rādītājs ir šogad un 2015.gadā – 17%, bet 2016.gadā 16% aptaujāto nepiekrita viedoklim, ka Latvijas prezidentu būtu jāievēl tautai. 2015.gadā Valsts prezidenta amatā tika ievēlēts cits Zaļo un zemnieku savienības politiķis Raimonds Vējonis.

Šogad vasaras sākumā Saeimā notiks Valsts prezidenta vēlēšanas, un pašlaik izskatās, ka Vējoni amatā varētu nomainīt jurists Egils Levits, kuru jau ilgāku laiku šim amatam virza apvienība “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK.

Autors: nozare.lv

 
 

2 KOMENTĀRI

  1. Nav nekada jega no tiem prezidentiem,vinu bij daudz un neko nedarija laba,tas vajonis,pidars,tik sez,ne pirkstu nepakustina,var iztikt bez prezidenta.!

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.