6.4 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Latvijā sola nedaudz siltāku laikapstākļu atnākšanu!

 

Nākamās nedēļās sākumā nokrišņi mitēsies, biežāk uzspīdēs saule un daudzviet termometra stabiņš pakāpsies virs +20 grādu atzīmes, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Nākamās nedēļas sākumā laika apstākļus ietekmēs augsta spiediena atzars – nokrišņi mitēsies un biežāk uzspīdēs saule. Gaisa temperatūra saglabāsies līdzīga kā iepriekšējās dienās, tikai, tuvojoties nedēļas vidum, ar rietumu puses vējiem Latvijas teritorijā ieplūdīs siltāks gaiss, un daudzviet termometra stabiņš pakāpsies virs +20 grādu atzīmes.

Pirmdien gaidāms mākoņains laiks, bet brīžiem skaidrosies, pūtīs mērens ziemeļrietumu vējš un gaiss iesils līdz +15, +19 grādiem. Līdzīgi laikapstākļi saglabāsies otrdien, kad maksimālā gaisa temperatūra būs +21 grāds. Arī trešdien gaidāms mākoņains laiks, bet brīžiem skaidrosies, pūtīs mērens dienvidaustrumu vējš un gaisa temperatūra sasniegs +19, +24 grādus. Ceturtdien gaidāms lietus un gaisa temperatūra iespējama līdzīga kā trešdien.

Pašreizējās prognozes liecina, ka nedēļas izskaņā Latvijas teritorijai no rietumiem pietuvosies plašs ciklons, kas nesīs vairākas nokrišņu zonas un brāzmainu vēju.

Šīs nedēļas beigās laika apstākļus noteiks zema spiediena apgabals, būs lielākoties mākoņains laiks. Piektdien un sestdien vietām gaidāms lietus, bet svētdien Latvijas teritoriju no ziemeļaustrumiem šķērsos nokrišņu zona, daudzviet līs, kā arī lokāli iespējams pērkona negaiss. Pūtīs lēns līdz mērens ziemeļu puses vējš, naktīs vietām gaidāma migla.

Gaiss naktīs atdzisīs līdz +7, +12 grādiem, tikai dažviet, saglabājoties biezākai mākoņu segai, gaiss būs siltāks – līdz +12,+17 grādiem, bet dienās tas iesils līdz +15,+20 grādiem.

Jūlija vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +16,2 grādi pēc Celsija skalas, kas bija par 1,2 grādiem mazāk par iepriekšējo gadu vidējiem rādītājiem, tādējādi aizvadītais mēnesis ir kļuvis par otru aukstāko jūliju 21.gadsimtā, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Iepriekšējais aukstākais 21.gadsimta jūlijs bija 2017.gadā ar vidējo gaisa temperatūru +16 grādi.

Mēneša minimālā gaisa temperatūra – tikai plus 3,8 grādi – tika novērota 13.jūlijā Madonā un Zosēnos, bet maksimālā gaisa temperatūra sasniedza +32,1 grādu un 28.jūlijā tika fiksēta Ventspilī.

Kopumā jūlijā tika pārspēti divi dekādes un 19 diennakts minimālās gaisa temperatūras rekordi, bet atkārtoti tika pārspēti četri diennakts minimālās gaisa temperatūras rekordi un divi diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi.

Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā jūnijā bija 87,3 mm, kas bija par 15% vairāk par iepriekšējo gadu vidējiem rādītājiem – 75,7 mm. Visvairāk nokrišņu bija Zosēnos – 133,8 mm, bet vismazāk nokrišņu – Liepājā, kur nolija vien 34,9 mm.

Vidēji Latvijā jūlijā bija 12,6 diennaktis ar nokrišņu daudzumu vismaz 1 mm. Visvairāk šādu diennakšu bija Zosēnos – 18 diennaktis, bet vismazāk Rucavā – tikai astoņas.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā jūlijā bija 78% – no 72% Rīgā līdz 81% Ainažos un Zosēnos.

Visstiprākās vēja brāzmas ar ātrumu 23,2 metri sekundē tika novērotas 5.jūlijā Ventspilī.

Autors: nozare.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.