5.2 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

Aktieri Agnese Zeltiņa un Māris Bezmers dalās ar stāstiem par Ameriku

 

Visa dzīve ir kā skaistumkonkurss, taču īstie uzvarētāji ir tie, kas nebaidās atšķirties un būt autentiski. Pie šāda secinājuma pēc road movie filmas “Mis Saulstariņš” (Little Miss Sunshine) noskatīšanās AVIS kino cikla “Desmit izcili ceļojumi” kinoteātrī “Splendid Palace” ietvaros nonākuši aktieri Agnese Zeltiņa un Māris Bezmers, kuri pirms filmas seansa ar skatītājiem dalījās arī ar pašu Amerikā piedzīvoto – par sapņu zemes lūzeru un uzvarētāju kultūru, neizmērojamajiem plašumiem un dzīvi ceļā. 

Amerika – kontrastu zeme

Aktrise Agnese Zeltiņa, kura pirms desmit gadiem kādu laiku dzīvojusi ASV, piekrīt filmā paustajai idejai, ka “lūzeru un uzvarētāju” kultūra lielo sapņu zemē tiek pamatīgi kultivēta. Slavas un panākumu dēļ cilvēki gatavi darīt neiedomājamas lietas, nereti teju vai zaudējot prātu. “Amerikā mammas uztjūnē un seksualizē savas meitas, kamēr viņas ir vēl pavisam mazas. Lai gan tas notiek visur pasaulē, sevišķi visā, kas saistīts ar Instagram, Amerikā to var novērot īpaši izteikti,” stāsta aktrise, atzīstot, ka tas viņā izsaucis ļoti lielu pretestību. “Filmas koncepts ir visa dzīve kā skaistumkonkurss, kurā mums nemitīgi jāpierāda, ka esam labāki, izskatīgāki, veiklāki un veiksmīgāki par citiem, sākot ar bērnudārzu, cauri skolas un universitātes gadiem, pēc tam arī darbā. Manuprāt, tur ir daudz šādu pazaudētu cilvēku, jo īstie uzvarētāji ir tie, kas ir patiesi.” 

Abi aktieri piekrīt, ka filmas lielā popularitāte lielā mērā saistīta ar to, ka Amerika ir noilgojusies pēc autentiskuma, īstuma un dabiskuma. 

Automašīnā pārdomāt visu dzīvi

“Amerikā bija iespēja pabraukt ar kabrioletu, un tās saulainās dienas, kad braucu pa Losandželosu un arī gar okeānu, bija viens no laimīgākajiem laikiem manā dzīvē,” atminas aktrise Agnese Zeltiņa. Taču ceļā gadījies arī dažs labs piedzīvojums. “Sanāca izdarīt pārkāpumu un nonākt policijā, neatļautā vietā apgriežoties braukšanai pretējā virzienā. Nobraucot nepareizajā vietā no šosejas, vari stundu braukt, kamēr tiec atpakaļ uz īstā ceļa. Visu dzīvi var pārdomāt,” stāsta Agnese Zeltiņa, piemetinot, ka ASV gan jābūt ļoti uzmanīgam braucējam, taču, piemēram, Maskavā viņa nekad neuzdrošinātos sēsties pie stūres.

Toties aktieris Māris Bezmers salīdzinoši nesen ar viesizrādēm devies tūrē pa Austrumu krasta pilsētām. “Amerikā viss šķiet 100 reižu lielāks – ja mums ir paugurs, tad viņiem vulkāns. Viss šķiet tik plašs un iespaidīgs – pārbraucot no vienas pilsētas uz otru, sanāk šķērsot vismaz trīs dabas zonas.  Šī nonākšana pilnīgi citā vidē ir tas, kas road movie filmās liek iesaukties un ieplest acis, ” stāsta Māris Bezmers, kurš arī pats plāno drīzumā debitēt kā kinorežisors road movie žanrā. “Cilvēki principā ir ieslēgti slēgtā telpā, un viņiem nav, kur paslēpties. Ceļā filmas varoņi nonāk situācijās, kas palīdz viņiem dzīvē vai liek šķēršļus, bet katrā ziņā ievieš korekcijas, kas arī noved pie komiskiem iznākumiem,” pārdomās dalās topošais kinorežisors.

Turpmākajos seansos ciklā “Desmit izcili ceļojumi” būs skatāmas tādas filmas kā “Trakais Pjero” (Pierrot le Fou, rež. Žans Liks Godārs), “Parīze. Teksasa” (Paris, Texas, rež. Vims Venderss) un “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” (rež. Jānis Streičs).

Kā nākamā filma 29. oktobrī būs skatāma Žana Lika Godāra meistardarbs “Trakais Pjero” (Pierrot le Fou), kad līdzbraucēju lomās iejutīsies pianists Vestards Šimkuss un muzikoloģe Liene Jakovļeva. 

Autors: Splendid Palace

23.09.2019.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.