8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju nekontrolē cik daudz laika pavada viedierīcēs

 

Mobilo sakaru operatora “Tele2” sadarbībā ar pētījumu centru SKDS veiktajā aptaujā noskaidrots, ka, lai arī vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju konkrēti zina savus viedierīču lietošanas paradumus, kas viņiem ikdienā traucē, tikai 25% mēģina savus ieradumus mainīt. Turklāt vairāk nekā puse (55%) Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka paši nekontrolē un precīzi nezina, cik daudz laika ikdienā tie pavada dažādās viedierīcēs. 

Iedzīvotāji, kas apzinājušies viedierīču un interneta negatīvo aspektu ietekmi uz savu dzīvi, izmēģinājuši dažādus pasākumus šīs ietekmes mazināšanai. Kā liecina aptauja, starp populārākajām aktivitātēm ir atsacīšanās no viedierīču izmantošanas pie pusdienu vai vakariņu galda (37% iedzīvotāju to praktizē ikdienā), lietotņu jeb aplikāciju izdzēšana, jo tās prasījušas pārāk daudz uzmanības (29%), paziņojumu jeb notifikāciju atslēgšana (28%), e-pastu ignorēšana pēc darba laika un brīvdienās (26%). 

Interesanti, ka savus sliktos interneta lietošanas paradumus vairāk apzinās un vairāk arī ar tiem cīnās gados jauni cilvēki, vecumā līdz 24 gadiem (42%).

“Jēgpilna viedierīču lietošana ir viena no “Tele2” prioritātēm, ņemot vērā, ka to loma mūsu ikdienā strauji pieaug. Ir tika daudz dažādu vērtīgu lietotņu, kas atvieglo mūsu ikdienu, vienlaicīgi ir jāapzinās, ka nav jēgpilni sēdēt bezmērķīgi savās viedierīcēs stundām ilgi. Tāpat kā ikvienam no mums ir vajadzīgs atvaļinājums, tāpat ikvienam ikdienā ir vajadzīga atelpa no viedierīcēm,” saka “Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. 

“Nevar noliegt, ka mobilās ierīces ir kļuvušas par ļoti nozīmīgu mūsu ikdienas sastāvdaļu. Taču reizēm tālruņa lietošana kļūst par traucējošu  ieradumu, nevis saziņas līdzekli. Cilvēkos rodas trauksme palaist garām ko būtisku – e-pastu, zvanu, vai ziņu, tad pārbaudām telefonu pat tad, kad tas klusē, lai pārliecinātos,  vai esam sasniedzami. Lai arī saziņa un dažādu darbu veikšana viedierīcē kļuvusi vienkārša, tas nedrīkst aizstāt komunikāciju ar cilvēkiem mums apkārt. Svarīgi apzināties, kādi ir mūsu paradumi un ko tie mums nodara, kādas savas vajadzības apmierinām, kad kārtējo reizi aiztiekam klusējošo telefonu un kliedējam garlaicību, nemeklējot alternatīvas. Apzinātība, lietojot savas viedierīces  var mazināt ikdienas stresu, palīdzēt būt kontaktā pašam ar savām emocijām, atpazīt un regulēt tās, kā arī ļauj fokusēties uz mums tik svarīgajām lietām un cilvēkiem apkārt. Ieplānojiet laiku bez ierīcēm, pavadiet laiku ar nozīmīgiem cilvēkiem, izstrādājiet savus ikdienas rituālus bez ierīcēm.  Lai arī ikdiena nav iedomājama bez mobilā telefona, tā veselīga lietošana ir jāapgūst, lai mēs izmantotu ierīci, nevis ierīce izmantotu mūs,” tā par tehnoloģiju lietošanas balansu ikdienā izsakās klīniskā psiholoģe, krīžu un konsultāciju centra Skalbes direktore Zane Avotiņa.

Jau iepriekš ziņots: lai mainītu mobilo tehnoloģiju lietošanas kultūru Latvijā, “Tele2” ar Veselības ministrijas un vadošo neiroloģijas un psiholoģijas speciālistu atbalstu šogad uzsāka izglītojošu iniciatīvu, kas vērsta uz jēgpilnu interneta izmantošanu un atteikšanos no moderno tehnoloģiju pārmērīgas lietošanas. Aktualizējot šo iniciatīvu, “Tele2” kā pirmais mobilo sakaru operators Eiropā savās pakalpojumu reklāmām uzsāka pievienot brīdinājumu, aicinot klientus internetu lietot atbildīgi.

Par aptauju

Aptauja tika veikta sadarbībā ar pētījuma centru SKDS. Laika posmā no šī gada 6. līdz 11. septembrim tika aptaujāti 1005 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18–75 gadiem

Autors: Tele2

26.09.2019.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsDieviete.lv Atziņa 695
Nākamais rakstsDieviete.lv Atziņa 696