14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Šogad Rīgas Starptautiskajā kino festivālā izrādīs gandrīz 150 filmas

 

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (RIGA IFF), kas norisināsies no 17. līdz 27.oktobrim, 11 dienās tiks izrādītas 148 filmas 11 tematiskajās programmās un konkursu skatēs.

No ceturtdienas nopērkamas biļetes uz visiem seansiem, turklāt daudzas no filmām būs redzamas tikai vienā seansā ekskluzīvi festivālā, sacīja Sila.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls svinīgi tiks atklāts 17.oktobra vakarā, dodot iespēju arī Latvijas skatītājiem noskatīties Ginta Zilbaloža filmu “Projām”, kas saņēma “Contrechamp” balvu Ansī starptautiskajā animācijas filmu festivāla konkursā.

Festivāla “Selection” programmu, kas veidota no 12 nesen festivālos pirmizrādītām filmām, 19.oktobrī atklās Kannu kinofestivāla Zelta palmas zaru ieguvusī korejiešu režisora Bona Džūnho filma “Parazīts”. Festivāls būs arī vienīgā iespēja uz lielā ekrāna redzēt britu autorkino režisores Džoenas Hogas drāmu “Suvenīrs”, kā arī ASV scenārista un režisora Roberta Egersa psiholoģisko, melnbalto šausmu drāmu “Bāka”. Tāpat programmā piedāvās krievu režisora Kantemira Balagova drāmu “Maikste”.

Kino izlasē “Nordic Highlights” piedāvās 11 Ziemeļvalstu filmas. Uz lielā ekrāna varēs noskatīties somu autorkino režisora J.P.Valkeapē Rīgā uzņemto filmu “Suņi nevalkā bikses”, kā arī islandiešu režisora Hlinura Palmasona filmu “Balta, balta diena”. Latvijā viesosies gan “Suņi nevalkā bikses” režisors, gan “Balta, balta diena” galvenās lomas atveidotājs Ingvars Sigurdsons.

Jaunu kino horizontu meklējumos RIGA IFF piedāvās arī Kanādas kino izlasi. Piemēram, 23.oktobrī būs iespējams noskatīties režisora Denī Kotē filmu “Spoku pilsētas antoloģija”, kā arī iztaujāt pašu Kotē. Dienu vēlāk skatītāji varēs iepazīties ar Toronto Starptautiskajā kinofestivālā pirmizrādi piedzīvojušo Ksavjē Dolana filmu “Džona F. Donovana dzīve un nāve”.

Šī gada festivālā būs vērojama īpaša tehnoloģiju noskaņa, jo RIGA IFF retrospektīvas un izpētes apakšprogramma “In Techno Veritas” pievēršas cilvēka un tehnoloģiju mijiedarbības aplūkojumam klasiķu radītā kino. Festivāla vieskurators, kinozinātnieks Viktors Freibergs aicinās iepazīties ar kinodarbiem, kas pārsteidz un iedvesmo jau vairākas skatītāju un kino veidotāju paaudzes. Programmu 22.oktobrī atklās ar Stenlija Kubrika filmu “Kosmosa Odiseja:2001”.

Sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā tapusi “Berlinale 2019 Riga”, kas ir Vācijas galvenā kino notikuma – Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla – filmu izlase. To 23.oktobrī atklās režisores Noras Fingšeites pilnmetrāžas filma “Sistēmas grāvēja”.

Festivāla starptautiskajā pilnmetrāžas filmu konkursa programmā “Feature Film Competition” tiks izrādītas un izvērtētas desmit filmas no Baltijas jūras reģiona, tostarp arī Latvijas režisores Lailas Pakalniņas dokumentālā filma “Karote”, kā arī citas filmas. 

Tikmēr programmā “Artdocfest” tiks piedāvāts dokumentālais kino, kā arī diskusijas ar filmu veidotāju un viesu piedalīšanos. To 21.oktobrī atklās dokumentālā filma “Pavedināšanas skola”.

RIGA IFF arī šogad festivāla pirmā nedēļas nogale tradicionāli veltīta ģimenēm un bērniem, kad programmas “Kids Weekend” laikā kinoteātrī “Splendid Palace” visas dienas garumā būs skatāma gan animācijas īsfilmu izlase pašiem jaunākajiem, gan Eiropas spēlfilmas bērniem.

Festivālā norisināsies arī pasākumu programma industrijas profesionāļiem, publiskas diskusijas un tikšanās ar filmu veidotājiem. RIGA IFF noslēgumā tiks apbalvoti pilnmetrāžas kino, īsfilmu un mūzikas video konkursu uzvarētāji.

Autors: nozare.lv

28.09.2019.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.