1 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

“Tēvs Nakts” plūc uzvaras laurus Izraēlas kinofestivālā (+VIDEO)

 

Izraēlā noslēdzies 35. Starptautiskais Haifas filmu festivāls, kur konkursa programmā „Between Israeli ans Jewish Identity Competiton“  par labāko tika atzīta režisora Dāvja Sīmaņa filma „Tēvs Nakts“ (The Mover).  Konkursa žūrija, kurā bija Izraēlas filmu festivāla Parīzē direktore, rakstniece un žurnāliste Helene Šūmane, bijušais Telavivas sinematēkas direktors Alon Garbuzs, operators Amnons Zlajets savu lēmumu apbalvot filmu „Tēvs Nakts“ pamatoja ar to, ka filma ir stāsts par cilvēku, kurš, negribēdams būt varonis, ar savu rīcību parādīja neizmērojamu cilvēcību. 

Balvu Haifā saņēma Latvijas Republikas vēstniece Izraēlā Elita Gavele un Boriss Smoļanskis, kura tēvs bija viens no Žaņa Lipkes izglābtajiem ebrejiem 2.pasaules kara laikā. Latvijas vēstniecība Izraēlā un filmu studija „Mistrus Media“ bija sarīkojusi īpašu filmas seansu Telavivā, kurš bija ieradušies 65 Žaņa un Johannas Lipkes izglābto ebreju pēcnācēji un radinieki, un kurā piedalījās arī filmas galvenā varoņa Žaņa Lipkes atveidotājs, aktieris Artūrs Skrastiņš, kurš pēc filmas seansa teica, ka emocionālā ziņā šī bijusi filmas patiesā pirmizrāde.

Video

Haifas filmu festivāls ir reģiona nozīmīgākais filmu festivāls, kas izceļas ar labu starptautisku reputāciju, festivālā šogad bija iekļautas 200 filmas no visas pasaules un tajā piedalījās pasaulē nozīmīgi kinematogrāfisti. Festivāls savā programmā īpaši atzīmēja tās filmas, kas cīnās par ASV Kinoakadēmijas balvu „Oskars“, tostarp arī filmu „Tēvs Nakts“. 

Filma „Tēvs Nakts“ ir Latvijas pieteikums ASV Kinokadēmijas „Oskars“ balvai kategorijā „Labākā ārzemju filma“, kur šogad atlasīts rekordliels skaits – pavisam 93 filmas no visas pasaules un jau 13. novembrī notiks pirmais filmas „Tēvs Nakts „ seanss ASV Kinokadēmijas locekļiem Losandželosā.  Filma jau demonstrēta vairāk nekā 30 filmu festivālos visā pasaulē. Šonedēļ filma tika izrādīta Bostonā, Baltijas filmu festivālā, bet jau nākamnedēļ 28. oktobrī filmu varēs redzēt Sidnejā, Austrālijas Ebreju filmu festivāla ietvaros,  novembra sākumā filma piedalīsies arī Bostonas un Ostinas Ebreju filmu festivālos ASV, savukārt novembrī filma būs skatāma Eiropas Savienības filmu festivālā Kanādā, kas notiks  vairākās pilsētās -Toronto, Otavā, Vankūverā un Kalgarijā, bet 18. novembra vakarā filmu demonstrēs Lielbritānijā, Londonas Ebreju filmu festivālā.

Filma “Tēvs Nakts”  ir patiess stāsts par latvieti Žani Lipki, kurš 2.pasaules kara laikā Rīgā izglāba vairāk nekā piecdesmit cilvēkus. Filma veidota filmu studijā “Mistrus Media” Nacionālā kinocentra programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” ietvaros.  2018. gadā filmas režisors, operators, māksliniece un aktrise par savu sniegumu saņēma  Nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps”.

Foto

Autors: nozare.lv

21.10.2019.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsDieviete.lv Atziņa 752
Nākamais rakstsVeselīgā ābolu kūka