15.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Alkohols un smēķēšana liek novecot daudz straujāk. Kā uzlabot savu veselību un ārieni?

 

Tu vari nevienam nesacīt, ka darbadienu vakaros regulāri relaksējies ar šķietami nevainīgu glāzi vīna vai divām un nedēļas nogalēs “atlaid grožus” kokteiļu bārā. Neviens pat var nezināt, ka satraukuma brīžos pirkstos slepus virpini vienu cigareti pēc otras. Taču tava āda par to neklusēs. Ikviena izdzertā alkohola glāze un izsmēķētā cigarete atstās nospiedumus, jo šie kaitīgie ieradumi ne tikai palielina dažādu saslimšanu riskus, bet arī rada neizbēgamas izmaiņas ārējā izskatā. 

Dermatoloģe Tatjana Ļiņova norāda, ka alkohola lietošana pastiprināti veicina ādas novecošanos, īpaši sievietēm. Lietotā alkohola daudzumam nav nozīmes, jo būtiska atšķirība starp pārmērīgas un mērenas alkohola lietošanas ietekmi uz ādas veselību nav pierādīta. Visbiežākās alkohola lietošanas sekas ir acu plakstiņu tūska, sejas vaibstu dabiskā apjoma zudums un asinsvadu tīklojuma apsārtuma pastiprināšanās. Pārmērīga alkohola lietošana rada arī asinsvadu plīšanu, ko visbiežāk var novērot tieši sieviešu sejas ādā – vaigu galos, deguna ādā un zoda rajonā.  

Kā izvērtēt savus alkohola lietošanas paradumus?

Ja nedēļā tiek izdzertas vairāk nekā astoņas alkohola vienības, speciālisti brīdina, ka aizraušanās ar grādīgajiem dzērieniem uzskatāma par pārmērīgu. Piemēram, 76 mililitri (ml) vīna, 25 ml viskija, 218 ml sirds vai 250 ml alus tiek uzskatīti par vienu vienību. Klasiskās sarkanvīna glāzes tilpums ir no 200 līdz 350 ml, taču klasiskās viskija glāzes tilpums ir no 150 līdz 200 ml. Tātad, izdzerot vienu gandrīz pilnu vīna glāzi – aptuveni 300 ml, tiek izdzertas jau četras vienības. 

Populārā vizāžiste Dita Grauda novērojusi, ka nākamajā rītā pēc alkohola lietošanas āda nereti izskatās sausa, nogurusi un ap acīm parādās tumši loki. Savukārt pēc atpūtas svaigā gaisā un ilgstošas atturēšanās no alkohola lietošanas ādas stāvoklis ievērojami uzlabojas – tā staro, izskatās veselīga un mirdzoša. Lai būtu vieglāk atteikties no kārtējās vīna glāzes vakarā, pamēģini alkoholisko dzērienu vietā izvēlēties smūtiju, svaigi spiestu sulu, kombuču vai atspirdzinošu ūdens kokteili ar zaļumiem un ledu.

Cigaretes “piegriež skābekli”

Sejas ādas izskatu negatīvi ietekmē arī smēķēšana. Dermatoloģe Tatjana Ļiņova stāsta, ka tabakas dūmos atrodami vairāk nekā četri tūkstoši ķīmisko vielu, no kurām puse var provocēt vēža attīstību. Biežākie smēķēšanas izraisītie audzēji ir mutes gļotādu audzējs, rīkles, deguna un citi audzēji. Turklāt smēķējot ādai tiek burtiski “piegriezts skābeklis”, tādējādi ievērojami veicinot ādas novecošanās procesus. Atsakoties no cigaretēm, ādas stāvoklis uzlabojas jau dienas laikā, jo tiek veicināta asinsrite, kā arī skābekļa un uzturvielu piegāde ādai. 

Arī vizāžiste Dita Grauda atzīst, ka smēķēšana būtiski ietekmē gan ādu, gan matus un zobus. “Ikdienas darbā esmu novērojusi, ka pēc tabakas lietošanas āda nepatīkami smaržo un ap acīm bieži veidojas maisiņi. Tāpat zūd ādas starojums – tā kļūst pelēka un vairs nav elastīga, tāpēc straujāk veidojas krunciņas, īpaši ap lūpām. Mati kļūst sausi un trausli, kā rezultātā tie biežāk lūzt un izskatās neveselīgi, nemaz nerunājot par to piesmakušo aromātu, kas sakrājas matos pēc smēķēšanas.” 

Kā nepieņemties svarā, atsakoties no cigaretēm 

Nereti sievietes vilcinās atmest smēķēšanu, jo baidās, ka atteikšanās no cigaretēm veicinās svara pieaugumu. Dietoloģe, RSU asociētā profesore Laila Meija skaidro, ka tam var būt vairāki iemesli. Piemēram, pārtraucot smēķēšanu, atjaunojas garšas un smaržas sajūtas, ļaujot daudz niansētāk izbaudīt ēdienu, taču sākumā, kamēr organisms “pārslēdzas”, tas atsevišķos gadījumos var veicināt pārmērīgu ēšanu. Pēc smēķēšanas atmešanas vielmaiņa palēninās – proti, atgriežas normālā līmenī, tāpēc, turpinot uzņemt tikpat daudz kaloriju kā iepriekš, svars var pieaugt. Papildu kalorijas bijušie smēķētāji nereti uzņem arī tāpēc, ka neizsmēķētās cigaretes kompensē ar dažādām “alternatīvām”, piemēram, neveselīgiem našķiem. Tāpēc speciāliste iesaka izvēlēties našķus, kas satur maz kaloriju, – bezkaloriju konfektes vai košļājamo gumiju, kādu dārzeni vai augli, žāvētus ābolus, svaigus burkānus vai kāļus. Jālieto pietiekams daudzums ūdens. Baidoties no svara pieauguma, jāseko līdzi savam ikdienas uzturam, bet nebūtu prātīgi uzsākt ļoti striktas diētas, jo tas tikai pastiprinās jau tā esošo stresu.

Pāris klāt nākušus kilogramus pēc smēķēšanas atmešanas tomēr nevajadzētu uztvert pārāk dramatiski, jo vispārējie ieguvumi veselībai, tostarp pozitīvās izmaiņas ārējā izskatā, piemēram, ādas krāsas uzlabošanās to viennozīmīgi atsver. Iespējams, ir vērts nostiprināt veselīgāka dzīvesveida paradumus, regulārāk apmeklējot sporta zāli vai apgūstot jaunu hobiju, kas prasa aktīvu izkustēšanos. Ja svara pieaugums ir pārāk liels vai ēšanas kāre kļūst nekontrolējama, ieteicams konsultēties ar uztura speciālistu, lai saprastu, kur slēpjas klupšanas akmens, un rastu individuāli piemērotu risinājumu. 

Autors: Kampaņa “Spēks pateikt NĒ!” 

31.10.2019.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.