7.2 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Atmodas laika himnas “Manai tautai” vārdu autora meita radījusi filmas “Dvēseļu putenis” fināldziesmu (+VIDEO)

 

Filmā “Dvēseļu putenis”, kas pirmizrādi piedzīvos jau pavisam drīz – šā gada 8. novembrī, kā fināldziesma skan Amerikā dzīvojošās latviešu komponistes Lolitas Ritmanes komponētā lūgšana “Dodi mieru mūsu brāļiem” ar Aleksandra Grīna vārdiem. Zīmīgi, ka Lolitas tēvs Andris Ritmanis ir atmodas laika leģendārās himnas “Manai tautai” (“Palīdzi, Dievs!”) vārdu autors, bet māsa Brigita Ritmane – mūzikas autore. 

Lūgšana “Dodi mieru mūsu brāļiem” ierakstīta Latvijas Radio ierakstu studijā, to iedziedājis koris “Latvija” mākslinieciskā vadītāja Māra Sirmā vadībā. Dziesmas teksts aizgūts Aleksandra Grīna romāna izskaņā, kur filmas galvenais varonis Artūrs Vanags to skaita kā lūgšanu. “Šo viņa lūgšanu esmu pārveidojusi par a cappella kora dziesmu. Ņemot vērā, ka filma iecerēta, lai mēs to skatītos ar filmas galvenā varoņa Artūra Vanaga acīm, tieši tāda ir arī mūzika. Dažās vietās esmu pieklusināta, bet dziļo sāpju ainās arī mūzika ir dramatiska. Ir dažas orķestra melodijas, tēmas, ko cilvēki varbūt atcerēsies vēl ilgāku laiku pēc filmas noskatīšanās,” stāsta komponiste.

Video

Interesanti, ka šis nav vienīgais skaņdarbs, ko kāds no Ritmaņu ģimenes pārstāvjiem radījis latviešu tautai nozīmīgā brīdī. Atmodas laika himnas “Manai tautai” (Palīdzi, Dievs!”), ko savulaik izpildīja dziedātāja Ieva Akuratere, autori ir Lolitas māsa Brigita Ritmane un tēvs Andris Ritmanis, kurš bija Triju zvaigžņu ordeņa virsnieks, ilggadējais Amerikas Rietumkrasta Dziesmu svētku organizētājs. “Trešās Atmodas laikā, kad Latvijā sāka dziedāt mūsu tēva Andra Ritmaņa lūgšanu “Manai Tautai” ar manu mūziku, mēs lūdzām: “Palīdzi, Dievs, visai latviešu tautai dzīt saknes brīvas Latvijas zemē!” Šodien, pateicoties Aleksandra Grīna otrās Atmodas laikā sarakstītajai lūgšanai ar manas māsas Lolitas Ritmanes mūsdienu brīvvalsts laikā komponēto mūziku, visi varam vienoties kopējā lūgšanā, sakot lielu paldies tiem, kuri zaudējuši dzīvības par mūsu tautas dzimteni: “Dodi mieru mūsu brāļiem.” Lai lūgšanas vieno un svētī mūs, saudzējot šo dārgakmeni – mūsu Latviju!” norāda Brigita Ritmane. 

Vērienīgā vēsturiskā kara drāma “Dvēseļu putenis” uz kino ekrāniem visā Latvijā nonāks šā gada 8. novembrī – tieši 100 gadus pēc Latvijas brīvības cīņām, ievadot novembra svētku un neatkarības nedēļu. Vēsturiskā kara drāma pēc strēlnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem ved 100 gadus senā pagātnē. Sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību – pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Saviļņojošais stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu. 

Galveno varoni filmā atveido Oto Brantevics, kuram šī ir pirmā pieredze lielajā kino. Pārējo filmas aktieru ansambli veido Mārtiņš Vilsons, Rēzija Kalniņa, Raimonds Celms, Gatis Gāga, Jēkabs Reinis, Vilis Daudziņš, Renārs Zeltiņš, Ieva Florence, Grēta Trušiņa un daudzi citi. Kopā ar aktieriem filmējušies arī 2000 brīvprātīgie masu skatu aktieri.

Informatīvi atbalsta Dieviete.lv

07.11.2019.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.