1.8 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Īpašo vajadzību bērnu vecāki uzrunā Valsts prezidentu (+VIDEO)

 

Piektdien, 29. novembrī vecāki, kuri audzina vai audzināja bērnus ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, video materiālā ar saukli “Mēs negribam izdegt” uzrunāja valsts prezidentu Egilu Levitu, kā arī nosūtīja vēstuli ar aicinājumu iesaistīties un uzsākt pārmaiņas.

Mēs, ģimenes, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām, vēršamies pie Latvijas Valsts Prezidenta Egila Levita un sabiedrības ar lūgumu mūs sadzirdēt. Jo šobrīd esam pārņemti ar bezcerības sajūtu.

Mēs esam Latvijas pilsoņi un patrioti. Mēs strādājam un maksājam nodokļus. Mēs mīlam savus bērnus un darām visu, lai viņi būtu laimīgi un augtu mīlošā ģimenē. Mēs piedalāmies Latvijas valsts un sabiedrības veidošanā.

2019. gada 9. oktobrī, Labklājības ministre, sociālajā vietnē Facebook.com, profilā Ramona Petraviča “KPV LV” publicēja ziņu, kurā viņa norādīja bērnu iedalījumus trīs grupās. Kā atsauci uz saviem izteikumiem, ka viņa ir pārliecināta, ka Latvijā vienmēr būs bērnu nami. Ministre norāda uz bērnu grupu, kuras dēļ vienmēr būšot bērnu nami, un šajā grupā ietilptu arī mūsu bērni.

Kuri pirmkārt jau ir bērni, tieši tāpat kā viņu brāļi un māsas – dažādi, mīļi, nebēdnīgi, nerātni un uzmanību prasoši! Un ir kāds svarīgs BET – Mēs gribam būt vecāki saviem bērniem, gribam par viņiem rūpēties un audzināt tos! Tas nav viegli, ir arī ļoti, ļoti grūti, bet mēs gribam būt vecāki saviem bērniem.

Jau gadiem ilgi ģimenes, kurās aug bērni ar funkcionāliem traucējumiem runā par jēgpilna atbalsta trūkumu. Vissmagākais ir asistentu un aprūpētāju jautājums. Asistentu un aprūpētāju NAV: nav apmācību, nav cilvēka cienīga atalgojuma, nav sociālo garantiju. Šo profesijas neesamību aizvieto vecāki un ģimenēm tuvu personu kļūšana par asistentiem un aprūpētājiem.

Ko ģimenei, kurā bērns ir jāaprūpē 24 stundas diennaktī, nozīmē asistents vai aprūpētājs? Tas nozīmē, ka vecāki var atgriezties darba tirgū, dzīvot savu dzīvi un veltīt laiku arī citiem bērniem. Un jā – varbūt arī kādam vaļaspriekam un pašaprūpei, kas uzlabo psihoemocionālo stāvokli visiem ģimenes locekļiem

Asistents palīdz īstenot iekļaujošo izglītību, atbalstot bērnu izglītības iestādē, palīdz viņam iekļauties sabiedrībā. Asistents vai aprūpētājs ir milzīgs un reāls atbalsts, ko nevar aizvietot 100 eiro pie pabalsta.

Ja šāda atbalsta nav, tad klāt pie cīņām par vides pieejamību, izglītības un rehabilitācijas kvalitāti un pieejamību pievienojas cīņa par savu dzīvi un cīņa par bērna iespēju dzīvot savā ģimenē. Un, lai kā Tu mīlētu savu bērnu, Tu esi cilvēks, kuram ir tik resursu, cik ir – vecāki izdeg. Nereti tas ir viens vecāks, visbiežāk māte, kura gadiem ilgi, pavada 24 stundas diennaktī, rūpējoties par savu īpašo bērnu. Tas daudzas ģimenes noved pie finansiālās krīzes, jo ja nav asistenta vai aprūpētāja, nav iespēju atgriezties darbā. Nav darba, nav ko samaksāt asistentam vai aprūpētājam. Tas ir, kā apburtais loks – tu dzīvo sava bērna dzīvi un esi nemitīgā spriedzē, cīnoties par viņa dzīves kvalitāti.

Ar saukli #MēsNegribamIzdegt un šo video vēlamies pievērst uzmanību tam, ka mums ir nepieciešams atbalsts. Mēs nelūdzam pabalstus, bet gan atbalstu, sapratni, cieņu un pieņemšanu. Mēs negribam izdegt!

Video

29.11.2019.

Autors: Piesaiste.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsDieviete.lv Atziņa 835
Nākamais rakstsDieviete.lv Atziņa 836