9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Padomi ekonomiskai un videi draudzīgai svētku svinēšanai

 

Ziemassvētki daudziem saistās ne vien ar mierīgo pirmssvētku gaidīšanas laiku, un pārdomu mirkļiem adventes laikā, bet arī ar drudžainu skraidīšanu pa veikaliem, dāvanu meklēšanu tuvajiem, reizēm arī pakļaušanos komercializētam spiedienam – visu pagūt, visu nopirkt, visu izdarīt. 

Lai iepriecinātu savus mīļos, vienās ģimenēs dāvanu saraksta rindā redzēsim pašadītas zeķes, ceptas piparkūkas un citas lietas nomedītas vietējos Ziemassvētku tirdziņos, tikmēr citu ģimeņu dāvanu sarakstos var pavīdēt jau dārgi telefoni, ceļojumi, varbūt pat jauns auto. Lai pirmssvētku laikā īstenotu visas ieceres un sagādātu ieplānoto, var gadīties, ka ar ikmēneša budžeta resursiem maciņā būs par maz. Pie tam decembris ir tas maģiskais gada mēnesis, kad tirgotāji priecīgi berzē rokas, bet pircēji netaupa un tikai tērē. Ja maka saturs izsīkst ātrāk nekā iecerēts, tad cilvēks vienkāršais zina, ka teju gandrīz vienmēr varēs izlīdzēties ar kādu kredītu, un dzīves ritms turpinās griezties tikpat sparīgi, kā pirms finanšu resursu izsīkuma. Taču jāatceras, ka agri vai vēlu visa aizņemtā summa būs jāatdod, pie tam ar noteiktu procenta likmi.
Lai svētki patiesi izdotos, uzņēmuma “Latvijas hipotēka” speciālisti sagatavojuši vairākus noderīgus padomus, kas noderēs ikvienam, plānojot pārdomātu svētku budžetu.

Cik daudz tērēt dāvanām?

Eksperti iesaka šajā laika periodā tomēr palēnināt uzņemtos svētku apgrieziena tempus, ievilkt dziļi elpu, izskaitīt līdz trīs un izvērtēt situāciju, pirms neapdomīgi tērēt vai aizņemties naudu.

Katram no mums ir savs algoritms, kā mēs sekojam līdzi saviem ienākumiem un izdevumiem. Galvenais padoms ir tērēt pēc iespējām – proporcionāli saviem ienākumiem. Dāvanu iegādei prātīgi būtu atvēlēt aptuveni 10-15% no sava ikmēneša budžeta, lai tajā neradītu lieku robu, atceroties, ka neatkarīgi no svētkiem būs jāmaksā arī pārējie ikmēneša rēķini.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra veiktajā aptaujā secināts, ka 96% iedzīvotāji, nemaz nevēlas saņemt dāvanas, kas pirktas uz parāda. Taču, ja svētku noskaņu ieceru realizēšanai nekādi neiztikt bez naudas aizņemšanās, tad dariet to atbildīgi, apspriežoties ar tuvākajiem, lai kopēji izvērtētu iespēju aizņēmumu atdot.

Alternatīvas svētku dāvanām

Ja ir talants un iespēja veidot ar rokām izgatavotus izstrādājumus, pieiet svētku dāvanu sagādei var arī radoši. Interneta resursos ir daudz pamācību, kā, piemēram, izliet sveces, kā pagatavot pašceptām piparkūkām krāsainas, bet veselīgas glazūras. Vasarā savāktās un sakaltētās tējas gaumīgā iepakojumā arī būs lielisks papildinājums dāvanai. 

Ja ir laiks un pacietība, tad apsveikuma kartīšu zīmēšana var izvērsties par radošu vakaru kopā ar ģimeni. Pie tam arvien lielāku popularitāti mūsdienās gūst elektroniskās kartītes, kas pieejamas ļoti plašā klāstā un tematiskā izvēlē.

Tāpat tiek pausts aicinājums “domāt zaļi” un neiegādāties speciālus saiņošanas materiālus dāvanām, bet gan domāt par vidi un dāvanas radoši iesaiņot atkārtoti izmantojamos materiālos, piemēram, avīzēs, izrotātās kurpju kastēs, dekorētās burciņās, tādējādi padarot iesaiņojumu daudz personalizētāku.

Mājas rotāšanai var izvēlēties brīvi pieejamus dabas materiālus

Der atcerēties, ka radīt svētku sajūtu un atmosfēru, var arī lieki netērējot – izrotāt māju no brīvi pieejamiem dabas materiāliem, kas neprasa papildus naudas līdzekļus, piemēram, gliemežvākiem, mežā savāktiem skuju zariem, čiekuriem, ķērpjiem un zaru sprungulīšiem.
Kurš vēl atceras, kā agrāk svētku rotājumi telpās tika izgatavoti no salmu puzuriem? Iespējams der atcerēties vai arī apgūt šīs iemaņas. Var izmantot arī apelsīnu, kurā saspraustas krustnagliņas. Tas telpā izskatīsies gan koši, gan arī smaržos.

Lieli radošie eksperti ir tieši bērni. Dodiet viņiem uzdevumu veidot svētku rotājumus – izgriezt sniegpārsliņas, zīmēt svētku attēlus, līmēt un radīt telpas dekorus. 

Arī eglītes dekorēšanai var pieiet radoši, to rotājot ar iekārtiem valriekstiem, piparkūkām, vai arī dažādām dabas veltēm. 

Kur un kā svinēt svētkus?

Ne vienmēr nepieciešams svētkus svinēt tropu valstīs pie zilzaļo ūdeņu krastiem, bet priecāties var arī mājās, esot kopā ar tuvākajiem cilvēkiem svinīgi izrotātās telpās, pie klātiem svētku galdiem un malkojot karstvīnu, daloties ar pozitīvām emocijām, nevis koncentrēties tikai uz svētku dāvanām. Ģimenes lokā var lietderīgi izplānot laiku svētku spēlēm, laimes “liešanai”, dziesmu dziedāšanai, vai arī ierīkot jautru fotostūrīti un iemūžināt skaistas svētku bildes.

Iegūt svētku sajūtu var apmeklējot dažādus koncertus un citus publiskos pasākumus, no kuriem daudzi ir pieejami arī bezmaksas. Atliek vien sekot plaši pieejamai informācijai par svētku pasākumu programmām.

Galvenais der atcerēties, lai kur un ar ko svētki tiks svinēti, nezaudējiet harmonijas un miera sajūtu sevī, jo trauksme un stress mazinās svētku baudīšanas prieku.

Autors: Communications & Strategies

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.