4 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Par 2020.gada kukaiņiem izvēlētas ziedmušas! (+VIDEO)

 

Par 2020.gada kukaiņiem izvēlētas ziedmušas, informē Latvijas Entomoloģijas biedrībā (LEB).

LEB par Gada simbolu izvēlējusies ziedmušu dzimtu “Syrphidae”. Parasti par Gada kukaini tiek izraudzīta viena konkrēta suga, tomēr šī ir otrā reize vēsturē, kad Gada simbola gods ir ticis uzreiz veselai kukaiņu dzimtai.

Video

Biedrībā skaidroja, ka ziedmušas ir plašākā sabiedrībā mazāk zināmi apputeksnētāji kukaiņi. Izvirzot ziedmušas par Gada simbolu, LEB vēlas akcentēt pašlaik aktuālo apputeksnētāju kukaiņu daudzveidības saglabāšanas jautājumu, ko 2019.gada nogalē ir aktualizējis arī Eiropas Parlaments. Tāpat 2020.gads ir pasludināts par Starptautisko augu veselības gadu, un arī šajā kontekstā ziedmušām ir būtiska nozīme, jo daudzas no tām ir nozīmīgi augu kaitēkļu dabiskie ienaidnieki, savukārt atsevišķas citas ziedmušu sugas pašas ir uzskatāmas par augu kaitēkļiem.

LEB cer pievērst plašāku dabas vērotāju un fotogrāfu uzmanību šiem interesantajiem kukaiņiem, ikvienam dodot iespēju ar saviem ziedmušu novērojumiem sniegt ieguldījumu Latvijas ziedmušu izpētē.

Pašlaik Latvijā ir zināma 301 ziedmušu suga. Tās ir vidēji lielas un lielas (6-15 milimetri) mušas, kas parasti krāsotas spilgtās krāsās. LEB skaidroja, ka daudzas sugas ir izcils mīmikrijas piemērs, ar savu krāsojumu un uzvedību perfekti atdarinot lapsenes, bites un kamenes. Atšķirībā no šiem dzēlējplēvspārņiem, ziedmušām vēdera galā nav dzeloņa un tās ir cilvēkam pilnībā nekaitīgi kukaiņi.

Galvenā pazīmē ziedmušu atšķiršanai no tām izskata ziņā līdzīgajiem plēvspārņiem ir spārnu skaits – ziedmušām ir viens spārnu pāris, bet plēvspārņiem – divi pāri.

Ziedmušām ir raksturīgs daudzveidīgs dzīvesveids. Daļai sugu kāpuri ir plēsīgi un pārtiek no sīkiem kukaiņiem, piemēram, laputīm. Citām sugām kāpuri dzīvo organiskām vielām bagātos ūdeņos un veicina šo ūdeņu bioloģisko attīrīšanos. Vēl citas ziedmušu sugas kāpuru attīstības stadijā ir saistītas ar atmirušo koksni un apdzīvo vecus dobumainus vai sulojošus koku stumbrus. Tāpat atsevišķām ziedmušu sugām kāpuri ir augēdāji, piemēram, sīpolu ziedmušas kāpuri barojas sīpolos. Dažu ziedmušu sugu kāpuri dzīvo no evolucionārā viedokļa pavisam ekstrēmos apstākļos, piemēram, skudru pūžņos vai sabiedrisko plēvspārņu ligzdās.

Pieaugušās ziedmušas barojas ar ziedputekšņiem un nektāru, apmeklē ziedus un kopā ar medusbiti, dažādām savvaļas bitēm, dienas un naktstauriņiem, vabolēm un citiem kukaiņiem veic ziedu apputeksnēšanu.

Autors: nozare.lv

06.01.2020.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.