8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Vairums cilvēku Latvijā sadzīvo ar sāpēm un nedodas pie ārsta!

 

Lai noskaidrotu iedzīvotu sāpju mazināšanas paradumus, 2019.gada decembrī aptieku tīkls “Latvijas aptieka” Hronisko pacientu atbalsta programmas ietvaros veica aptauju par iedzīvotāju sāpju mazināšanas paradumiem “Kā tu rīkojies sāpju gadījumā?”.

Aptaujā piedalījās 689 respondenti, kuru vidējais vecums ir 48 gadi. Aptauja tika veikta internetā un “Latvijas aptieka” aptiekās visā Latvija. Kā rāda aptaujas rezultāti, lielākā daļa respondentu (66,4%) sāpes izjūt vairākas reizes nedēļā vai katru dienu. Visbiežāk sāp mugura, locītavas un galva (90% no 689 respondentiem). 

Pretsāpju zāles ir pieprasītākais bezrecepšu medikaments Latvijā jau vairākus gadus. Pašdiagnoze ir lielākais risks, ko rada bezrecepšu zāļu lietošana sāpju mazināšanai, jo tā neļauj laikus pamanīt nopietnas veselības problēmas. Pretsāpju medikamentu nekontrolēta lietošana var radīt draudus veselībai.

Kā norāda aptaujas rezultāti, 57,1% respondentu ar sāpēm sadzīvo gadu un pat ilgāk. Sāpju gadījumā 67% aptaujāto lieto pretsāpju medikamentus bez konsultēšanās ar ģimenes ārstu, farmaceitu vai citu speciālistu. 45,6% aptaujāto pretsāpju medikamentus izvēlas pēc saviem ieskatiem, tai skaitā pēc redzētā reklāmās vai lētākās cenas. 60,3% respondentu atzīst, ka viņiem trūkst zināšanas par sāpēm un to ārstēšanu. 81% aptaujāto vēlas uzzināt citu cilvēku pieredzi, kuri sadzīvo ar sāpēm. 

Lai izglītotu Latvijas iedzīvotājus un radītu lielāku izpratni par sāpju veidiem un to, kā ar tām cīnīties, “Latvijas aptieka” sadarbībā ar Latvijā vadošajiem sāpju speciālistiem – algologiem janvārī un februārī turpina projektu  “Ciet sāpes? Izstāsti farmaceitam!”. 

Akcijas ietvaros aptieku tīklā “Latvijas aptieka” ir pieejamas bezmaksas mapes “Sāpēm Nē!”**, kurās ievietota speciālistu informācija par sāpēm un pieejamo palīdzību, universāla D vitamīna lietošanas tabula, vingrojumi un īpaša dāvana – “Latvijas aptieka” klienta Sudraba karte***.

Tāpat akcijas ietvaros “Latvijas aptieka” aptiekās  ir pieejams īpaši izgatavots sāpju lineāls. Pirms pretsāpju medikamentu iegādāšanās aptieku tīkla farmaceiti aicina pircējus novērtēt savas sāpes pēc atbilstošās iedaļas uz sāpju lineāla. Ar lineāla palīdzību pircējs ne vien pats var novērtēt savu sāpju intensitāti, bet arī farmaceits, redzot rādījumu, var ieteikt labāko risinājumu to mazināšanai.

Autors: Divi gani

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.