8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Izplatoties koronavīrusam, neizslēdz iespēju pārcelt Rīgas domes vēlēšanas!

 

Pirms Rīgas pašvaldības vēlēšanām Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) vēlas konsultēties ar epidemiologiem par drošības pasākumiem “Covid-19” vīrusa izplatīšanās gadījumā, savukārt Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca piesardzības nolūkos jau atteikusi iecirkņa izveidi.

CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa piektdien komisijas sēdē sacīja, ka CVK ir nosūtījusi vēstuli Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vadībai, kurā aicinājusi epidemiologus sniegt ieteikumus par nepieciešamajiem drošības pasākumiem, organizējot Rīgas pašvaldības vēlēšanas. 

CVK sēdē dalībnieki uzsvēra, ka gadījumā, ja “Covid-19” turpina izplatīties, ir jābūt rīcības plānam B. Tika pieļauta iespēja nepieciešamības gadījumā Rīgas pašvaldības vēlēšanas pārcelt uz 29.augustu. 

Rīgas vēlēšanu komisija arī bija informējusi CVK par to, ka šajās pašvaldību vēlēšanās nevajadzētu ierīkot vēlēšanu iecirkni Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS), ņemot vērā pastāvošos riskus “Covid-19” izplatības gadījumā, kā arī gripas dēļ.

Savukārt teju vienlaikus notiekošajā Rīgas domes administrācijas sēdē Rīgas vēlēšanu komisijas vadītājs Juris Kokins pastāstīja, ka PSKUS drošības apsvērumu dēļ Rīgas domei atteikusi vēlēšanu iecirkņa izveidi.

Slimnīca vēstulē pašvaldībai norādījusi, ka vēlēšanu laikā iestādē vēl būs spēkā īpaši pasākumi saistībā ar gribas epidēmisko periodu, līdz ar ko šajā laikā būs būtiski ierobežotas apmeklētāju plūsmas slimnīcā.

Vienlaikus PSKUS norādījuši, ka saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām saistībā ar “Covid-19” izplatību, dalībvalstīm jāstiprina epidemioloģiskā uzraudzība un jānodrošina sabiedrības veselības aizsardzības pasākumi, tajā skaitā īpaši infekcijas kontroles pasākumi veselības aprūpes iestādēs.

Slimnīcas vadība arī vērsusi uzmanību uz to, ka epidemioloģiskās situācijas attīstība Latvijā patlaban nav prognozējama, taču nevar izslēgt iespēju, ka pēc mēneša, periodā, kad slimnīcā būtu jāizveido vēlēšanu iecirknis, būs noteikti vēl stingrāki “Covid-19” kontroles pasākumi, kas attiecīgi ierobežotu vēlētāju tiesības ierasties vēlēšanu iecirknī.

Kokins administrācijai arī norādīja, ka viens no lielākajiem izaicinājumiem saistībā ar gaidāmajām vēlēšanām būs vēlēšanu zīmju nodrukāšana un sarakstu pārbaude. Kopumā esot nepieciešams nodrukāt aptuveni sešus miljonus zīmju.

Līdz ar to plānots, ka gaidāmajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās pilsētā darbosies 157 vēlēšanu iecirkņi.

Plānots, ka Rīgas centrā vēlēšanu laikā darbosies astoņi vēlēšanu iecirkņi, Kurzemes rajona administratīvajā teritorijā – 27, Latgales priekšpilsētas teritorijā – 39, Vidzemes priekšpilsētas – 41, Zemgales priekšpilsētas teritorijā – 23, bet Ziemeļu rajona administratīvajā teritorijā – 19 vēlēšanu iecirkņi.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks 25.aprīlī. To organizēšanai valdība piešķīrusi 761 024 eiro. 

Kā ziņots, Latvijā ar aizdomām par “Covid-19” līdz šim izmeklēti 186 pacienti. No visiem viens izmeklējums bijis pozitīvs un sasirgusī sieviete pirmdien nogādāta Latvijas Infektoloģijas centrā, bet kopš otrdienas turpina ārstēšanos mājās.

Savukārt Igaunijā konstatēti vēl pieci saslimušie ar “Covid-19”, tādējādi kopējais saslimušo skaits sasniedzis desmit. Saskaņā ar šobrīd pieejamo informāciju vismaz deviņi Igaunijā atklātie slimnieki ceļojuši vienā lidmašīnā – ar lidsabiedrības “Ryanair” 29.februāra reisu Nr.FR4714 no Bergamo uz Rīgu, bet informācija par vēl vienu pacientu ir neskaidra. 

Autors: nozare.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.