5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Koronavīrusa dēļ aicina vērtēt braucienu nepieciešamību vēl uz 21 valsti!

 

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības “Covid-19” dēļ ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) aicina Latvijas iedzīvotājus izvērtēt braucienu nepieciešamību vēl uz 21 valsti.

Rinkēvičs sociālajos tīklos norāda, ka “Covid-19” dēļ būtu nepieciešams vērtēt braucienu nepieciešamību arī uz ASV, Austrāliju, Austriju, Bahreinu, Beļģiju, Ēģipti, Franciju, Grieķiju, Irāku, Islandi, Kanādu, Kuveitu, Lielbritāniju, Malaiziju, Nīderlandi, Norvēģiju, Spāniju, Šveici, Taizemi, Vāciju un Zviedriju.

Jau iepriekš Latvijas valsts bija aicinājusi iedzīvotājus neapmeklēt Ķīnu, Dienvidkoreju, Japānu, Singapūru, Irānu un Itāliju.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pirmdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes skaidroja, ka jau līdz šim minētās sešas valstis ir “sarkanajā sarakstā”, kurp doties noteikti nevajadzētu, bet pārējās savukārt ir tādas, kurp braucienu lietderību būtu nepieciešams izvērtēt.

Premjers aicināja cilvēkus domāt atbildīgi, gaidāmajās skolēnu brīvdienās nedoties uz valstīm, kuras nosauktas kā riska zona, un nesagādāt neērtības saviem līdzcilvēkiem. “Aicinātu vecākiem atbildīgi domāt par saviem bērniem un neērtībām, jo varētu izraisīt došanās uz šim valstīm,” sacīja Kariņš.

Premjers uzsvēra, ka cilvēkiem, atgriežoties no ceļojumiem, būtu vismaz divas nedēļas jāpavada karantīnā mājās un jāseko līdzi savai veselībai.

Tā vietā viņš iesaka ceļot pa Latviju. “Inficēšanās risks pagaidām ir ārpus Latvijas, tāpēc aicinu izvērtēt, kurp plānojat doties brīvdienās. Ir taču plašas iespējas ceļot pa Latviju un atpūsties brīvā dabā,” uzsvēra Kariņš, piebilstot, ka tagad galvenais uzdevums ir pasargāt līdzcilvēkus no inficēšanās.

Premjers arī uzsvēra, ka visiem rūpīgi jāseko līdzi veselības aizsardzības iestāžu ieteikumiem, ko un kā darīt.

Tāpat premjers norādīja, ka ceļošanas ierobežojumi jau rada zaudējumus tūrisma industrijai. “Uzklausījām Latvijas Darba devēju konfederācijas un Ekonomikas ministrijas (EM) ziņojumu par situāciju tūrisma nozarē. EM jau patlaban skatās, kādus atbalsta pasākumus piedāvāt nozarei, bet jāskatās, kā varam līdzsvarot ekonomikas intereses un veselības intereses,” sacīja Kariņš. 

Arī veselības ministre Ilze Viņķele (AP) pirms gaidāmā skolēnu brīvlaika mudināja izvērtēt braucienu galamērķus un izbraukumu lietderību. Pēc politiķes vārdiem, “šis ir laiks, kad katra viena mūsu izvēle var ietekmēt ne vien sabiedrību kopumā, kas mēdz būt abstrakts jēdziens, bet tieši mūsu pašu tuvākos cilvēkus – mūsu vecākus un mūsu vecvecākus. Šķietamais rūgtums par viena ceļojuma zaudēšanu pret riskiem, ko pēc tam varam atvest mājās, ir nesamērojami”.

Viņķele aicināja visus būt atbildīgiem un kopīgiem spēkiem turpināt līdz šim panākto attiecībā uz jaunā koronavīrusa neizplatīšanos Latvijā.

Koronavīrusa dēļ mājas karantīna Latvijā noteikta vairāk nekā 160 cilvēkiem. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs stāstīja, ka lielākoties šie cilvēki ir infekcijas skarto lidmašīnu pasažieri.

Latvijā līdz šim apstiprināti seši saslimšanas gadījumi ar koronavīrusa izraisīto slimību “Covid-19”, no tiem pēdējie pieci ir vienas grupas tūristi, kuri inficējušies Itālijā.

Līdz šim visiem Latvijā reģistrētajiem “Covid-19” pacientiem slimība norit vieglā formā.

Autors: nozare.lv

10.03.2020.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.