1.6 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Vecāku un vecvecāku dzīves kvalitātes vārdā: Kā palīdzēt veciem cilvēkiem, kam ir urīna nesaturēšana?

 

Higiēnas preču DAILEE eksperte Ligita Trupa ir diplomēta medicīnas māsa un aprūpētāja ar pieredzi darbā gan veco ļaužu namā Anglijā, gan pansionātā Latvijā. Viņas darba pienākumos ārzemēs ietilpa pilnīga veco ļaužu aprūpe – kopšana, mazgāšana un ēdināšana. Šeit Ligitas Trupas pienākums ir sekot, lai tas viss tiktu pareizi darīts, saglabājot vecajiem cilvēkiem labu dzīves kvalitāti. Taču, lai kāds būtu veicamo darbu klāsts, kaut kas ir bijis kopīgs gandrīz visiem viņas aprūpējamiem – urīna nesaturēšana. 

Arī veciem cilvēkiem ir grūti samierināties ar urīna nesaturēšanu

Manu aprūpējamo klientu loks ir vecuma grupā no 60 līdz 100 gadiem un pat vairāk; jaunāki cilvēki gadās retāk. No urīna nesaturēšanas cieš gandrīz visi, varbūt vienam cilvēkam no 50 tās nav. Jāatzīst, ka par šo problēmu sabiedrībā vispār nemēdzam runāt, taču vairums no mums, piedzīvojot lielu vecumu, no tās neizbēgs. Kad mans pienākums ir klientam teikt, ka nu ir laiks sākt izmantot ieliktnīšus vai pamperus, cilvēkus bieži nākas gandrīz vai pierunāt, jo psiholoģiski ir grūti to pieņemt. Ja iet pāri 80 gadiem, ir vienkāršāk – jo vairāk gadu, jo mazāk cilvēks uztraucas par tādām lietām, bet zem 70 ļoti negribas atzīt, ka urīna nesaturēšana ir kļuvusi par ikdienu.

Problēmas mērogs ir vienādi liels gan vīriešiem, gan sievietēm. Vienīgā atšķirība ir tā, ka ar sievietēm var vieglāk saprasties, izrunāt problēmu un izlemt, kas būtu darāms, lai viņas justos atkal labi. Vīriešus ir ļoti, ļoti grūti pārliecināt. Tur vajadzīga katram individuāla pieeja, kā smalkjūtīgi pateikt, ka ne vien pašam, bet arī apkārtējiem tas ir nepatīkami. Ja cilvēks ir normāli domājošs, parasti viņš ar laiku savu problēmu pieņem un atzīst. Diemžēl komplektā ar demenci tas var arī neizdoties – ieliktnīši vai autiņbiksītes nepatīk, traucē, un cilvēks tos rauj nost. 

Kas ir būtiski, izvēloties higiēnas līdzekļus? 

Pirmkārt, jāzina, cik nopietna ir problēma. Pavisam niecīgai spontānai nesaturēšanai dažu pilienu apmērā var lietot plānākus vai biezākus ieliktnīšus; ja problēma ir nopietna, jāizvēlas cilvēka izmēram un noplūdes apjomam atbilstošas autiņbiksītes, bet gulošiem cilvēkiem – pamperi.

Cilvēki nereti jauc pamperus un autiņbiksītes. Pirmie paredzēti uzlikšanai un noņemšanai guļus stāvoklī; aktīviem cilvēkiem, kuri saprot, ka viņiem vajag uz tualeti, bet kuri nespēj tik ātri turp aiziet, noteikti būtu ieteicamas autiņbiksītes. Šo higiēnas preču būtiskākā kvalitāte ir elastīgums, biksītes nedrīkst spiest vai traucēt, tām nevajadzētu būt pārspīlēti biezām. Tāpēc ir svarīgi izvēlēties pareizo izmēru.

Ļoti svarīga ir arī personīgās higiēnas ievērošana. Ir rūpīgi jāmazgājas; cilvēkiem ar jutīgu ādu vai alerģiskām reakcijām jāatrod piemērotu materiālu higiēnas preces un varbūt jālūdz ārstam papildu krēmi vai ziedes ādas kopšanai. 

Ģimenes atbalsts – neatsverams

Ne vienmēr cilvēki uzreiz saprot, ka viņus piemeklējusi urīna nesaturēšana. Tāpēc ļoti būtiska ir tuvāko iesaiste, kuriem būtu jāpalīdz šo problēmu risināt. Sajūtot nepatīkamu aromātu, ir pēdējais laiks sākt kaut ko darīt un, visticamāk, ar ieliktnīti vien vairs nepietiks, vajadzēs autiņbiksītes. Pirms cilvēks kļūst citiem nepatīkams, vienīgais simptoms ir slapjums, savlaicīgi netiekot uz tualeti. Ja tas atkārtojas, klepojot, smejoties, kaut ko smagāku paceļot – par to noteikti ir jārunā. Protams, tas nav viegli. Sākumā var draudzīgi aprunāties, pajautāt, vai cilvēkam nešķiet, ka viņš savlaicīgi netiek uz tualeti, ka nejūtas vairs tik labi un tīri. Lai ikdienā justos ērti, var ierosināt izmēģināt kaut ko no higiēnas līdzekļiem. Noteikti būtu jāiedrošina nekautrēties un parunāt ar ģimenes ārstu. Vecāka gadagājuma cilvēkiem sevišķi būtiska var izrādīties produkta cena. Viens no izdevīgākajiem risinājumiem ir zīmols DAILEE, kas apvieno lielisku kvalitāti un zemu cenu. Turklāt šie higiēnas līdzekļi ir valsts kompensējamo higiēnas līdzekļu sarakstā – ja ir ārsta nozīmējums, visbiežāk tiek apmaksāti 50% no lētākā pieejamā produkta.

Tas, kas jāmācās ikvienam, arī jauniem cilvēkiem – un ne tikai savu vecāku un vecvecāku, bet arī pašu dzīves kvalitātes labā pēc daudziem gadiem, – urīna nesaturēšana nav kauna lieta. Ar saviem mīļajiem un ārstu ir jādalās un jārunā. Bet pārējā sabiedrība par to pat nenojautīs, ja cilvēku sargās atbilstoši higiēnas līdzekļi! 

Autors: DAILEE

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.