1.1 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Iespēju atgriezties Latvijā gaida vēl 2464 cilvēki

 

Pašlaik Ārlietu ministrijas redzeslokā ir 2464 cilvēki, kuri vēlas atgriezties Latvijā, no tiem 331 ir nepieciešama steidzama repatriācija, liecina Ārlietu ministrijas apkopotie dati uz 28.aprīli.

Kā sociālajos tīklos pavēstījis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), situācija nemitīgi mainās – marta beigās bija 4300 valstspiederīgo, kas vēlējās atgriezties Latvijā, no tiem 259 bija nepieciešama steidzama repatriācija.

Līdz šim ar avioreisiem, prāmjiem un pa sauszemi Latvijā kopumā atgriezušies 5000 cilvēki. 

Ministrs norādījis, ka atgriezusies lielākā daļa no tiem, kas atradās ārpus Eiropas. Tā, piemēram, Āzijā, Āfrikā un Austrālijā uz 20.martu bija 1077 šādu valstspiederīgo, bet tagad 442, no tiem 75 ir nepieciešama steidzama repatriācija.

Līdz 7.maijam Latvijas nacionālā lidsabiedrība “airBaltic”, pēc Ārlietu ministrijas lūguma, būs veikusi 33 repatriācijas lidojumus no desmit valstīm.

“Mēs turpinām strādāt, lai palīdzētu tiem, kam nepieciešams atgriezties mājās, diemžēl ne vienmēr tas ir atkarīgs tikai no mums, bet arī no traucējumiem starptautiskajā satiksmē, kā arī vietējiem ierobežojumiem,” uzsvēris ministrs.

Kā iepriekš atzina Rinkēvičs, Covid-19 krīze atklājusi, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji ārvalstīs ir nodarbināti nelegāli un pašlaik nav sociāli aizsargāti. Viņš klāstīja, ka ēnu ekonomikas problēmas krīze atklājusi ne tikai Latvijā.

Ministrs 23.aprīlī stāstīja, ka interese no repatriantiem joprojām ir liela. Turklāt ministrs pieļāva, ka repatriantu skaits varētu būt vēl lielāks, jo daudzi nogaida, kāds būs Ministru kabineta lēmums pēc 12.maija, kas pašlaik ir noteikts kā ārkārtējās situācijas beigu termiņš. Līdzīgi esot bijis aprīlī, kad daļa iedzīvotāju gaidījusi, ka pēc 14.aprīļa, kas bija pirmais ārkārtējās situācijas termiņš, atsāksies lidojumi un būs iespējas ceļot.

Rinkēvičs uzsvēra, ka valsts nesedz izdevumus, kas saistīti ar repatriāciju, taču nodrošina iespēju iegādāties biļetes par saprātīgu cenu. Viņš arī apliecināja, ka repatriācijas reisi turpināsies.

Ministrija, organizējot repatriācijas reisus, priekšroku atgriezties Latvijā dod tiem, kam radušās sociālās problēmas.

Autors: nozare.lv

29.04.2020.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.