6.1 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Arī Latvijā līdzīgi kā Nīderlandē būtu pilnībā jāizbeidz zvēraudzēšanu

 

Arī Latvijā līdzīgi kā Nīderlandē jau tuvākajā laikā būtu pilnībā jāizbeidz zvēraudzēšanu, atzina biedrības “Dzīvnieku brīvība” valdes priekšsēdētāja Katrīna Krīgere.

Viņa minēja, ka “Dzīvnieku brīvība” jau ilgstoši norāda uz nepieciešamību Latvijā aizliegt audzēt dzīvniekus kažokādu ieguvei. Tostarp šobrīd tiek vākti paraksti petīcijas iesniegšanai Saeimā, lai ar likumu aizliegtu dzīvnieku audzēšanu zvēraudzētavās kažokādu un dekoratīvu apģērba elementu ieguvei.

“Dzīvnieku brīvībā” norādīja, ka Nīderlandes parlaments 23.jūnijā atbalstīja ātrāku zvēraudzēšanas izbeigšanu visā valstī, negaidot pārejas perioda beigas 2024.gadā, un paredzot kompensācijas esošo 128 fermu īpašniekiem, lai ierobežotu riskus tālākai Covid-19 vīrusa izplatībai. Lēmums pieņemts, jo zvēraudzētavās audzētās ūdeles var kļūt par rezervuāru koronavīrusa izplatībai – inficēšanās ar Covid-19 konstatēta 17 no 128 ūdeļu fermām Nīderlandē.

“Dzīvnieku brīvībā” informēja, ka Nīderlandes parlaments lēmis arī par aizliegumu ūdeļu transportēšanai, izslēdzot jaunu ūdeļu ievešanu fermās, kurās dzīvnieki izkauti Covid-19 epidēmijas dēļ.

“Dzīvnieku brīvībā” vērsa uzmanību, ka jūnijā jaunā koronavīrusa radīta infekcija konstatēta arī divās ūdeļu fermās Dānijas ziemeļos. Lai noskaidrotu, cik plaši izplatīta šī problēma ir vietējās zvēraudzētavās, Dānijas Pārtikas un veterinārais dienests sācis testus 120 fermās visā valstī.

Jau ziņots, ka Nīderlandē 2013.gadā tika pieņemt kažokzvēru audzēšanas aizliegums, nosakot desmit gadu pārejas periodu.

Autors: Biedrība “Dzīvnieku brīvība”

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.