Tirgū un veikalā jau nopērkami gardi Latvijas tomāti, un tūdaļ, tūdaļ tie sārtosies arī piemājas siltumnīcās. Tomātus mēdz dēvēt par “mīlas augļiem”, jo sākotnēji tos audzēja kā dekorāciju vai dāvanu, kuru vīrietis dāvina sievietei. Savukārt tulkojumā no itāļu valodas tomātu sauc par “zelta ābolu”. Tieši Itālijā tomāti ieguvuši kulta statusu kulinārijas jomā. Tos bieži izmanto, gatavojot mērces, zupas, kečupu un pastas, biezeņus un čatnijus. Rimi Gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka, kā pagatavot tomātus, un piedāvā divas gardas un oriģinālas receptes.
“Tomātus var kaltēt un samalt pulverī, pēcāk pievienojot ēdienam kā krāsvielu vai garšas pastiprinātāju. Tomāta, tāpat kā jebkura cita dārzeņa vai garšauga, garša dehidratācijas procesā kļūst intensīvāka un pavisam citāda, saldāka. Tomāti liekoties ir saldeni, ja tie ir nogatavojušies. Mums tīk domāt, ka tomāts ir skābs, bet patiesībā skāba ir tikai sula, pārējais tomāta mīkstums ir salds. Iespējams, tāpēc, gatavojot gardākos ēdienus, tomātus blanšē, attīrot tos no mizas un sēkliņām,” par tomāta īpašībām stāsta Normunds Baranovskis.
Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pārbaudīt tomātu saderību ar baziliku; ja tiem pievienosiet vēl ķiploku, čili, sāli, cukuru un olīveļļu, izdosies lieliska salsas mērce. Ar šādu mērci var papildināt salātus, pasniegt pie jūras veltēm vai vienkārši baudīt ar grauzdētu maizi. Ja gatavojat tomātu mērci un vēlaties to iebiezināt, bet negribat izmantot cieti, pievienojiet dažas žāvēto tomātu filejas vai nedaudz tomātu pārslu – tās palīdzēs mērci izveidot krēmīgāku. Atcerieties: ja vēlaties, lai tomāts kļūtu saldāks, to var uzgrilēt vai uzcept cepeškrāsnī. Un vēl viens fakts, kas jāzina par tomātiem – tomātiem nav izteiktas smaržas. Smaržo ķekars un kātiņš, tāpēc nākamreiz, gatavojot tomātus krāsnī, atstājiet klāt ķekaru, iesaka Normunds Baranovskis.
Tomātu sautējums ar kazas sieru (15 min / 2 pers.)
Nepieciešams:
700 g tomātu;
2 šalotes sīpoli;
2 ķiploka daiviņas;
1⁄2 čili;
3 ēd. k. olīveļļas;
20 ml sarkanvīna etiķa;
1 tējk. brūnā cukura;
1⁄2 tējk. sāls;
1⁄2 tējk. svaigi maltu piparu;
1 ēd. k. marinētu kaperu ziedu;
2 pētersīļa kāti;
2 piparmētras kāti;
50 g kazas siera
Pagatavošana:
Sagriez smalki sīpolus un ķiploku un sautē olīveļļā 1 minūti. Pievieno sakapātu čili, etiķi, cukuru, sāli un piparus. Sautē visu 3–6 minūtes, lai tomāti pārāk neizjūk. Pieber sakapātus zaļumus, kaperus un pasniedz, pārkaisot ar drupinātu kazas sieru.
Tomātu galete (1 h 25 min / 6 pers.)
Nepieciešams:
Mīklas pamatnei
190 g kviešu miltu;
110 g sviesta;
2 g sāls;
1 olas dzeltenums;
20 ml auksta ūdens
Pildījumam
5 šalotes sīpoli;
2 ēd. k. baltvīna etiķa;
200 ml baltvīna;
2 ēd. k. cukura;
50 g mandeļu miltu;
600 g tomātu;
1–2 ēd. k. medus;
1 ēd. k. olīveļļas;
1 ola mīklas apziešanai;
Parmas siers un rukola pasniegšanai
Pagatavošana:
Mīklas sastāvdaļas liec virtuves kombainā un samal mīklā. Liec ledusskapī uz 20 minūtēm.
Pagatavo sīpolu ievārījumu: sagriez sīpolus un vāri kopā ar baltvīnu, cukuru un etiķi, līdz tie sāk karamelizēties, tad atdzesē.
Izrullē mīklu apaļu. Centrā ber mandeļu miltus, atstāj 2–3 cm no malām brīvu, lai tās varētu pielocīt, kad būs ieklāts pildījums.
Liec vidū sīpolu ievārījumu un tomātus. Pieloki mīklas malas un apsmērē ar olu. Pārlej tomātus ar eļļu un medu. Cep sakarsētas krāsns apakšējā plauktā 200 grādos 45 minūtes. Atdzesē un pasniedz, pārkaisot ar sieru un rukolu.
Informatīvi atbalsta Dieviete.lv
Autors: Rimi