11.4 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Dehidrators. Kas tas ir un kā izvēlēties?

220.lv 15/05/2023 13:27
 

Pārtikas žāvēšana jeb dehidratācija ir ļoti sena metode, ko cilvēki izmantojuši tūkstošiem gadu. Pirmsākumos senie cilvēki produktus žāvēja tiešos saules staros, lai no tiem iztvaikotu liekais mitrums un pārtiku varētu ilgāk uzglabāt. Ar laiku tika apgūti jauni žāvēšanas veidi, piemēram, karstā un aukstā kūpināšana vai žāvēšana krāsnī, tomēr būtība visiem paņēmieniem ir līdzīga – pārtika, atbrīvota no ūdens, ilgāk uzglabājas.

Mūsdienās dehidratācijas tehnoloģija ir uzlabota, lai nodrošinātu lielāku efektivitāti un precizitāti, kā arī lai saglabātu produktu uzturvērtības. Neskatoties uz jaunām tehnoloģijām, dehidratācija joprojām ir populārs un plaši izmantots pārtikas produktu sagatavošanas veids. Varētu pat teikt, ka arvien vairāk cilvēku novērtē šīs metodes efektivitāti, nodrošinot daudzveidību savas ģimenes ēdienkartē.

Kādus produktus iespējams dehidrēt?

  • Visu veidu augļus

Žāvēti augļi ir ļoti iecienīti un tiek iekļauti uzturā to augstvērtīgo un uzturvielām bagāto īpašību dēļ. Žāvētie augļi ir viens no vērtīgākajiem vitamīnu un mikroelementu avotiem mūsu uzturā. Tos varam izmantot biezputrās, augļu biezeņos, pievienot jogurtam vai dzērienam. Tie var būt garda un veselīga uzkoda vai našķis.

  • Dārzeņus 

Dārzeņu čipši, maisījumi zupām, mērcēm un sautējumiem. Kaltēti tomāti itāļu ēdieniem.

  • Sēnes

 Žāvētas baravikas un citas bekas mērcēm un zupām.

  • Gaļu un zivis

Gaļa pirms žāvēšanas ir īpaši jāsagatavo, taču, apgūstot pareizās tehnikas, gaļas cienītāji būs pārsteigti par iegūto rezultātu. Šāda gaļa būs olbaltumvielām bagāta un garšīga uzkoda.

  • Garšaugus un ziedus

Ēdami ziedi un garšaugi papildinās jūsu garšvielu krājumus, ko vēlāk izmantosiet gatavošanai vai maltīšu dekorēšanai.

  • Makaronus

Mājās gatavotu makaronu žāvēšanai

  • Gardumus mājdzīvniekiem

Grauzējiem sagatavojiet kraukšķīgus dārzeņus un augļus, bet suņiem pašrocīgi gatavotus našķus.

Kā notiek produktu dehidratācija?

Lai sagatavotu produktus dehidratācijas tehnoloģijai, svarīgi ir izvēlēties pareizos produktus. Visbiežāk dehidrē produktus, kas satur lielu daudzumu ūdens, piemēram, augļus, dārzeņus, gaļu un zivis. Pirms dehidratācijas sākšanas, produktus rūpīgi nomazgā vai notīra (piemēram, sēnes).

Pēc tam produkti tiek sagriezti vai sasmalcināti, lai samazinātu to izmēru un veicinātu vienmērīgu žāvēšanas procesu. Tālāk produktus novieto uz žāvēšanas plauktiem, kas parasti ir izgatavoti no tērauda vai citiem neoksidējošiem materiāliem. Plauktus novieto žāvēšanas kameras iekšienē, kur tiek regulēts temperatūras un gaisa cirkulācijas režīms.

Kad žāvēšanas process ir pabeigts, produktus atdzesē un pārbauda to dehidratācijas pakāpi.

Svarīgi atzīmēt, ka atsevišķiem produktiem, lai iegūtu labākos rezultātus, var būt nepieciešama speciāla sagatavošanu. Piemēram, daži augļi var prasīt īpašu apstrādi, lai saglabātu krāsu un garšu, bet gaļai var būt nepieciešams priekšapstrādes process, lai samazinātu baktēriju skaitu un uzlabotu produkta kvalitāti.

Kādu dehidratoru izvēlēties?

Dehidratori ir pieejami dažādu veidu, izmēru un jaudas. Konvekcijas tipa dehidrators ir populārāks par infrasarkanajam žāvētājiem. Konvekcijas žāvētājs ir vienkāršs gan tā uzbūvē, gan arī lietošanā. Šī žāvētāja galvenie elementi ir ventilators un sildelements. Ventilatora funkcija ir būtiska dehidratora darbībai, jo tā nodrošina vienmērīgu gaisa cirkulāciju un ātrāku žāvēšanas procesu. Bez ventilatora žāvēšanas plauktos uzkrājas mitrums, un produkts varētu nežāvēties vienmērīgi. Pievērsiet uzmanību vēl šādiem ierīces kvalitatīviem rādītājiem:

  • Žāvēšanas zonas lielums un paplāšu skaits (piemēram, uz 12 paplātēm var izžāvēt līdz 6 kilogramiem produktu) ;
  • Gaisa plūsmas tehnoloģija žāvēšanas nodrošināšanai;
  • Elektriskais taimeris ar automātisku ierīces izslēgšanos;
  • Žāvēšanas temperatūras diapazons;
  • Aizsardzība pret pārkaršanu;
  • Žāvēšanas programmu skaits dažādu produktu apstrādei;
  • Svaigēdājiem speciālā RAW paplāte;
  • Laika iestatīšana, izmantojot ātrās iestatīšanas režīmu.

Visa  mazā virtuves tehnika vienuviet – tirdzniecības centrā internetā 220.lv  Elektriskā tējkanna, mikseris, blenderis un vēl daudzas citas ierīces no labākajiem ražotājiem. Pasūtot šodien, jau rīt ar tām gatavosiet! 

 

1 KOMENTĀRS

  1. Zaveti aboli ziemai super es tos zaveju lauky cepeskrasni
    Ir ko grauzt ziemaa tapat vai izvarit gardu kiseliti piebiemojot rozines zavetas plumes un citrona skell.. var ari kadu krustnaglinu…var est ar pienu vai putjrejumu..es saaudzeju daudz kirbju un gatavoju kirbju sukades ar ingveru.. ..loti garsigas es tas ari tirgoju..zavetos auglis daudz kalija..

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.