9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Vēro meža kaķu šovu izstādē “ZooExpo 2017”!

 

Vai vari iedomāties, ka tava mazā murrātāja sencis ir īsts meža kaķis? Nāc uz izstādi “ZooExpo 2017” vērot meža kaķu šovu un uzzini visu par kaķu šķirnēm, kas ir izveidojušās pašas! Izstāde “ZooExpo 2017” Ķīpsalā notiks jau 30. septembrī un 1. oktobrī.

Izstādē 1. oktobrī plkst. 13.15 Kaķu areālā interesenti varēs vērot meža kaķu šovu – aplūkot šķirnes, kas veidojušās pašas, cilvēkam tikai tās uzlabojot. Izstādes apmeklētājiem būs arī iespēja klausīties ekspertu stāstījumā par šo šķirņu rašanos, dzīvnieku raksturu un īpašībām.

“Suņu šķirņes ir cēlušās no vilka un šakāļa, un tās visas ir cilvēku veidotas. Savukārt daļa no kaķu šķirnēm nav cilvēku veidotas, bet gan selekcionējušās pašas, cilvēks laika gaitā tās ir tikai mazliet uzlabojis,” stāsta Latvijas feniloģiskās asociācijas “Felimurs” prezidente Vija Klučniece.

Dažu meža kaķu īpašības uzzini jau tagad, bet apskatīt un priecāties par tiem nāc uz Ķīpsalu!

Norvēģijas meža kaķis

Viena no apburošākajām šķirnēm, ko izveidojusi māte daba. Kā rāda nosaukums – tā ir radusies Norvēģijā, un šis ir vienīgais kaķu šķirnes nosaukums, ko patentējusi kāda valsts. Šķirne savu vēsturi ir aizsākusi vairāk nekā pirms 4000 gadu, un šie kaķi ir piedzīvojuši gan vikingus, gan viņu pēctečus.

Norvēģijas meža kaķi ir apveltīti ar neatkārtojamu acu izteiksmi – viņu zaļās un mirdzošās acis it kā atspoguļo zaļo fjordu ūdeni.  Liela auguma, ar biezu, ūdensnecaurlaidīgu akotu un bagātīgu, viegli viļņainu pavilnu apveltītie dažādu krāsojumu kaķi ir Norvēģijas valsts nacionālais dārgums, un izstādes šovā šie brīnišķīgie dzīvnieki būs redzami visā savā krāšņumā.

Menas jenotveidīgie kaķi jeb meinkūni

Par meinkūnu diez vai bieži saka: “Ak, tu, mans mazulīti!”, jo šie ir vislielākie kaķi pasaulē. Pieaudzis runcis var sasniegt 14 kg svaru, bet kaķene – 10 kg. Šī šķirne atšķiras ar savu īpatnējo galvas formu, kurā ļoti izteikta ir purna daļa, kas veido gandrīz taisnstūri, bet lielās, slīpi novietotās acis un milzīgās ausis ar bagātīgiem pušķīšiem mazliet atgādina meža brāli – lūsi. Neskatoties uz iespaidīgajiem izmēriem, meinkūni ir ļoti rotaļīgi un mīlīgi, tiem nav raksturīga ne vismazākā agresivitāte. Parasti izstādēs šīs šķirnes kaķi veido gandrīz pusi no dalībniekiem, jo ir ļoti populāri.

Par Kuriļu bobteiliem mēdz teikt – kaķis ar suņa dvēseli, jo, lai arī šo kaķu raksturs ir neatkarīgs, tie nereti izvēlas sev saimnieku. Turklāt tiem nav iebildumu iet pastaigā pavadiņā vai pat bez tās. Nu gluži kā sunītis! Šķirne tika atklāta tikai 20 gs. beigās Kuriļu salās, oficiāli atzīta 1995. gadā. Tiek uzskatīts, ka Kuriļu bobteils dzimis dabiskā ceļā, sakrustojoties Sibīrijas kaķiem un Japānas bobteiļiem, kuri tika ievesti ar zvejnieku un pārdevēju palīdzību. Arī tagad šīs šķirnes kaķus var satikt dabiskā vidē Kamčatkā un Sahalīnas salā Krievijā. 

Kuriļu bobteila raksturīgākā pazīme ir stipri saīsināta, ar dabiskiem lūzumiem bagāta aste, kas pusgarspalvainā variantā uz kaķa muguras veido amizantu pušķi jeb pomponu. Tiem ir īpatnēji veidotas pakaļkājas un savdabīga gaita, kas tos atšķir no pārējiem savas sugas brāļiem. Arī Kuriļu bobteili izstādē cīnīsies par godalgotām vietām.

Tas vēl nav viss!

Tās ir tikai dažas no kaķu šķirnēm, kuras varēs redzēs izstādē “ZooExpo 2017”! Pavisam kopā abās izstādes dienās varēs aplūkot 26 šķirņu kaķus un 226 šķirņu suņus! Varēs apskatīt arī kaziņas, ponijus, trušus, kāmīšus, žurciņas, nutrijas, mājas seskus, pīļu  ģimeni, zosis, tītarus, mazos cālīšus ar mammu un tēti un vēl citus. Neizpaliks arī plašs zooindustrijas preču un pakalpojumu piedāvājums par labām izstādes cenām, aizraujoši paraugdemonstrējumi un iespēja izlēkāties no sirds piepūšamās atrakcijās bez papildu maksas!

Izstādi „ZooExpo” rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Kinoloģisko federāciju un Latvijas felinoloģijas asociāciju „Felimurs”.  Suņu un kaķu izstāžu sponsors – “ROYAL CANIN”.  Vairāk: www.bt1.lv/zooexpo un facebook.com/petekspo.lv 

Norises vieta un laiks: Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā

  1. septembrī no plkst. 10.00 līdz 18.00
  2. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 18.00

Ņem vērā!
Ja vēlies apmeklēt izstādi kopā ar savu suni, kas nepiedalās izstādē, pirms biļešu iegādes pie Izstāžu centra 11. vārtiem būs jāuzrāda suņa veterinārā apliecība, kā arī jāiziet veterinārā kontrole.

Biļetes jau pārdošanā: https://zooexpo2016.ticketforevent.com/lv/

Biļešu cenas:

Bērniem līdz 4 gadu vecumam ieeja bez maksas! 
Bērniem no 5 līdz 18 gadiem – 3,00 EUR
Pensionāriem, studentiem, invalīdiem – 4,00 EUR
Pieaugušajiem – 5,50 EUR

Īpaši draudzīgs piedāvājums ģimenēm – Ģimenes biļete – 13,00 EUR
(2 pieaugušie + 2 bērni vai 1 pieaugušais + 3 bērni)
vairāk bērnu – 1,50 EUR par katru bērnu
Bērniem visas atrakcijas (telpās) BEZ MAKSAS!

Autostāvvieta – 4,00 EUR

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.