8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

“Mego” veikalos varēs ziedot barību patversmēs nonākušajiem dzīvniekiem

 

Pirmdien, 13.novembrī, veikalu tīkls “Mego” uzsāk labdarības iniciatīvu “Dalīts prieks – dubults prieks!”, kurā ikviens ir aicināts ziedot maltīti (barību) patversmēs mītošajiem dzīvniekiem, pastāstīja veikalu tīkla pārstāvis Aleksandrs Afanasjevs.

Sākotnēji iniciatīva startē septiņās Latvijas pilsētās – Rīgā, Cēsīs, Brocēnos, Liepājā, Ventspilī, Jēkabpilī un Daugavpilī, kur noteiktos “Mego” veikalos būs izvietotas īpaši marķētas barības ziedojumu kastes.

Katras nedēļas beigās saziedotā barība tiks nogādāta šādām patversmēm: Juglas dzīvnieku aizsardzības grupai “Labās mājas”, Saldus dzīvnieku patvērsmei, Cēsu dzīvnieku patversmei “Lācīši”, LKB ”DzAG” Liepājas dzīvnieku patversmei, Ventspils dzīvnieku aizsardzības biedrībai ”Par dzīvnieku tiesībām”, Jēkabpils dzīvnieku patversmei un Daugavpils dzīvnieku patversmei “Otrā māja dzīvniekiem”.

“Mazajām dvēselītēm, kas dažādu iemeslu dēļ nonāk patversmē, ir nepieciešams sirds siltums, taču tikpat ļoti nepieciešams arī uzturs. Patversmes, ar kurām sadarbosimies šajā iniciatīvā, nesaņem finansējumu no pašvaldības vai arī šis atbalsts ir neliels, tām palīdz līdzcilvēki un brīvprātīgie. Barība veido būtisku izdevumu daļu, tādēļ arī šāds atbalsts dzīvnieku pagaidu mājām ir svarīgs,” uzsvēra Afanasjevs.

Labdarības iniciatīva tiek organizēta sadarbībā ar LKB ”DzAG” Liepājas dzīvnieku patversmi, kas iepriekš organizēja līdzīgu lokālu pasākumu, bet tagad kopā “Mego” veikalu tīklu praksi izvērsīs plašāk.

“Manuprāt, ir būtiski, lai atbalstu saņem arī tās patversmes, kuras ikdienā ievēro augstus standartus, proti, kur prioritāte ir dzīvnieku dzīvības glābšana un dzīves kvalitāte. Piemēram, tas nozīmē nevis par katru cenu uzņemt iespējami vairāk dzīvnieku, bet tos pienācīgi aprūpēt. Tostarp, pievērst uzmanību labsajūtai, lai viņiem būtu sava drošības teritorija; neizstumt dzīvnieku ārā, lai iekštelpās uzņemtu vēl vairāk četrkājainos, kā arī rūpīgi izvērtēt potenciālos saimniekus, neatdot kuram katram,” sacīja Liepājas dzīvnieku patversmes pārstāve Anžela Dolmatova.

Pēc viņas teiktā, pašlaik viņas vadītajā patversmē mīt desmit suņu un 19 murrātāju; vidēji dienā viena suņa uzturēšana izmaksā aptuveni 5,00 eiro, bet kaķa – aptuveni 3,50 eiro. “Protams, šīs izmaksas atšķiras katram mīlulim atkarībā no tā izmēra un vajadzībām, jo reizēm veselības vai vecuma dēļ nākas piemeklēt speciālu barību, kas var būt dārgāka,” pastāstīja Dolmatova.

Patversmes pārstāve norādīja, ka pēdējos gados pamesto dzīvnieku skaits diemžēl nav mazinājies. Pagaidu mājās bieži nonāk mīluļi, kuru saimnieks devies aizsaulē, savukārt pavasarī itin bieži pie patversmes durvīm tiekot atstātas kastes ar maziem kaķēniem.

Tikmēr Aleksandrs Afanasjevs, skaidrojot iniciatīvas noteikumus, piebilda, ka ziedojumu kastēs var atstāt gan “Mego” veikalā iegādāto sauso un mitro barību, gan arī vienkārši atnest un atstāt kastē citviet iegādātu.

“Ne velti mēs iniciatīvu sākam ar aicinājumu “Dalīts prieks – dubults prieks”, jo, iepriecinot savu mīluli, vienlaikus var sasildīt kāda dzīvnieka sirsniņu patversmē, ziedojot viņa maltītei. Taču, ja ir vēlēšanās, ziedojumu kastē var atstāt arī citur iegādātu barību. Vēršam uzmanību, ka ziedot var tikai derīgu barību oriģinālajā iepakojumā. Drošības un četrkājaino draugu veselības apsvērumu dēļ sveramo vai paštaisīto barību pieņemt nevarēsim,” uzsvēra Afanasjevs.

Barības ziedojumu kastes būs pieejamas šādos “Mego” veikalos: Rīgā, Saharova ielā 2, Cēsīs, Lapsu ielā 23, Brocēnos, Lielcieceres ielā 1a, Liepājā, Klaipēdas ielā 104c, Ventspilī, Ganību dambī 22/24, Jēkabpilī, Vienības ielā 1a un Daugavpilī, Viestura ielā 60a.

Īpašās metāla kastes ir tapušas ar veikalu tīkla sadarbības partnera “Lineall group” atbalstu. “Uzzinot par iecerēto labdarības iniciatīvu, sapratām, ka tās atbalstīšana ir pašsaprotama lieta. Mēs šādi vēlamies mudināt cilvēkus palīdzēt nelaimē nokļuvušajiem mājas mīluļiem. Vienkārši, ejot garām, ieliec ko noderīgu,” aicina “Lineall group” valdes loceklis Rolands Krasmanis.

Ziedojumu kastēs var atstāt arī citas dzīvnieku aprūpei nepieciešamās lietas. Informāciju var noskaidrot katras patversmes mājaslapā, sociālo tīklu lapā vai sazinoties tieši ar patversmi. Arī šiem priekšmetiem jābūt labā stāvoklī, bez acīmredzamiem bojājumiem – tā, lai ziedojums tik tiešām palīdzētu dzīvniekiem un atvieglotu patversmes ikdienu.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.