8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Tiem, kas nevēlas tradicionālo: Kas jāzina par laulāšanos ārzemēs?

 

Arvien biežāk jaunie pāri atsakās no ierastajām svinībām divu dienu garumā un kāzu mielasta organizēšanas draugiem un radiem, lai skaisto brīdi aizvadītu šaurākā cilvēku lokā kādā eksotiskākā valstī. Kas ir jāņem vērā, ja esat nolēmuši laulāties ārzemēs?

Kāzu ceremonija – oficiāla vai simboliska?

Pirms ķerties klāt lielās dienas organizēšanai, pārim ir jāizlemj, kāda veida ceremoniju viņi vēlas. Tad arī būs skaidrs, cik laulāšanās būs likumīga un kādu dokumentu noformēšana būs nepieciešama. Visbiežāk tiek piedāvātas trīs veidu ceremonijas:

Reliģiskās – notiek attiecīgās konfesijas ēkā vai priestera vadībā kādā no kūrortiem. Laulības ir saistošas un legālas.

Civilās – notiek pilsētas mērijā vai tās pilnvarotās personas vadībā kādā no kūrortiem. Laulības ir saistošas un legālas.

Simboliskās – kuras tiek organizētas kā skaists rituāls, bet bez juridiska spēka. Šī ir lieliska alternatīva arī tiem, kas laulību jau reģistrējuši Latvijā, taču ceremoniju vēlas iemūžināt kādā eksotiskākā vietā. Turklāt šī izvēle aiztaupīs ne pārāk vienkāršo nepieciešamo dokumentu sagatavošanu.

Nepieciešamo dokumentu sagatavošana

Pēc lēmuma pieņemšanas, organizēt saistošas un legālas laulības ārzemēs, ir savlaicīgi jānoskaidro, kādi dokumenti būs nepieciešami attiecīgajā valstī.

Slēdzot laulību ārvalstī, jāievēro attiecīgās valsts laulības slēgšanas forma un likumdošana, kā arī Civillikuma noteikumi. Latvijas valstspiederīgajiem jāsniedz ziņas par ārvalstīs noslēgto laulību 30 dienu laikā PMLP vai Latvijas diplomātiskajai un konsulārajai pārstāvniecībai ārvalstīs.

Populārākie galamērķi

Eiropā populārākie galamērķi ir Grieķija un Itālija, bet tālākiem kāzu ceļojumiem visbiežāk tiek izvēlētas tropiskās salas Karību jūras reģionā, Maurīcijas, Seišeļu vai Maldivu salas un Indonēzija.

Valstis, kurās organizētā kāzu ceremonija rezultēsies oficiālā laulībā, ir Austrālija, Dominikāna, Itālija, Maurīcija, ASV, Jamaika, Austrija, Šrilanka, Indija, Kipra, Seišelas, Čehija, Grieķija, Islande, Kuba, Slovēnija, Krēta un daudzas citas.

Cik daudz cilvēku?

Visbiežāk šādās kāzās lido tikai saderinātie vai kopā ar vedējiem. Retāk kāzu braucienā dodas lielāks radinieku un draugu pulks, kas vēlas baudīt divas iespējas vienuviet – piedalīties neparastā kāzu ceremonijā un atpūsties pievilcīgā kūrortā.

Šādā kāzu dienā lieliski iespējams apvienot neaizmirstami krāšņu laulību pasākumu ar romantisku medusmēnesi.

Kādas ir izmaksas?

Noteikti jārēķinās ar dokumentu tulkošanas un legalizācijas izmaksām, valdības un administratīvajām izmaksām, kā arī laulību ceremonijas noformējumu.

Laulību ceremonija var iekļaut plašu pakalpojumu klāstu – fotogrāfu, papildus dekorācijas, muzikanti utt.

Pastāv mīts, ka kāzas ārzemēs ir ārkārtīgi dārgas, taču patiesībā bieži vien izmaksas ceremonijai eksotiskā vietā ir tādas pašas vai pat mazākas kā pašmāju tradicionālajām svinībām divu dienu garumā ar simt draugiem, radiem un kolēģiem.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.