4.3 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

10 fakti, ko, iespējams, nezināji par jauno pašmāju filmu un seriālu “TUR”

 

 

Jau pavisam drīz, 16. augustā, kinoteātros visā Latvijā būs redzama LMT attiecību drāma “TUR”, kas tapusi sadarbībā ar režisoru Uldi Cipstu un kurai jau rudenī sekos seriāls ar tādu  pašu nosaukumu. Lūk, 10 interesanti fakti par gaidāmās filmas un seriāla uzņemšanas aizkulisēm, ko atklājuši veidotāji. 

Filmēšana ilga 220 stundas

Nav noslēpums, ka gan filmas gan seriāla uzņemšanas process ir laikietilpīgs un sākotnējo ideju no gala rezultāta šķir neskaitāmas smaga darba stundas. Seriāla un filmas “TUR” uzņemšana norisinājās šī gada martā un aprīlī ikvienam rīdziniekam pazīstamās vietās – kādreizējās Rīgas Vagonrūpnīcas telpās, LMT ēkā, Jaunajā Teikā, VEF apkaimē, kur mājvietu radis Rīgas tehnoloģiju kvartāls, kā arī Latvijas Universitātes jaunajā korpusā – “Zinātņu mājā”. Filmēšanas process bija īpaši intensīvs, un ik dienas aktieri un radošā komanda filmēšanas laukumā pavadīja vidēji 11,5 stundas.  Kopumā filmēšana ilga 220 stundas jeb 19 dienas.

Tapšanā piesaistīts mākslīgā intelekta eksperts

Tā kā gan filmas, gan seriāla sižeta līnija ir saistīta ar tik specifisku tēmu kā mākslīgais intelekts, radošā komanda seriāla tapšanas laikā aktīvi konsultējās ar nozares profesionāļiem. Lai seriāla notikumi, dialogi un vide, ko caurauž mūsdienu tehnoloģijas, būtu pietuvināti realitātei informācijas tehnoloģiju nozarē, seriāla veidošanā tika piesaistīts Baltijā vadošais mākslīgā intelekta eksperts no IT uzņēmuma Accenture.

Rekvizitore filmēšanas laikā nogāja teju 200 km

Seriāla un filmas tapšanas gaitā vairāki 30 cilvēku lielās radošās komandas pārstāvji filmēšanas laukumā veikuši rekordu cienīgas distances. Piemēram, rekvizitore Elīze Sakniņa filmēšanas vajadzībām martā nogājusi 142 kilometrus jeb 199 000 soļu, bet aprīlī – 47 kilometrus jeb 65 000 soļu, tātad kopā visas filmēšanas laikā – 189 km.  Salīdzinājumam jāteic, ka, piemēram, režisors Uldis Cipsts 19 filmēšanas dienās bijis mazāk sportisks un pieveicis vien 110 kilometru. Jāpiebilst, ka lielākais Elīzes pievarētais attālums vienas dienas laikā bija 15 kilometri. 

25 kg smaga operatora kamera

Filmēšanas procesā ar svarcēlāja cienīgu spēku izcēlusies seriāla operatore Kristīne Lukinskaja, kura, filmējot aktierspēli, ik dienu vairākas stundas no vietas turējusi rokās 25 kilogramus smagu videokameru. 

Masu skatu dalībnieku tikpat, cik lielajās spēlfilmās 

Filmas un seriāla “TUR” masu skatos piedalījušies vairāk nekā 200 cilvēki. Pazīstamas sejas meklējiet evakuācijas skatos un galvenās varones Gundegas (Ilva Centere) mīļotā vīrieša Raimonda (Regnārs Vaivars) bēru ainā. Zīmīgi, ka dažādās epizodiskās lomās filmējušies arī Latvijā populāri cilvēki: dziedātāji Žoržs Siksna un Olga Rajecka, komiķis Jānis Skutelis, radio dīva Sandra Glāzupa, mūziķis, grupas “Borowa MC” dalībnieks Aigars Runčis, bobslejists Daumants Dreiškens, TV seja Mārtiņš Spuris un citi, iejūtoties apsargu, ārstu un slimnīcas personāla, mūziķu, nejaušu garāmgājēju, policistu un bibliotēkas apmeklētāju lomās.

Režisoram filmēšanas laikā – ģimenes pieaugums

Kā atklāj filmas un seriāla “TUR” veidotāji, filmēšanas process bijis patiesi emocijām piesātināts. Par vienu no skaistākajiem mirkļiem “TUR” radošajai un aktieru komandai kļuvis kāds īpašs notikums režisora Ulda Cipsta ģimenē. Proti, filmēšanas laikā pasaulē nāca režisora un viņa dzīvesbiedres sestais bērniņš, kurš vecāku uzraudzībā uz īsu mirkli pabija arī filmēšanas laukumā.

Aktieri filmēšanas laukumā dublē izpildproducents

Seriāla galvenās varones četrpadsmitgadīgo brāli Klāvu seriālā atveido jaunais talants Kārlis Kušķis. Vienā no seriāla ainām saskaņā ar scenāriju Klāvs redzams, sēžoties pie automašīnas stūres un manevrējot pa Rīgas ielām, lai aizvestu māsu uz viņas darbavietu. Ņemot vērā, ka Kārlim vēl nav tiesību vadīt auto, filmēšanas gaitā Kārli pie auto stūres dublēja izpildproducents, kuram savukārt nācās atsaukt atmiņā autovadītājam iesācējam raksturīgo auto vadīšanas manieri.

Partneru tekstus zina no galvas

Lai gan, kā atzīst tautā mīlētais aktieris Artūrs Skrastiņš, kurš filmā atveido galvenās varones Gundegas darba kolēģi Ēriku, seriāla un filmas dialogi vietumis ir gari un sarežģīti, uzlecošo zvaigzni Kārli Kušķi tas nav biedējis. Kā atklāj režisors, Kārlis, gatavojoties filmēšanai, izturējies īpaši atbildīgi un iemācījies ne tikai savus, bet arī partneru dialogu tekstus. Tas lieti noderējis filmēšanas procesā, kad partneriem aizmirsies teksts, jo Kārlis nav slēpis sveci zem pūra un steidzis palīdzēt, pasakot aizmirsto tekstu  priekšā.

Lomas vārdā pārvar bailes no augstuma

Piedzīvojumu pilna filmēšana filmas un seriāla tapšanas laikā izvērtusies aktierim Artūram Skrastiņam. Epizodē, kas tika uzņemta uz LMT ēkas jumta, par lielu pārsteigumu radošajai komandai atklājies, ka Skrastiņam ir bail no augstuma. Tiesa, lai režisora iecerētais scenārijs nebūtu jāmaina, aktieris bailes drosmīgi pārvarējis, kā rezultātā gan filmā, gan seriālā vērojamas pat vairākas epizodes, kur Artūra Skrastiņa atveidotais Ēriks sarunājas ar galveno varoni Gundegu lielā augstumā virs Rīgas namu jumtiem.

Saved kopā kaislīgus makšķerniekus

Visbeidzot, seriāla un filmas filmēšana, iespējams, būs kļuvusi par sākumu skaistai draudzībai, jo tās laikā satikās divi kaislīgi makšķernieki – aktieris Ģirts Jakovļevs (seriālā – galvenās varones šerpais vectēvs) un divkārtējs pasaules čempions zemledus makšķerēšanā Pēteris Lideris, kurš iejuties bibliotēkas apsarga lomā. Kā novēroja radošā komanda, filmēšanas pauzes abi kungi veltījuši dažādu ar makšķerēšanu saistītu smalkumu apspriešanai.

Autors: LMT

12.08.2019.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.