8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

10 etiķetes likumi, kas būtu jāzina pasaules apceļotājiem

 

sieviete-okeans

Vai zinājāt, ka deguna šņaukšana Japānā uzskatāma par rupju žestu, bet pacelta īkšķa zīme, kas rietumu zemēs pauž draudzību un pozitīvas emocijas, arābu valstīs var radīt ne vienu vien pārpratumu?

Jūsu uzmanībai – 10 atšķirīgām kultūrām raksturīgas manieres, kas noteikti jāzina tūristiem, viesojoties kādā no attiecīgajām zemēm.

1. Konfidenciālā karjera

Izvaicāšana par darba lietām Argentīnā uzskatāma par nepieņemamu žestu. Ja vēlaties ko vairāk uzzināt par sava sarunu biedra ikdienas gaitām, labāk gaidiet, kamēr viņš pats vēlēsies atklāt ko sīkāk.

2. Apčī!

Atrodoties Japānā, nekad neizmantojiet kabatlakatiņu deguna izšņaukšanai. Japāņu vārds puņķu apzīmēšanai ir “hanakuso”, kas tulkojumā nozīmē “deguna mēsli” – tādējādi nav brīnums, ka Uzlecošās saules zemes iemītniekiem nepatīk, ja tie pastāvīgi tiek nēsāti līdzi.

3. Ziedu pasniegšana

Nepāra skaita ziedu pasniegšana Ķīnā un Indonēzijā, pretēji, piemēram, lielā daļā Eiropas uzskatītajam, nes nelaimi.

4. Rēķins par vakariņām

Spānijas restorānos pēc ēdienreizes vienmēr pavaicājiet oficiantam rēķinu – viņi uzskata, ka ir rupji to nest, ja klients neizrāda interesi par apmaksas veikšanu.

5. Galvai ir nozīme

Sakrālās vietās Taizemē un citās budisma zemēs nekad nevajadzētu pliķēt pa galvu – pastāv uzskats, ka tā ir svēta ķermeņa daļa.

6. Aizvainojošie īkšķi

Pacelto īkšķu žests, ko lielākajā daļā pasaules reģionu saprot kā “Lieliski!”, Ēģiptē un Irānā var kļūt par cēloni konfliktam ar vietējiem iedzīvotājiem – tā ir rupja, aizvainojoša zīme.

7. Jāiztiek bez “paldies”

Lai arī cik ļoti jums garšotu pasniegtais ēdiens Indijā, par to nevajadzētu pateikties ar frāzi “paldies” – tā tiek uzskatīta par savdabīgu maksājuma veidu, un tirgotājiem var šķist aizvainojoša.

8. Labā ir labā puse

Daudzās Āfrikas zemēs un Indijā kreiso roku uzskata par “netīro”, tādēļ šeit jācenšas ieturēt maltīti, izmantojot vien labo roku.

9. Vizītkaršu lasīšana

Dodoties darījumu braucienā uz Japānu, obligāti jāatceras par savdabīgo vizītkaršu apmaiņas rituālu šajā zemē. Kad jums tiek pasniegta kartiņa, saņemiet to ar abām rokām un nedaudz paklanieties, bet pēc tam – kārtīgi izlasiet to. Noteikti nemetiet vizītkarti kabatā uzreiz pēc saņemšanas, kā arī nerakstiet uz tās.

10. Nekādas ādas

Nevajadzētu pasniegt ādas izstrādājumus dāvanā Indijas iedzīvotājiem, jo govis šeit ir svētie dzīvnieki. Daudzi ļaudis var justies aizvainoti.

 

 

tn

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.