14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Vai jaunās drēbes pirms vilkšanas būtu jāmazgā?

 

„Vai tad tu to pirms vilkšanas nemazgāsi?” šāds jautājums no draudzeņu mutes var izskanēt ne reizi vien. Un patiesi, vai tad es to jauno, skaisto krekliņu vai kleitu pirms vilkšanas nemazgāšu? Cik daudz cilvēku veikalā to varētu būt pielaikojuši? Kas slēpjas krekliņa vai kleitas vīlēs? Vai tiešām ir jāmazgā tikai „second-hand” veikalos nopirktais?

Daudzi cilvēki uzskata, ka, neraugoties uz to, ka veikalā apģērbs tiek laikots, tas ir tīrs un bez jebkādām kaitīgām baktērijām. Tikpat daudzi par šiem jautājumiem nemaz neaizdomājas, bet vienkārši priecājas par jauno pirkumu un steidz to ātrāk izrādīt citiem.

Portālam “Huffington Post” dermatoloģe Lindsija Bordone (Lindsey Bordone) no Kolumbijas Universitātes (ASV) stāsta, ka pati viņa vienmēr mazgā jauniegādātās drēbes. Nav arī svarīgi, vai apģērbs iegādāts veikalā vai online – pirmā pieturvieta tam ir veļasmašīna. Galvenais iemesls šādai rīcībai nav iespējamie netīrumi, bet gan pats audums un , kas ir tajā iekšā. Viņa skaidro, ka cilvēkiem ar jūtīgu ādu jauns apģērbs var izraisīt pat samērā spēcīgu ādas kairinājumu.

Kā izrādās, kad apģērbs tiek pārvadāts, tas tiek uzglabāts īpašā, aizsargājošā iepakojumā. Tas tāpēc, lai mitruma gadījumā apģērbs nesāk pelēt.  Tāpat apģērba pirmreizējā mazgāšana varētu pasargāt gan ādu, gan citu apgēŗbu no „krāsošanās” riska. Samērā daudziem cilvēkiem ir gadījies dienas beigās attapties ar pelēkām kājām vai nosmērētu krekliņa malu, kas iegūta no jaunajiem, melnajiem džinsiem. Ir pierādīts, ka zilā krāsa ir viena no noturīgākajām un alerģiskākajām, tāpēc jaunie, zilie džinsi noteikti pirms vilkšanas ir jāizmazgā.

Dermatologs Vils Kirbijs (Will Kirby) Kalifornijā, ASV, cilvēkus mierina – veikalā laikojot apģērbu, infekcijas slimības iegūt ir gandrīz neiespējami. Baktērijas un sēnīšu elementi  nemēdz pārvietoties pa apģērbu. Lielāka iespēja iegūt kādu infekcijas slimību ir, aiztiekot durvju rokturus, nevis uzvelkot tikko iegādātu apģērbu. Protams, šie mazie riski neattiecas uz tāda apģērba pielaikošanu kā apakšveļa vai peldkostīmi. Tos noteikti pirms valkāšanas būtu jāmazgā.

Secinājums: Jaunā apģērba izmazgāšana var pasargāt cilvēka jūtīgo ādu no alerģiskas reakcijas, taču par nopietnākām saslimšanām un infekcijām nebūtu tik ļoti jāsatraucas. Cilvēki apģērbu veikalos ir laikojuši gadu desmitiem, un pagaidām vēl nav nācies dzirdēt par nopietnām problēmām. Mazgāt vai nemazgāt? Tā, lai paliek katra cilvēka izvēle.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.