1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Tirdzniecības centrs DominaShopping aicina uz “Eksotisku tauriņu salidojumu”

 
Foto: Publicitātes

Rīgas tirdzniecības centrā DominaShoppingir atklāta unikāla ekspozīcija ar ļoti pavasarīgu noskaņu – “Eksotisku tauriņu salidojums”, kurā nesteidzīgi var vērot 150 dažādus tauriņus no visdažādākajām pasaules malām. Tā ir pirmā mobilā tauriņu ekspozīcija Latvijā, kas tirdzniecības centrā ir skatāma no 2. līdz 9.martam “Sieviešunedēļas” ietvaros.

 Deviņpadsmit dažādu šķirņu tauriņus var apskatīties īpaši viņiem izveidotā teritorijā ar tropisku klimatu, kas maksimāli pietuvināts kukaiņu dabīgajiem dzīves apstākļiem. Visi ekspozīcijā apskatāmie tauriņi ir ļoti krāšņi un koši, taču īpaši starp sugasbrāļiem izceļas šie pieci – Zilais Morfo, Pūces tauriņš, Koku Nimfa, Malahīts un Zilais mēness tauriņš.

  • Zilais morfo(MorphoPeleides) ir viens no vispopulārākajiem tauriņiem pasaulē pateicoties tā atšķirīgajam izskatam. Ar aizvērtiem spārniem tas izskatās kā parasts brūns tauriņš, kas palīdz tam viegli paslēpties mežā – uz kokiem vai uz zemes. Taču, kad tauriņš atpleš spārnus – notiek brīnums. Iekšpusē trauslie spārni slēpj košu un skaistu zilu krāsu, kas palīdz Zilajiem Morfo tēviņiem pievilināt mātītes. Dabā šie tauriņi sastopami Centrālajā un Dienvidamerikā un to spārnu platums sasniedz 14-20 cm. Pieaugušu tauriņu iecienītākie augļi ir mango, kivi un līčas.
  • Pūces tauriņš (CaligoEurilochus)nāk no Dienvidamerikas. Interesantākais fakts ir tā mīmika. Tauriņš slēpjas no saviem ienaidniekiem ar aizvērtiem spārniem, uz kuriem zīmējums ir līdzīgs pūces acīm. Šie tauriņi ir diezgan mierīgi – dienas lielāko daļu pavada sēžot kokos, bet naktīs, lidojot ne lielāku attālumu par 5 līdz 15 metriem, kad meklē ēdienu vai partneri. Pūces tauriņā spārnu platums var būt no 10 līdz 25 cm.
Foto: Publicitātes
  • Koku nimfa vai/jeb?Līgava (Idealeuconoe) – šis skaistais un lielais tauriņš ar spārnu platumu no 15 līdz 25 cm dabā atrodamslielākajā daļā Dienvidaustrumāzijas valstu. Koku nimfa ir tauriņš, kas lido īpaši graciozi. Salīdzinājumā ar citiem tauriņiem, tā lidojums ir ļoti lēns, jo tādējādi viņš rāda spārnus saviem ienaidniekiem. Kaut gan lielākā daļa bīstamo un indīgo tauriņu ir sarkani vai oranži, šie tauriņi ir toksiski saviem ienaidniekiem – putniem. Kāpuru stadijā tie ēd indīgus augus, tādējādi iegūstot aizsardzību un kļūstot indīgi arī pieaugušā tauriņa dzīves ciklā.
  • Malahīts (SiproetaStelenes)ir tauriņš ar lieliem spārniem, kas krāsoti melni un briljantu zaļā vai dzeltenzaļā augšpusē, gaiši brūni un olīvzaļi apakšpusē. Tas nosaukts minerāla malahīta vārdā, kura krāsa ir ļoti līdzīga tauriņa zaļajiem spārniem. Interesanti, ka Malahīts ir viena no 150 tauriņu šķirnēm, kas spēlē lielu lomu dabas ekosistēmā – tie dzer mirušu dzīvnieku sulas, tādējādi palīdzot tiem ātrāk sadalīties. Parasti Malahīti ir 7 līdz 15 cm plati un dzīvo gan Centrālajā, gan Dienvidamerikā.
  • Zilais Mēness Tauriņš (Hypolimnasbolina) nāk no Dienvidaustrumu Āzijas reģiona. Zilais Mēness Tauriņš dabā sastopams zaļumos, reģionos, kur cilvēki nemēdz nākt. Kāpēc tauriņš nosaukts Zilā Mēness vārdā? Jo šiem kukaiņiem ir interesantas krāsas un ir ļoti viegli noteikt, kuras ir mātītes, kuri – tēviņi. Tauriņu tēviņiem, kad spārni ir atvērti, labi redzami četri balti punkti, pa vienam uz katra no spārniem. Saules gaismā melnā krāsa ap punktiem pārvēršas zilā krāsā. Mātītēm pie apakšējiem spārniem veidojas tādi kā svārciņi un tām nav balto punktu. Šie tauriņi ir mazi – spārnu platums ir no 7 līdz 10 cm.

 

Apmeklēt  “Eksotisku tauriņu salidojumu” tirdzniecības centrā DominaShopping, Ieriķu ielā 3, Rīgā ir aicināts ikviens interesents, jo īpaši ģimenes ar bērniem. Ekspozīcija atrodas tirdzniecības centra centrālajā laukumā pie restorāna Vairāk Saules un tās darba laiks ir katru dienu no 2. līdz 9.martam laikā no plkst. 10:00 līdz 21:00.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.