3.2 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Aculiecinieks: Jūrmalā uz ielas mētājas pilni atkritumu maisi

 
Attēls: Dieviete.lv lasītājs

Portāla Dieviete.lv lasītājs ir iesūtījis redakcijai fotogrāfijas, kurās paveras „interesants” skats.

„Kopš pavasara Jūrmalā par miskastēm jāmaksā pēc to svara. Kad pateicu par to saviem draugiem no Vācijas, viņi teica: „Esiet uzmanīgi, tagad var notikt tā, ka ar miskastēm būs pilni meži.”. 19.jūnijā liels miskastes maiss jau mētājās Z.Meierovica prospektā. Kas būs tālāk?”.

No 1. marta Jūrmalas pilsētā sāka darboties jauna pieeja sadzīves atkritumu apsaimniekošanā – atkritumu konteineri pirms savākšanas izvešanai tiek svērti un jūrmalnieki – gan privātmāju, gan daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji –, kā arī uzņēmumi un iestādes norēķinās par izvesto atkritumu svaru, nevis tilpumu.

Attēls: Dieviete.lv lasītājs

Tiek uzskatīts, ka jaunā sistēma motivēs Jūrmalas iedzīvotājus aktīvāk šķirot atkritumus, jo šķiroto atkritumu izvešana vai nodošana ir bez maksas. Jo vairāk atkritumu tiks šķirots, jo mazāks ir sadzīves atkritumu konteinera svars. Bet, vai tiešām iedzīvotāji ir tik naski uz atkritumu šķirošanu?

Attēls: Dieviete.lv lasītājs
Attēls: Dieviete.lv lasītājs

Situāciju komentē ”Clean R” valdes loceklis Guntars Levics: “Diemžēl esam novērojuši virkni situācijas, kad sadzīves atkritumi tiek izmesti neatbilstošās vietās, tostarp, arī dalīto atkritumu punktos, pret ko cīnāmies sadarbībā ar Jūrmalas domi un pašvaldības policiju. Ceram, ka tuvākajā laikā šie pasākumi dos rezultātu, jo sodi par šādām darbībām ir sākot no 70 EUR par katru gadījumu. Šobrīd ir pāragri spriest par sistēmas efektivitāti. Objektīvi par to varēsim spriest nākamgad, kad būs pagājis gads kopš sistēmas ieviešanas, kā arī rezultātus būs devis policijas preventīvais darbs ar iedzīvotājiem. Taču jāuzsver, ka atkritumi uz neatbilstošās vietās nereti tiek izmesti ari citās pašvaldībās, kur par atkritumu izvešanu jānorēķinās pēc apjoma.

Jāatgādina ka Jūrmala ir pirmā pašvaldība, kurā sadzīves atkritumu apkalpošana notiek pēc faktiskā svara tonnās. Pāreja uz šo sistēmu notika šī gada martā, balstoties izmaiņām Jūrmalas pilsētas saistošajos noteikumos. Tā arī bija Jūrmalas domes prasība, izsludinot konkursu par atkritumu apsaimniekošanu. Ieviešot jauno sistēmu, ieguvēji ir iedzīvotāji, kas aktīvi šķiro atkritumus, jo tā ir iespēja samazināt izmaksas par atkritumu apsaimniekošanu.

No mūsu puses aicinām Jūrmalas iedzīvotājus izturēties ar atbildību pret vidi un nemest atkritumus tiem neparedzētās vietās.” 

Kāda ir Tava pieredze ar šādu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu? Raksti komentāros!

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.