10 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Noslēdzoties fonda “Viegli” ziemas koncertsērijai, ceļu pie lasītājiem uzsākušas divas jaunas grāmatas

 

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” savu izdoto grāmatu sarakstu aizvadītajās brīvdienās papildinājis ar vēl divām grāmatām. Imanta Ziedoņa dzejas izlase “Tūkstošpirmā melnā, zilā nakts” un dzejnieka citātu krājums “Minimismi” pirmo parādīšanos sabiedrībā piedzīvojušas 7. decembra vakarā Fonda ikgadējo ziemas koncertu ietvaros, savukārt jau no pirmdienas, 10. decembra, abas grāmatas ikvienam I. Ziedoņa daiļrades cienītājam pieejamas Jāņa Rozes grāmatnīcās.

Tūkstošpirmā melnā, zilā nakts” ir šī gada sākumā izdotās grāmatas “The 1001st Blackish-Blue Night” tulkojums latviešu valodā. Īpašā izlasē iekļauta visos trīs fonda “Viegli” albumos izmantotā Imanta Ziedoņa dzeja, kas apkopota, saglabājot oriģinālos, dziesmām nepielāgotos dzejoļus un papildinot tos ar fonda “Viegli” mūziķu rakstītām esejām. Grāmatas oriģinālo dizainu un raksturīgās ilustrācijas veidojusi māksliniece Līga Kitchen. “Šī grāmata tika veidota kā Imanta Ziedoņa dzejas vizuāla, taustāma interpretācija, kurā ilustrāciju uzdevums bija vizuāli turpināt Ziedoņa dzeju, spēlējoties ar tās radītajām sajūtām, un tajā izmantotajiem elementiem,” par grāmatas vizuālās identitātes tapšanu stāsta māksliniece.

Savukārt “Minimismi” ir izdevums, kurā apkopoti Imanta Ziedoņa daiļrades nozīmīgi un spilgti citāti, kurus fonds “Viegli” sadarbībā ar Imanta Ziedoņa muzeju un projekta “Leišmalīte” ceļa gājējiem ir atlasījuši, pētot Imanta Ziedoņa darbus. Turpinot dzejniekam tik tuvo ceļa motīvu, grāmata veidota kabatas izmēra formātā, lai vienmēr būtu līdzi un klātesoša, un to papildina noskaņas pilnas mākslinieces Ievas Krūmiņas ilustrācijas.

Dzejniece un rakstniece Lija Brīdaka par jaunizdoto grāmatu stāsta: “No Imanta Ziedoņa grāmatām mūs uzrunā domas, arī atsevišķi teikumi un rindkopas, pie kurām gribas atgriezties vēl un vēl, aiznest sev dzīvē līdzi kā mācību, ceļa vārdus vai rīcības moto. Tagad vienkopus iespējams to pasmelties grāmatā “Minimismi”. Arī ūdens lāsēs var atspoguļoties lielā saule, un dzejniekam mūžam svarīgi bijuši nozīmīgie sīkumi. Kas tad vēl ir Minimismi? Mazi krāsainraibi akmentiņi jūras krastmalā, kuriem katram savs veids un svars? Varbūt, bet pēc nozīmības tie gan ir vairāk — pati dziļā jūra, noskaņās un mainībā zaigojoša.”

7 – 9. decembrī Rīgas Dzelzceļa muzeju jau astoto gadu pieskandināja Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” ziemas koncerti. Šoreiz koncerti aizvadīti nosaukuma “Viss skaidri redzams” zīmē, un tajos uzstājās mūziķi, kuri piedalījušies visu trīs albumu ierakstā – Renārs Kaupers, Jānis Holšteins-Upmanis (Goran Gora), Māra Upmane-Holšteine, Raimonds Gusarevs (El Mars) kopā ar Vidzemes kamerorķestri, kā arī fonda “Viegli” draugi un atbalstītāji. Nemainīgi sirsnīgā noskaņā un ģimeniskā gaisotnē mūziķi izpildīja jau zināmas un klausītāju iemīļotas dziesmas, kas ar orķestra dalību ieguvušas jaunas skaņas, radot atkalsatikšanās prieku gan pašu mūziķu starpā, gan starp tiem, kam koncertu apmeklējums jau kļuvis par decembra tradīciju.

Autors: Imanta Ziedoņa fonds “Viegli”

11.12.2018.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsDieviete.lv Atziņa 170
Nākamais rakstsDieviete.lv Atziņa 171