1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Padomi naudas ietaupīšanai svētku brīvdienās, kas noderēs arī ikdienā

 

Svētku brīvdienas ir laiks, kad daļa no mums ne tikai velta vairāk laika tuviniekiem, draugiem vai hobijiem, bet arī biežāk dodas uz lielveikaliem un iepērkas. Ferratum Bank piedāvā trīs padomus, kā ietaupīt savus finanšu līdzekļus šajā laikā.

Būtiski, ka šos ieteikumus var izmantot ne tikai svētkos, bet arī ikdienā.

Lai gan cilvēki dažādās pasaules vietās ir izdomājuši neskaitāmus veidus un trikus, kā ietaupīt naudu dažādās dzīves situācijās, galvenais priekšnoteikums, lai tie strādātu, ir vienkāršība, proti, lai to ievērošana neprasītu īpašu piepūli.

#Izskaitīt līdz desmit

Daudz ir dzirdēts par to, ka pakļaujoties mirkļa impulsam bieži vien tiek iegādātas lietas, kas patiesībā nemaz nav nepieciešamas, vai to pielietojums nav īsti lietderīgs cilvēka dzīvē. Grāmatas 360 veidi, kā dzīvot lētāk (angliski 360 Ways to live cheap) autors Trents Hams (Trent Hamm) norāda, ka pat desmit sekundes var būt pietiekams laiks, lai, paturot izvēlēto preci rokās, cilvēks saprastu, vai viņam tā ir nepieciešama vai tomēr bez tās tīri labi ir iespējams iztikt. Šajā laikā noteikti vajadzētu sev uzdot godīgu jautājumu, vai konkrētās lietas iegāde ir labākais veids, kā šodien iztērēt konkrēto naudas summu. Iespējams, tai tomēr var atrast labāku pielietojumu. Īpaši aktuāli tas ir svētku un pirmssvētku dienās, kad veikalos valda lielāka burzma nekā parasti, un situācijā, kad citi savos iepirkuma ratiņos krāmē neskaitāmas lietas, var rasties emocionāla vajadzība darīt tāpat.

ASV tiešsaistes finanšu padomdevējs Finder.com 2017. gadā publicēja pētījumu par pēcsajūtām pēc impulsīva pirkuma iegādes. Lielākā daļa jeb 44,5% aptaujājot atklāja, ka pēc tam jūt nožēlu, bet 10,1% respondentu godīgi atklāja, ka pēc tam saskārušies ar dzīvesbiedra nosodījumu vai pat strīdu.

Lai izvairītos no nepatīkamajām sekām pēc impulsīvu pirkumu iegādes, vēl viens veids, kā izvairīties no nepārdomātas naudas tērēšanas, ir mēģināt pašam sevi ierobežot.

#Noteikt budžeta robežas

Ja zini, ka svētku dienās būs jādodas iepirkties, šim procesam labāk sagatavoties laicīgi. Praktiski tas nozīmē divas lietas. Pirmā – izrēķināt naudas summu, kuru esi gatavs atvēlēt konkrētās svētku dienas tēriņiem. Citiem cilvēkiem izvēlēto finanšu disciplīnu palīdz ieturēt tas, ja pirms došanās no bankomāta tiek izņemta konkrēta naudas summa.

Tiesa gan Ferratum bank Latvijas iedzīvotāju aptauja par skaidras naudas un maksājumu karšu lietošanas paradumiem liecina, ka aptuveni piektā daļa mūsu valstī dzīvojošo cilvēku jeb 21,7% uzskata, ka, norēķinoties par pirkumiem vai pakalpojumiem ar maksājuma karti vai kredītkarti, viņi ietaupa vairāk naudas nekā tad, ja to dara skaidrā naudā. Salīdzinoši tikai 10,7 % ir pārliecināti, ka ekonomēt palīdz maksāšana skaidrā naudā. Savukārt skolā iegūtās matemātikas zināšanas noderēs tiem, kuri vēlēsies izmēģināt trešo padomu naudas ietaupīšanā.

#Salīdzināt tēriņus ar ieņēmumiem

Ne tik pierasts, bet kādam noteikti efektīvs veids, kā ietaupīt naudu svētku brīvdienu laikā dodoties uz veikalu, ir salāgot ienākumus, konkrētā produkta cenu ar darba stundām, kas jāpavada, lai gūtu ienākumus. Lūk viens piemērs. Ja cilvēks mēnesī pelna 700 (neto) eiro par vidēji 40 stundām nedēļā, tas nozīmē, ka viņa stundas likme ir vidēji 4,38 eiro. Lai iegādātos kaut vai kurpes vai somu, kas maksā 40 eiro, tas nozīmē, ka laiks, kas ir jāpavada šī produkta nopelnīšanai, ir vairāk nekā deviņas stundas jeb viena kārtīga darbadiena un vēl mazliet.

Rezumējot ir vērts norādīt, ka šie ir tikai daži no daudzajiem veidiem, kā iespējams ietaupīt naudu svētku laikā, tādēļ, ja vien ir vēlme, atliek izvēlēties sev piemērotāko un efektīvāko.

 

Autors: Ferratum Bank 03.05.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.