11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

8 iemesli atbrīvoties no liekā un kļūt par minimālistu

 

Mūsdienu pasaulē strauji ir progresējusi neapdomāta patērēšana. Mēs iegādājamies kaudzi lietu un nespējam izskaidrot, kāpēc tās ir nepieciešamas, kādēļ mājās ir tik daudz visa kā, bet pēc tam paši tajā visā grimstam. Kaut vai daļēji pieņemot minimālisma principus, tu ne tikai atbrīvo mājokli no nevajadzīgām lietām, bet arī padari savu dzīvi vieglāku.

Tu pat neatcerēsies, no kā atbrīvojies

Kad tu tikai sāc atbrīvoties no nevajadzīgām mantām, tev rodas daudz jautājumu: „Vai es tiešām neizmantoju šo lietu?”, „Bet, ja man to vajadzēs?”, „Reiz es gribēšu to izmantot, bet tā vairs nebūs’’. Šie jautājumi šķiet diezgan loģiski, taču, līdz ko tu no priekšmeta atbrīvosies, tu par to aizmirsīsi. Tas „reiz vajadzēs” visticamāk nemaz nepienāks.

Atmiņas dzīvo apziņā, nevis uz plauktiem

Ir tik grūti atbrīvot plauktus un skapjus no putekļu krājošajām figūriņām un fotogrāfijām rāmjos, kuras asociējas ar patīkamām atmiņām.

Šeit ir jāsaprot, ka atmiņas dzīvo tavā apziņā un nav atkarīgas no priekšmetiem, kas atrodas tavā mājoklī. Protams, ieslīgt galējībās arī nevajag. Daži rāmīši pie sienas vai uz plaukta un akmens, ko atvedi no Vidusjūras, var palikt uz plaukta. Vienkārši samazini visu līdz minimumam.

Ko tu iegūsi, ja atbrīvosies no piemiņas suvenīriem? Tīrus plauktus, vairāk brīvas telpas, kurā gan domājas, gan elpojas vieglāk.

Kārtošana ne vienmēr ir labākais risinājums

Kad tev ir daudz mantu, tu patērē daudz laika, lai uzturētu mājoklī kārtību. Tu liec mantas pa vietām, organizē dzīvojamo platību un atkārto to atkal un atkal. Jā, kārtība istabā ir kārtība prātā. Taču kārtību var iegūt arī bez upuriem brīvā laika veidolā. Izmet vismaz 1/3 mantu un tu jutīsi, ka brīvā laika tev būs vairāk.

Tev tiek novērsta uzmanība

Ja tava dzīvojamā vai darba platība ir piepildīta ar nevajadzīgām lietām, tās pastāvīgi novērš tavu uzmanību un pat nomāc. Labi pārredzamā telpā ir vieglāk koncentrēties un ilgāk var saglabāt prāta možumu.

Tev ir plašāks skats uz patērēšanu

Mūsdienu pasaulē mēs daudz pērkam un daudz patērējam.Bezapdomīgs patērētājs vienmēr vēlas nopirkt kaut kādas lietas un iztēlojas, kā mainīsies viņa dzīve pēc kārtējā pirkuma.

Staigājot pa veikalu, apziņa atslēdzas un ieslēdzas „pircēja režīms”, kurš arī pārņem vadību pār tavu ķermeni. Kad tas notiek, tu sāc tērēt naudu, ļauties jūtām, nevis saprātam. Tu vēlies sajusties labāk un ar pirkuma palīdzību uzlabot sev omu.

Tev ir mazāka tieksme pirkt lietas ar atlaidi

Kad tu pērc kaut ko nevajadzīgu ar atlaidi, šķiet, ka tu ietaupi naudu, jo tā lieta taču vēlāk var noderēt. Patiesībā, tā diez vai noderēs, un tu nevis taupi, bet izsvied naudu vējā.

Princips „mazāk ir vairāk” patiesi darbojas

Atbrīvojot vietu savā dzīvē un attīrot saprātu, tu sāc saprast, kāpēc tas ir vajadzīgs. Nevajadzīgas lietas tevi pamet. Jo mazāk lietu, kas piesaista tavu uzmanību, jo vairāk kontroles tavā dzīvē.

Tu tērē mazāk laika, tavā dzīvē ir mazāk nekārtības un sarežģījumu, mazāk nevajadzīgu lietu, tēriņu un pienākumu.

Rezultātā šie „mazāk” dāvā tev krietni vairāk: vairāk laika, brīvības un naudas. Un tu saproti, ka „mazāk” patiesībā ir „vairāk”.

 

Materiāli rakstam no portāla „Home Life”

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.