6 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Kad alga tikai nākamnedēļ jeb pieci veidi naudas taupīšanai

 

Lielai daļai strādājošo cilvēku mēneša beigas ir finansiāli grūtākais laiks. Bankas konts ir tikpat kā tukšs, bet algas diena tuvojas lēnāk nekā gliemezis. Vai izklausās pazīstami? Ferratum Bank iesaka piecus veidus, kā ietaupīt un tīri labi dzīvot arī mēneša beigās.

Izbaudi mājās gatavotu ēdienu

Protams, ēst restorānā vai iekost pusdienas darba pārtraukumā tuvākajā kafetērijā ir patīkami un reizēm izklaidējoši, taču arī dārgāk nekā ēst mājās gatavotu ēdienu. Laikā, kad naudas ir mazāk, ekonomiskāk ir iepirkties lielveikalā, pagatavot sev maltīti mājās un paņemt to līdzi uz darbu. Tas ļaus  ne tikai ēst veselīgāk un sabalansētāk, bet arī sekmēs radošumu, meklējot receptes internetā vai pavārgrāmatās. Kad gatavo sev vakariņas, vienmēr atliec ēdienu nākamās dienas pusdienām un paņem to līdzi uz darbu.

Ir vērts piebilst, ka gatavošana mājās ir kļuvusi arī par stilīgu tendenci. Kā liecina Peapodand ORC International veiktais pētījums, 72% ASV iedzīvotāju galveno dienas maltīti ietur mājās četras un vairāk dienas nedēļā. Būtiski, ka tā dara teju puse jeb t.s. Millennials paaudzes cilvēku.

Saraksts un atlaides

Pirms doties uz pārtikas veikalu, noteikti ir vērts sastādīt sarakstu ar visām lietām, ko vajag nopirkt un galvenais – strikti pieturētie pie tā. Tas palīdzēs izvairīties no nevajadzīgiem un implusīviem pirkumiem, neatkarīgi no tā, cik ļoti reizēm tie šķiet vajadzīgi. Vēl pirms iepirkšanās ir vērtīgi apskatīties, kam ir atlaides un, vadoties pēc šiem produktiem, sastādīt savu ēdienkarti. Der atcerēties, ka populāro zīmolu produkti nereti maksā dārgāk (piemēram, kukurūzas pārslas). Alternatīva ir preces no mazāk populāriem zīmoliem.

Tāpat naudu ir iespējams ietaupīt, ja uz veikalu dosies retāk. Price waterhouse Coopers pagājušā gada globālais pētījums atklāj, ka 44% pasaules iedzīvotāju iepirkšanās vietas apmeklē vismaz reizi nedēļā, un kā galvenais iemesls kādas lietas pirkšanai vai nepirkšanai, tiek minēta tieši iedvesma no citiem sociālo tīklu lietotājiem.

Velosipēds vai kājas

Ja vien darbavieta nav tālāk par 10 kilometriem no mājām, vasarā var iet ar kājām vai braukt ar velosipēdu. Tas ir ne tikai veselīgi un nodrošina dienā nepieciešamo kustību daudzumu, bet arī lēti. Ja tomēr jādodas ar auto, ir vērts apklaušināt kaimiņus – varbūt ir iespējams doties kopā un dalīt degvielas izmaksas. Ja brauc pats ar savu auto, labāk ir atrast tam bezmaksas stāvvietu pilsētas nomalē un tālāk dodies ar kājām, tādējādi tiks ietaupīta ne tikai degviela, stāvot sastrēgumos, bet arī stāvvietu maksas centrā.

Mājas kino

Pie mūsdienu televīzijas un interneta iespējām daudz ekonomiskāk ir skatīties filmas un sporta pārraides mājās, nevis kinoteātrī vai iemīļotajā krodziņā. Ja tev filmas vai futbolu patīk skatīties kopā ar draugiem, uzaicini viņus ciemos, sarīkojot groziņu vakaru, kur katrs atnes tādas uzkodas, kādas vēlas un var atļauties. Mājas kinozāle tev ietaupīs ne tikai biļešu cenu, bet arī transporta izmaksas un dārgos sabiedrisko vietu našķus.

Pārdot nevajadzīgo

Viens no veidiem, kā iegūt papildu līdzekļus, kas jo īpaši vajadzīgi ir pirmsalgas laikā, ir pārdod kaut ko, ko pats nelieto. Tu noteikti atradīsi mājās vairākas lietas, kas tev vairs nav vajadzīgas, ir apnikušas vai izgājušas no modes. No tām droši vari atvadīties un pārdot. Facebook ir vairākas pērk-pārdod grupas, vari mēģināt E-Bay vai ss.com, atsevišķi portāli ir grāmatām, tehnikai, elektronikai, laiku pa laikam tiek rīkoti speciāli veco lietu tirdziņi. Ja tirgojies internetā, ļoti svarīgi ir uztaisīt skaistas bildes un sekot tam, lai tu visu izdarītu kā nākas – būtu laipns ar pircējiem, laicīgi visu nosūtītu, nekrāptos ar kvalitāti. Biežāk ieskaties sadaļā pērk – varbūt tieši tavu lietu kādam pašreiz ļoti vajag.

Ir vēl neskaitāmi padomi, kā ietaupīt naudu un plānot izdevumus, lai nenonāktu līdz tam, ka mēneša beigās jāsavelk josta, bet re – arī tad, ja tev nav izdevies, ir iespējams atrast lētākus dzīvošanas paņēmienus un tie nemaz nav ne tik grūti, ne sarežģīti, kā pirmajā mirklī šķiet.

 

Autors: Ferratum Bank 28.06.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.