2.8 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Pārtikas produkti, kuri veicina vēdera pūšanos (+ tie, kuri to novērš)

 

Pazīsti šo nepatīkamo sajūtu? Tā notiek, kad kuņģī vai zarnās sakrājas gāzes, kas radušās konkrētu pārtikas produktu pārstrādes rezultātā. Pārēšanās, protams, ir vaininieks nr.1, taču ir arī ēdieni, kuri vienkārši slikti uzsūcas. Pūšanās notiek arī tad, kad organismā ir pārāk daudz šķidruma (gāzētu dzērienu). Pievērs uzmanību šim sarakstam un turpmāk izvairies no vēdera pūšanās!

Alus. Tas ir vēl kaitīgāk, nekā gāzēti dzērieni. Pie tam, alkohols var novest pie baktēriju vairošanās tievajā zarnā, tāpēc rodas spēcīga vēdera uzpūšanās.

Saldēti pusfabrikāti. Kad tu iegādājies saldētus pusfabrikātus, izlasi, kas rakstīts uz etiķetes, lai uzzinātu, cik tajos ir nātrija. Pusfabrikātos, it īpaši zupās, ir daudz sāls. To pievieno, lai uzlabotu garšu un pagarinātu produkta glabāšanas termiņu, taču rezultātā sāls aiztur organism ūdeni, kas arī noved pie vēdera pūšanās.

Brokoļi. Dārzeņos ir daudz šķiedrvielu, taču organisms to grūti pārstrādā, kā rezultātā arī rada vēdera pūšanos. Ja šāds stāvoklis tev ir ierasta parādība, pirms brokoļu (un kāpostu) lietošanas izvāri tos. Tā tu vismaz daļēji sašķelsi šķiedrvielas.

Piena produkti. Kad zarnu baktērijas pārstrādā piena produktus, izdalās gāze, kas arī kļūst par iemeslu vēdera pūšanās procesiem.

Gāzēti dzērieni. Šādos dzērienos ir ne tikai gāzes burbulīši, bet arī mākslīgie saldinātāji, kurus organisms nespēj pārstrādāt. Saldinātāji ne tikai izjauc kuņģa un zarnu rakta mikrofloru, bet arī veicina vēdera pūšanos.

Pākšaugi. Organisms ar lielām grūtībām pārstrādā cukuru un šķiedrvielas, ko satur pupiņas un zirņi. Kuņģī un zarnās veidojas gāzes, kas provocē vēdera pūšanos. No pākšaugu lietošanas uzturā atteikties gan nevajadzētu, jo tajos ir daudz dzelzs un olbaltumvielu.

Košļājamā gumija. Un arī konfektes-ledenes noved pie tā, ka izdalās vairāk siekalu, bet kopā ar to norīšanu tu norij arī gaisu, kurš nokļūst zarnu traktā. Košļājamās gumijas bez cukura ir vēl lielāks ļaunums, jo, tāpat kā gāzēto dzērienu gadījumā, arī tie satur mākslīgos saldinātājus.

Kas nomierina kuņģi un novērš tā pūšanos?

Banāni. Banānos esošais kālijs regulē nātrija līmeni organism, kas nozīmē, ka neitralizē pūšanos, ko rada sāls.

Arbūzs. Pūšanās rodas tādēļ, ka organismā notiek ūdens aizture. Lielisks veids, kā to izskalot, ir vairāk dzert. Un te palīgā nāk arbūzs. Pie tam, tas ir arī lielisks kālija avots.

Piparmētra. Palīdz cīņā ar spazmām un gāzēm, tāpēc pierodi uzturā lietot piparmētru tēju.

Gurķi. Nosauksim tos par tava kuņģa labākajiem draugiem.

Papaija. Arī šis eksotiskais auglis atvieglo vēdera pūšanos.

Ingvers. Tas cīnās ar organism novecošanos un, protams, ar tā pūšanos. Vēl tas nāk palīgā, kad cilvēks ir pārēdies. Noteikti iekļauj savā ikdienas uzturā ingvera tēju.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.