3.7 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Kā parūpēties par drošību Jaunā gada svinību laikā?

 

Mēdz teikt – kā Jauno gadu sagaidīsi, tā arī to pavadīsi. Lai gads neiesāktos uz skumjas nots, bez bagātīgi klātiem svētku galdiem, grezniem tērpiem un šampanieša glāzēm, kuras saskandināt, pulkstenim nositot divpadsmit, ir svarīgi parūpēties arī par savu un apkārtējo cilvēku drošību.

Lai uguņošana nepārvērstos nelaimē

Kas gan būtu Jaunā gada svinības bez krāšņas uguņošanas! Taču, neprasmīgi lietojot pirotehniku, iespējams iegūt traumas, kas ir smagas un ar paliekošām sekām, tādēļ visdrošāk uguņošanu uzticēt profesionāļiem. Par godu gadu mijai krāšņi uguņošanas priekšnesumi tiek rīkoti teju katrā Latvijas pilsētā, taču, ja esat nolēmis uguņošanu sarīkot savas mājas pagalmā, svarīgi ir ievērot piesardzības pasākumus un parūpēties ne tikai par savu, bet arī par apkārtējo drošību.

Pirotehniku uguņošanai ieteicams iegādāties tikai sertificētos veikalos, un pirms pirotehnikas lietošanas rūpīgi izlasiet tās pamācību. Uzstādot pirotehnikas izstrādājumus, ņemiet vērā vēja stiprumu un virzienu, kā arī novietojiet palaišanas izstrādājumu uz stabilas virsmas, lai tas uguņošanas brīdi nevarētu apgāzties un mainīt šaušanas virzienu.

Tāpat neatstājiet pirotehniku bez uzraudzības, lai tā nenonāktu bērnu, pusaudžu vai kāda cita nepieredzējuša cilvēka rokās, un parūpējieties par to, lai uguņošanas laikā gan jūs pats, gan arī skatītāji atrastos pietiekami drošā attālumā no pirotehnikas palaišanas vietas.

 

Arī viena dzirkstele var izraisīt ugunsgrēku

Neatņemama Jaunā gada svinību sastāvdaļa ir arī brīnumsvecītes, kas sagādā īpašu prieku bērniem. Diemžēl brīnumsvecīšu dzirksteles var izraisīt nopietnus apdegumus gan bērniem, gan pieaugušajiem, tādēļ tās jādedzina īpaši uzmanīgi. Svarīgi atcerēties, ka brīnumsvecītes nedrīkst dedzināt iekštelpās, kā arī viegli uzliesmojošu priekšmetu un svētku dekorāciju tuvumā – pat viena uz svētku eglītes vai paklāja nokritusi dzirkstele var viegli aizsvilties un izraisīt ugunsnelaimi.

Tāpat jāpievērš pastiprināta uzmanība arī svecēm, kas līdzās citām dekorācijām bagātīgi grezno svētku galdu – sveces nedrīkst atstāt bez uzraudzības, tās jānovieto stabili un uz līdzenas virsmas. Sveces nedrīkst novietot tuvumā citiem siltuma avotiem – radiatoriem, sildītājiem, kā arī viegli uzliesmojošiem priekšmetiem, piemēram, aizkariem.

Izrādās, ka arī krāsainās gaismu virtenes, ar kurām mēdzam rotāt ne tikai eglīti, bet arī mājas fasādi, var izraisīt ugunsnelaimi. Pievērsiet uzmanību, vai gaismu virtenes piemērotas lietošanai ārpus telpām – iekštelpām paredzētās elektriskās spuldzītes ārā nederēs, jo tās neizturēs gaisa temperatūru un nokrišņus un sabojāsies.

Lai izvairītos no ugunsnelaimes, svarīgi ir ievērot dažādus piesardzības pasākumus – viens no risinājumiem ir dūmu detektora uzstādīšana, kas ar skaļu trauksmes signālu reaģēs uz uguns dūmiem un sniegs papildu drošību mājoklī īpaši nakts laikā. „Dūmu detektoru uzstādīt ir pavisam vienkārši, turklāt mūsdienās vairs nav jāuztraucas, ka ierīces uzstādīšanas laikā tiks sabojāti griesti,” stāsta automatizēto ēku vadības sistēmu centra JUNG pārstāvniecības Austrumeiropā vadītājs Raimunds Skurdenis. „Jaunākajiem dūmu detektoriem ir magnētiski pievelkoša sistēma, kas atvieglo dūmu detektora uzstādīšanu – nepieciešams vien noņemt drošības plēvi no ierīces un ar magnēta apakšdaļu piespiest dūmu detektoru pie griestiem.”

Gadu mija – aktīvākais laiks kramplaužiem

Svētku laiks ir īpaši aktīvs periods arī garnadžiem, jo daudzi svētku brīvdienās dodas prom un atstāj savus mājokļus nepieskatītus. Dodoties prom, lieku reizi pārbaudiet, vai visi logi ir cieši aizvērti, savukārt durvis – aizslēgtas. Tāpat pārliecinieties, ka pa mājokļa logu nav redzama dārga elektrotehnika vai citas vērtīgas lietas, kas varētu piesaistīt zagļu uzmanību.

Ja svētkus ārpus mājām svinat bieži un dodaties prom uz ilgāku laiku, vērts apdomāt par gudro tehnoloģiju ieviešanu savā mājoklī. Tehnoloģijas par mājokļa drošību parūpēsies jūsu vietā – viena no gudro māju priekšrocībām ir spēja imitēt cilvēka klātbūtni, tādā veidā maldinot kramplaužus un liekot viņiem domāt, ka kāds ir mājās, piemēram, ieslēdzot apgaismojumu vai arī atverot aizkarus. Papildus tam gudrās mājas automatizācijas sistēma aizsargā ne tikai pret ārējiem draudiem, bet arī pret pašu mājokļa iemītnieku aizmāršību un dažādiem nelaimes gadījumiem, piemēram, ūdens plūdiem, kas radušies ūdensvada bojājumu dēļ. Tādā gadījumā sistēma ne tikai var sazināties ar mājokļa iemītniekiem, kas svētku brīvdienas pavada ārpus mājas, bet arī dod ziņu drošības dienestiem un automātiski bloķē ūdens piegādi.

Autors: Jung

28.12.2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.