1.1 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Kā sagaidīt vasaru veselīgā un labā formā?

 

Visiem zināms, cik grūti uzsākt veselīgu dzīvesveidu, to nemitīgi atliekot uz vēlāku laiku, kas tā arī nekad nepienāk. Lai gan AS “Balticovo” izsludinātajā konkursā par cilvēku izvirzītajiem mērķiem visbiežāk tika norādītas apņemšanās ēst veselīgāk, zaudēt kādu kilogramu un nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, ceļš līdz tam var būt izaicinošs vai pat nenoejams. Tādēļ lai nebūtu jāviļas nepiepildītas apņemšanās dēļ, AS “Balticovo” sadarbībā ar fitnesa speciālisti Anitu Pužuli, ir sagatavojis padomus, kas palīdzēs šos mērķus sasniegt.

Pārmaiņas nav jāsasteidz

Lai savā ikdienā ieviestu paliekošas pārmaiņas, nav vajadzīgs mainīt visu uzreiz. “Pārmaiņas ir jāievieš pakāpeniski, ļaujot veidoties jauniem ieradumiem un veselīgam dzīvesveidam kopumā. Triecienveida pasākumi, vienā dienā atsakoties no saldumiem, samazinot kaloriju daudzumu un uzsākot iet uz trenažieru zāli, parasti ir lemti neveiksmei. Panākumu atslēga ir pareiza motivācija. Ir jāzina gan skaidrs mērķis, uz ko tiekties, gan tā sasniegšanai nepieciešamie soļi. Piemēram, var sākt ar atsacīšanos no neveselīgiem našķiem vakaros, un tad pārkārtot ēdienkarti. Jāpatur prātā, ka nav ātra ceļa uz ilgtermiņa rezultātu. Kā arī jāatceras pats svarīgākais – pirms pievēršanās sportam, ir jāpārbauda savs veselības stāvoklis un jākonsultējas ar speciālistu. Nevajag visu sasteigt vai pārcensties. Jo īpaši gadījumos, ja ilgāku laiku nav sportots. Uzstādīt rekordus un atstāt uz kādu graujošu iespaidu nepavisam nav vajadzīgs,” skaidro Anita.

Katram savs

Lai uzturētu sevi formā, nav jāievēro kāds visiem noteikts vingrinājumu grafiks vai uztura plāns. Pats svarīgākais ir padarīt fiziskas aktivitātes un veselīgu uzturu par savu ikdienu, pielāgojot to savām vēlmēm. To apstiprina arī Anita. “Patiesībā sev atbilstošākais fizisko aktivitāšu kopums tiek izvēlēts pavisam vienkārši. Sākumā jāatrod nodarbe, kas patiešām patīk un sagādā prieku. Vai tā ir peldēšana, pilates, svaru zāle, teniss vai skriešana. Bet pēc tam jākonsultējas ar speciālistu, kurš noteiks tev nepieciešamo intensitāti un laiku, kas jāpavada trenējoties.

Savukārt, ja izvēle kritusi par labu trenažieru zālei, iesaku vērsties pie trenera, kurš sastādīs mērķiem un ķermenim atbilstošu vingrojumu plānu. Ieteiktu ļoti uzmanīties ar internetā un žurnālos atrodamām programmām. Ja nav pārliecības par to piemērotību un korektu izpildi, tad labāk lieki neriskēt,” atgādina Anita.

Uzstādīt reālus mērķus

Fitnesa speciāliste atgādina arī par to, ka, lai nezaudētu apņēmību turpināt iesākto, nepieciešams sev izvirzīt reālus un patiešām sasniedzamus mērķus. “Noteikti vērts uzrakstīt uz papīra visus tos iemeslus, kādēļ šis mērķis ir svarīgs un nozīmīgs. Pēc tam tas jānovieto redzamā vietā, piemēram, pie ledusskapja. Lai mērķu sasniegšanu padarītu vieglāku un interesantāku, var arī meklēt domubiedrus un atbalstītājus. Turklāt iesāktais jāturpina pat tad, ja gadās kļūdīties. Ieteicams izvairīties no situācijām un cilvēkiem, kas traucē realizēt iecerēto, un tā vietā vairāk pavadīt laiku ar cilvēkiem, kuri tevi iedvesmo. Apbalvo sevi par katru mazo sasniegumu, tas palīdzēs sevi motivēt arī turpmāk.

Turklāt ļoti būtiski ir ieplānot laiku nodarbībām savā ikdienas grafikā, pretējā gadījumā pieturēties pie plāna būs grūti. Ieteiktu treniņu vietu izvēlēties tuvu darbavietai vai mājām, jo, ja vajadzēs braukt īpašu līkumu, nereti var uznākt slinkums, ” padomu sniedz Anita.

Šķietami nenozīmīgas pārmaiņas noved pie lieliska rezultāta

Kā jau iepriekš minēts, ne visām ikdienā ieviestajām pārmaiņām jābūt lielām. Par veselīgu dzīvesveidu ir iespējams parūpēties arī, piemēram, palielinot miega stundu skaitu vai samazinot apēsto saldumu daudzumu. Par šo pārliecināta ir arī Anita. Fitnesa speciāliste atgādina: “Visi mūsu ikdienas ieradumi, gan veselīgie, gan neveselīgie, ir ļoti nozīmīgi. Tāpēc ieviešot savā dzīvē dažas, varbūt pat nelielas pārmaiņas, varam ieraudzīt lielisku rezultātu.

Piemēram, ēdienkartē jāiekļauj vairāk svaigi dārzeņi. Tie nodrošinās organismam nepieciešamās uzturvielas, vitamīnus, mikroelementus un būs lielisks šķiedrvielu avots. Turklāt pa rokai vajadzētu atrasties arī veselīgām uzkodām. Brīdī, kad pārņem izsalkums, ir grūti noturēties pretī kārdinājumam paķert šokolādes batoniņu, hotdogu vai smalkmaizīti. Tāpēc jāieplāno nelielas, veselīgas uzkodas starp galvenajām maltītēm. Noderēs augļi, rieksti, jogurts bez piedevām, olas, vai proteīna batoniņš. Tāpat arī nevar nepieminēt to, ka bieži tieši dažādu emociju dēļ cilvēki ēd neveselīgus produktus, lai sevi mierinātu un apēstu stresu, negācijas vai neapmierinātību ar sevi. Tāpēc reizēm vajag apstāties, ieklausīties sevī un godīgi atzīt, ka šokolāde neko neatrisinās.

Turklāt nepieciešams būt aktīvam arī ikdienā ārpus trenažieru zāles. Mūsdienu dzīvesveids diemžēl ir ļoti pasīvs: auto, sēdošs darbs birojā, pasīva atpūta. Ko darīt? Lifta vietā var izmantot kāpnes, pusdienlaikā doties pastaigā vai vienkārši auto novietot stāvvietas tālākajā stūrī. Tāpat var arī ieplānot kādu aktīvu nodarbi nedēļas nogalē, piemēram, braucienu ar divriteņiem. Taču jāņem vērā, ka pēc jebkuras aktivitātes organismam ir nepieciešams laiks atjaunoties un atpūsties, līdz ar to liela nozīme ir veselīgam miegam. Pēc kārtīgas izgulēšanās cilvēks ir enerģiskāks, un organisms neprasīs papildu kalorijas tikai tādēļ, ka ir nomocīts.”

Autors: Balticovo

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.