1.7 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Gavēt vai nē? Šis ir jautājums, kas nereti nomoka daudzus no mums

 

Gavēt vai nē, ir jautājums, kas nereti nomoka daudzus no mums, īpaši sievietes. Piederība kādai reliģiskai konfesijai to nedaudz vienkāršo, jo kristīgajā pasaulē gavēņa laikā ir stingri noteikta lietu kārtība. Ko darīt pārējiem, īpaši, ja darbā, mācībās un medijos nemitīgi  tiek atgādināts par gavēņa laiku? Padomos dalās BENU Aptiekas pieaicinātā uztura speciāliste,veselības zinātņu maģistre uzturzinātnē Liene Sondore.

Uztura speciāliste uzsver, ka gavēnis ir sevis sakārtošana vai iepazīšana, atteikšanās no tā, kas šķiet traucējošs, vai, gluži otrādi, iespēja sākt darīt to, ko esi atlicis dienām vai pat mēnešiem. Vienkārši sakot – ja Jaunā gada apņemšanās ir kaut kas netverams, tad šīs 40 dienas ir īstais laiks, kad kaut ko uzsākt, atteikties no kaut kā.

Sondores padomi gavēnim un ikdienai:

Saproti, ko Tev nozīmē gavēt? Mūsdienās gavēņa laiku varam izmantot savā labā, lai mainītu ieradumus, kas mums pašiem sevī nepatīk. Laiks līdz Lieldienām ir pietiekams, lai jaunie ieradumi nostiprinātos. Tikai jāsaprot, ko un kā ir vēlme darīt. Ja iecerēts gavēt, sekojot darba biedriem vai draugiem, atsakoties no kādiem produktiem, – visticamāk, nav vērts pat sākt! Ir jābūt skaidram savam individuālam mērķim!

Izvērtē rūpīgi, kas ir tās lietas, no kurām plāno gavēņa laikā atteikties. Vēlies mazāk ēst cukuru, miltu produktus, saldumus, nelietot alkoholu, nesmēķēt vai vakaros laicīgi iet gulēt?Kā to izdarīt? Sastādi sarakstu ar lietām, ko vēlies mainīt. Piemēram, neēst kviešu miltus un bulciņas. Uzraksti uz lapas, kā rīkosies, ja būs nepārvarama kāre pēc šiem produktiem. Ar ko Tu tos aizstāsi. Kā tu pateiksi sev nē? Jo šeit nav runa par sacensībām, kurās man vai kolēģim izdosies „izturēt”, bet tikai par attieksmi pret sevi – vai es turu solījumus sev, cienu sevi vai nē? Varbūt šis ir laiks būt pašam sev? Laiks, kad lasīt grāmatas, izslēgt mūziku un troksni sev apkārt, vairāk sajust savu ķermeni? Laiks, kad vienkārši būt kopā ar sevi.

Ja nolem šajā laikā izslēgt no ēdienkartes kādus produktus, piemēram, neēst gaļu, piena produktus, izvērtē, kāds būs ēšanas plāns, lai netrūktu tik vērtīgo olbaltumvielu. Mācies gatavot dažādas zupas, ēdienus ar pupiņām, zirņiem, lēcām, tofu, graudiem un dārzeņiem. Atceries – olbaltumvielas saturošie produkti ir jāuzņem 1 gramu uz 1 ķermeņa masas kilogramu ik dienas. Olbaltumvielas ir organisma galvenais būvmateriāls. Gavēņa 40 dienās nav sevi jānobadina, bet jāļauj organismam uzņemt vieglāku pārtiku, nedaudz atpūsties no ikdienas. Ir labi, ja jaunos ēšanas ieradumus turpināsi arī pēc gavēņa, jo nav nekādas jēgas 40 dienas ēst veselīgi un 41 dienā pieēsties, ko sirds kāro!

Atceries par pilngraudu produktiem – tie ir organisma galvenā enerģija, B grupas vitamīnu un šķiedrvielu lādiņš. Ēd neapstrādātus graudus kopā ar saknēm. Izbaudi, kā garšo grūbas, mieži, kvinoja, amarants, prosa, griķi ar sēnēm, riekstiem, saknēm. Tas noteikti ir svarīgi, ja esi pieradis ikdienā ēst saldumus – organisms prasīs vienkāršos ogļhidrātus vēl vairāk, bet dod tam saliktos, vērtīgākos. Tādējādi arī sāta sajūta būs ilgāka. Papildini ēdienu ar augstas kvalitātes taukvielām – labu olīveļļu, avokado, riekstiem, sēklām.

Izmanto ēdienos garšvielas! Tev nav jāēd bezgaršīgs ēdiens! Tvaicē, sutini, cep cepeškrāsnī, mācies kombinēt tik dažādās garšvielas, un šķietami vienkāršie ēdieni būs izcili!

Atceries padzerties. Nav jādzer litriem, bet izdzer dienas laikā vismaz 1,5 l ūdens. Pavasarī dzer bērzu sulas!

Ja nolem vairāk sportot, izdomā, kā Tu to darīsi. Ieplāno katru dienu vairāk iet kājām, ej uz sporta klubu vai vienojies ar treneri. Ieraksti to plānotājā un dari! Ja esi ar sportu uz “Jūs” – aizej pie ārsta rehabilitologa vai fizioterapeita. Tas noteikti ir jādara cilvēkiem ar lielu svaru!
Ja sāc sportot, tad sāc! Konkrētā laikā, dienā un vietā! 40 dienas ir pietiekami ilgs laiks, lai saprastu – man tas patīk vai nē.

Atceries – ja jūties slikti, sāp galva, mainās asinsspiediens, ir aizcietējumi vai jebkura cita sūdzība par sliktu pašsajūtu – noteikti konsultējies ar savu ārstu vai farmaceitu aptiekā.

Autors: Benu Aptieka

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.