1.7 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Kādēļ pavasarī būtu jādzer bērzu sulas?

 

Pavasarī bērzu sulas tecina teju ikviens, kam ir iespēja to darīt, gan laukos, gan pilsētā. Pat ja sulas netecinām paši, tās bieži vien uz darbu vai kā ciemakukuli atnes kolēģi un draugi. Vai bērzu sulas tik tiešām ir veselīgas un cik daudz tās ikdienā ir ieteicams patērēt – konsultē BENU Aptiekaspieaicinātā uztura speciāliste, veselības zinātņu maģistre uzturzinātnē Liene Sondore un BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Bērzu sulu dzeršanu var uzskatīt par mūsu tautas tradīciju, tām tiek piedēvēta teju vai maģiska iedarbība un pavasaros tās sāk dzert pat tie, kuri ikdienā iztiek ar šķidruma minimumu.

Laba alternatīva ūdenim

Uztura speciāliste norāda, ka bērzu sulas būs laba alternatīva ierastajai ūdens glāzei, tām dzeršanas laikā var pievienot šķēlīti citrona, saldētas ogas (laiks beidzot tukšot saldētavas krājumus). Ja sulu ir ļoti daudz, izmantojiet tās kā pamatu tējai, kafijai, zupām. Sulas var uzglabāt un izmantot kā viegli raudzētu dzērienu vasaras tveicē. Te gan jāņem vērā un jāievēro higiēnas un uzglabāšanas prasības – tīri trauki un vēss pagrabs! Sulas var arī sasaldēt tam paredzētos trauciņos vai maisiņos un izmantot pēc nepieciešamības.

Maz kaloriju

Bērzu sulas satur niecīgu kaloriju daudzumu – aptuveni 3 – 5 kcal uz 100 ml. To sastāvā ir arī vitamīni un minerālvielas – kalcijs, kālijs, dzelzs, cinks u.c., kā  arī  cukuri – glikoze un fruktoze. Taču to tomēr būs maz, tādēļ nevajadzētu cerēt, ka, izdzerot tikai glāzi sulas, uzņemsim dienā nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu daudzumu. Jāpiemin, ka precīzi tas arī nav zināms, jo tad sula no katra koka būtu jāpārbauda laboratorijā. Būtiskākais ir tas, ka ikdienā ir  jāēd veselīgi, bet pavasarī, sulu laikā, jāizmanto šī dabas dāvana.  Bērzu sulas saldums un citas garšas nianses, visticamāk, ir atkarīgas arī no vietas, kur koks aug – pļavā, mežā vai purvainā vietā.  Par sulās esošo cukura daudzumu nebūtu jāuztraucas – sulas glāze nav salda tēja vai augļu sula!

Ieteicamais daudzums

Ideālā variantā sulas baudiet pāris stundas pēc tecināšanas. Dienā ieteicams izdzert 1,5 – 2l šķidruma. Uzņemtā šķidruma daudzums būs atkarīgs arī no veselības stāvokļa, jāvēro, lai neveidojas tūskas. Organismā ir jābūt sabalansētai šķidruma uzņemšanai un izvadei. Ir jāatceras, ka teju vai maģiskās atveseļošanās spējas, ko nereti nākas dzirdēt, ir pārspīlētas. Ja cilvēki ikdienā veselīgi ēd, ir fiziski aktīvi, tiem nav vēdera aizcietējumu, ir fizioloģiski normāla šķidruma apmaiņa ķermenī – nekādu šlakvielu organismā nav un nebūs! Kāpēc, dzerot bērzu sulas, labāk jūtamies? Mēs, iespējams, mazāk ēdam, vairāk uzņemam šķidrumu un esam pozitīvāk domājoši!

Farmaceita padoms

BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa uzsver – pavasarim mostoties, arī katra cilvēka organisms izjūt labvēlīgas pārmaiņas. To, ka bērzu sulām piemīt organismu attīrošas īpašības, zina gandrīz ikviens. Tomēr ar sulu pārspīlētu lietošanu nebūtu ieteicams aizrauties hroniskajiem pacientiem, piemēram, pacientiem ar kardiovaskulārām saslimšanām, jo liela slodze nierēm nav ieteicama.

Sulu dabiskais spēks veic tik nepieciešamo detoksikāciju mūsu organismā, stiprina mūsu imunitāti un uzlabo organisma vispārējo stāvokli. Tāpat bērzu sula var palīdzēt pacientiem ar ilgstošu klepu un kuņģa-zarnu trakta saslimšanām.

Atcerieties – jebkādu neskaidrību vai jautājumu gadījumā vērsieties pie speciālista – ārsta vai farmaceita!

Autors: Benu Aptieka

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.