11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

6 pazīmes, kas liecina, ka “sēdēšana” telefonā pietuvojusies atkarībai!

 

Nogurums – galvenais iemesls, kādēļ inteliģenti, pieauguši cilvēki mēdz kļūt atkarīgi no viedierīcēm, jo telefons piedāvā viegli sasniedzamu, ātru izklaidi, kas pielīdzināma izsalkuma remdēšanai burgeru ēstuvē. “Ja tas notiek pa retam, tad ir pieļaujams, bet šis nav uzskatāms par veselīgu ikdienas paradumu.

Tāpat ar viedtālruņu sniegtajām ātrās atpūtas iespējām – šad un tad var, bet tas nedrīkst aizstāt pastaigu gar jūru vai grāmatas lasīšanu, pretējā gadījumā riskējam nokļūt procesu atkarībā,” skaidro psihoterapeite Dace Caica. Tele2 kopā ar Norstat veiktais pētījums atklāj, ka 85% cilvēku viedierīču lietošanu uzskata par jauno atkarības veidu, tādēļ psihoterapeite atklāj sešas zīmīgas pazīmes, pēc kurām katrs pats var izsecināt, ka telefona lietošanas paradumos iezagušās atkarības iezīmes.

 Nr.1. Aizmirsts lādētājs=sabojāta diena

Sajūta, ka esi atslēgts no realitātes, ir teju fiziski traucējoša, grūti sevi nomierināt un nekrist izmisumā. Tu izjūti psiholoģisku diskomfortu un esi viegli aizkaitināms, ja gadījies aizmirst mājās telefona lādētāju. Pārņem nemiers, trauksme, grūti koncentrēt domas uz jebkuru citu darbību, jo visa enerģija tiek patērēta domājot, kā atkal dabūt telefonu pie dzīvības.

Nr.2. Dusmīgs, jo iztraucēts

Ikviens mājinieks jau zina nerakstīto likumu – ja tu veries telefona ekrānā, šis brīdis uzskatāms teju par svētu – neviens nedrīkst traucēt, neko jautāt, saukt palīgā klāt vakariņu galdu vai iznest miskasti. Tu pavisam droši zini, ka šī ir viena no nedaudzajām lietām, kas patiešām tevi kaitina un var likt pamosties sen dusošam dusmu vulkānam.

Nr.3. Mainās interešu loks

Vecie hobiji vairs neinteresē un tas, kas agrāk izklaidēja – tagad garlaiko. Agrāk nodarbojos ar peldēšanu, spēlēju skvošu, bet tagad domā – nu kur es iešu? Ap šo laiku pilsētā jau ir sastrēgumi, un pēdējo reizi baseinā bija ļoti auksts ūdens! Pārņem slinkums, un pēc atrunas kabatā arī nav jāmeklē.

Nr.4. Allaž meklē (un atrod!) attaisnojumu

Vai esi kādreiz piefiksējis, ka centies attaisnot laiku, ko pavadi savā viedtālrunī, sakot – es jau “nesēžu telefonā” pa tukšo – man jānopērk kurpes par labu cenu vai jāatrod lētākās aviobiļetes? Kad viedierīce arvien biežāk sāk laupīt brīvo laiku, sākumā melo citiem, ka to dari kāda jēgpilna mērķa vārdā, ka viedierīcē pavadītais laiks bijis noderīgs, bet drīz vien sāc melot arī pats sev.

Nr.5. Sākumā eiforija, tad – neapmierinātība

Arī alkohola atkarīgie sākumā no pāris glāzēm vīna jūtas laimīgi, bet ar laiku devas jāpalielina un eiforijas sajūtu nomaina neapmierinātība. Ar telefonu ir līdzīgi – ja sākumā, sērfojot internetā, jūties izklaidēts, ar laiku rodas vajadzība šai nodarbei veltīt arvien vairāk laika, bet eiforijas vietā parādās sirdsapziņas pārmetumi, dusmas, nožēla par nozagto laiku.

Nr.6. Fiziskas sāpes

Visbeidzot – pārāk aktīvi lietojot viedierīces, piespiedu pozas un saspringuma dēļ parādās sūdzības par sāpēm un sausumu acīs, muguras sāpēm, galvassāpēm. Ar steigu jāmaina paradumi, jādodas pastaigās, jāizpilda vingrinājumi acīm, pamīšus cenšoties paskatīties tuvumā un pēc tam tālumā.

Autors: Tele2

 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.