Kafijas krūze lielai daļai strādājošo ir vitāli nepieciešama rīta žāvu atgaiņāšanai – tā mūs “ceļ” no rītiem, uztur modrus dienā un palīdz sakoncentrēties darba dienas izskaņā. Ik dienas kā darba devēju, tā darbinieku roka stiepjas pēc kāda kofeīna bagāta dzēriena, lai uzlabotu noskaņojumu un celtu enerģijas līmeni. Ne mazāk svarīgi, 70% kafijas cienītāju ir pārliecināti, ka atteikšanās no kafijas noteikti ietekmētu viņu darba spējas, liecina Narvesen apkopotie pētījumi, kas analizē kafijas spēju stimulēt darba un prāta spējas.
Ikdiena kļūst arvien dinamiskāka, un arvien vairāk strādājošo kafiju izvēlas baudīt pa ceļam, liecina Narvesen novērojumi tirdzniecības vietās un iegādāto kafiju skaits – gada laikā Latvijas iedzīvotāji izdzer kafiju, kas mērāma vairākos miljonos krūzīšu.
“Narvesen iepērkas 75% Latvijas iedzīvotāju, un katrs devītais pircējs iegādājas enerģijas pilno kafiju,” stāsta Narvesen kafijas eksperte Edīte Vimba. Kamēr pasaulē pēdējos gados kafijas uzvaras gājienu iet Cappuccino, Latvijas iedzīvotāju TOP3 nemainīgi ir klasiska kafija ar pienu, Caffe Latteun stipra, aromātiska melna kafija.
“Kafijas popularitāti nemainīgi uztur tie, kam kafija un darba spējas ir divi nedalāmi lielumi – kā liecina dažādi pētījumi, līdz ar baudījumu garšas kārpiņām tumšais, aromātiskais dzēriens ietver vairākas stimulējošas īpašības,” dalās Edīte Vimba.
Ceļ koncentrēšanās spējas
Ķīmiskā formula C8H10N4O2, plašāk pazīstama kā kofeīns, pēc iedarbības ir stimulants, kura galvenais iedarbības mehānisms ir adenozīna darbības (kas rada miegainību) bloķēšana. Tas izskaidro, kāpēc daudzi no mums, patērējot kafiju, jūtas mazāk noguruši.Mazās devās kofeīns uzlabo arī garīgo darbību un modrību. Protams, kofeīns neietekmē visus vienādi, katra personiskā reakcija uz kofeīnu var būt ļoti atšķirīga.
Nacionālās Kafijas Asociācijas (The National Coffee Association) pētījums liecina, ka kafija īsā laikā var veicināt kognitīvās funkcijas, īstermiņa atmiņas un koncentrēšanās spēju uzlabošanos, tādējādi prātam ļaujot uztvert jaunu informāciju daudz ātrāk. Pašsaprotami, ka dienas laikā līdz ar dažādu lēmumu pieņemšanu krītas mūsu koncentrēšanās spējas un daļa darbu tiek veikti “automātiski”.Paškontroli un koncentrēšanās spēju var stiprināt ar kafiju, īpaši tad, kad esam pārguruši. Pieņemt lielus lēmumus uz noguruma fona nav prātīgi, tādēļ, ja dienas beigās jāpieņem vēl kāds svarīgs lēmums, krūze kafijas palīdzēs uz mirkli sakoncentrēties, kontrolēti izsvērt visus par un pret un lemt ar “skaidru” prātu.
Prāta asumam un ātrākām mācībām
Ikviens, kas nemitīgi meklē veidus, kā papildināt savas zināšanas, ikdienā patērē dažādu saturu. Neatkarīgi no tā, vai tie ir raksti un blogi, žurnāli, zinātniski pētījumi, grāmatas, podkāsti vai video, šī informācija palīdz pieņemt lēmumus, ieviest jauninājumus un īstenot jaunas idejas savā profesionālajā jomā. Cik produktīvāki mēs būtu, ja spētu šo informāciju apgūt ātrāk? Pētījums vēsta, ka 200 mg kofeīna uzņemšana liek smadzenēm ātrāk uztvert vārdus un frāzes. Pētījumā arī konstatēts, ka kafijas patēriņš rada uzlabotu īstermiņa atmiņu un paaugstina spēju atrisināt loģikā balstītas problēmas. Neatkarīgi no tā, vai apgūstat jaunas tehnoloģijas, izmēģināt jaunu hobiju vai vienkārši pārlasāt dokumentus, krūze kafijas var veicināt informācijas uztveres ātrumu.
Veicina radošumu un uzlabo noskaņojumu
Dažādi pētījumi norāda uz kafijas rituālu ietekmi mūsu radošumā.Tiem gan nav tiešas saistības ar kafijas dzeršanas ķīmisko ietekmi, bet gan kafiju kā iedvesmas avotu. Kafijas baudīšana ir sava veida socializēšanās forma. Tikšanās ar kolēģiem un klientiem pie kafijas tases var lauzt pastāvošos komunikācijas šķēršļus, raisot daudz brīvākas sarunas.
Kāda pētījuma pārskats liecina, ka atkārtota 75 mg kofeīna (pielīdzināms vienai tasei kafijas) lietošana ik pēc 4 stundām var veicināt ilgstošu garastāvokļa uzlabošanos dienas laikā. Garastāvokli ietekmē ne tikai pats kofeīns, bet arī kafijas baudītāja ekspektācijas pēc kofeīna uzņemšanas, līdz ar enerģijas pieaugumu gūstot arī labāku garastāvokli. Pozitīvs noskaņojums un laba pašsajūta ir būtisks priekšnoteikums produktīvam darbam komandā, tādēļ radošai un pozitīvai darba atmosfērai ikrīta sapulci, iespējams, ir vērts sākt ar kopīgu kafijas rituālu.
Autors: Narvesen