1.1 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

71% dzīvnieku saimnieku piedzīvojuši sava mājas mīluļa pazušanu

 

Vadošā mobilo sakaru operatora “Tele2” veiktā aptauja liecina, ka 71% iedzīvotāju, kuriem ir mājdzīvnieki, ir saskārušies ar to pazušanas gadījumiem. Neuzmanība, atstājot atvērtus logus, durvis vai sētas vārtiņus, ir galvenais iemesls, kas veicinājis mājdzīvnieku pazušanu. Savukārt par efektīvāko mājdzīvnieku uzraudzīšanas stratēģiju iedzīvotāji (39%) uzskata mājdzīvnieka izsekošanas ierīces izmantošanu.

Visbiežāk (57%) gadījumu mājdzīvnieki pēc pazušanas ceļu mājup atraduši paši, bet katram trešajam (31%) dzīvniekam izdevies atrast savas mājas ar līdzcilvēku starpniecību. Katrā ceturtajā (25%) pazušanas gadījumā mājdzīvnieku tā saimniekiem atrast tā arī nav izdevies. Visbiežāk šāda situācija piemeklējusi lauku reģionos mītošos mājdzīvniekus.

“Pazudušo mājdzīvnieku meklēšana vienmēr sagādā lielus pārdzīvojumus saimniekam un ģimenei kopumā. Lai arī aptuveni trešdaļai Latvijas iedzīvotāju savus mājdzīvniekus izdevies atrast ar līdzcilvēku palīdzību, mūsdienu mobilās tehnoloģijas sniedz iespēju savus pazudušos mājas mīluļus atrast ātrāk, piemēram, pavisam neliela viedierīce, kas piestiprinātas pie dzīvnieka kakla siksniņas, ļauj ļoti ērti noteikt tā atrašanās vietu, saņemot informāciju mobilajā telefonā. To ir novērtējuši arī mūsu klienti, jo pirmajās tirdzniecības dienās interese un pieprasījums pēc šīs viedierīces būtiski pārsniedz mūsu prognozes,” stāsta “Tele2” mazumtirdzniecības direktore Dace Škrabe.

Jāatzīmē, ka ticība modernajām tehnoloģijām, kas spēj uzraudzīt mājdzīvniekus, daudz lielāka ir tiem cilvēkiem, kuri savā dzīvē ir saskārušies ar situāciju, kad mājdzīvnieku nav izdevies atrast. 

Arī organizācijas “Dzīvnieku policija” (dzivniekupolicija.lv), kas palīdz meklēt un atgriezt īpašniekiem pazudušos mājdzīvniekus, valdes locekle Ilze Džonsone atzīst, ka svarīgi pievērst uzmanību atsevišķām lietām, lai parūpētos par mājdzīvnieka drošību: “Lai arī cik rūpīgi un gādīgi mēs ikdienā būtu, mēs neviens neesam pasargāti no situācijām, kad pazūd kāds no mājas mīluļiem, tādēļ ir svarīgi ievērot dažus priekšnoteikumus, kas ļauj izvairīties no šādām situācijām vai arī palīdz tos atrast daudz ātrāk. Pirmkārt, dzīvniekam noteikti jābūt čipētam un mikročipam jābūt reģistrētam Lauksaimniecības datu centrā. Tādā gadījumā, atrodot dzīvnieku, policija vai dzīvnieku patversmes darbinieki, kur tas tiek nogādāts, var nolasīt čipa informāciju un piezvanīt saimniekam. Noder arī saimnieka telefona numurs uz kakla siksnas un, protams, GPS noteicēji.”

“Tele2” aptauja veikta sadarbībā ar “Snapshots” no 25. jūnija līdz 1. jūlijam. Tajā piedalījās 747 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.   

Autors: Tele2

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.